Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti TV Pirkadat című műsorában Izrael háborújáról beszélt.

Ezek képtelen vádak

?si=OjVhL2iQB5lcrMBx

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti TV Pirkadat című műsorában Izrael háborújáról beszélt.

 

A nagykövet elmondta, a mostani háborúban Izrael célja nem más, mint a túszok hazaszállítása, még a halottaké is, valamint a Hamasz meggyengítése. Ugyanakkor az is igaz, tette hozzá a diplomata, a zsidó állam bármikor kész megállapodást kötni, de az eddigi kezdeményezések a másik fél hibájából nem valósultak meg. Mindezek mellett a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei pont Izraelt és az izraeli vezető politikusokat kívánják elítélni. Az ügyészek álláspontjáról csak annyit lehet kijelenteni, ezek képtelen vádak. Már csak azért is, mert Izrael egy demokratikus állam, amely a lehetőségek szerint a civil lakosság védelmét tartja szem előtt. Ezzel ellentétben a Hamasz pont a civileket használja fegyverként és pajzsként. A diplomata szerint az izraeli katonai akciók kapcsán azt is figyelembe kell venni, nem lehet tudni, hogy ki a civil polgár, és ki a terrorista. Ezek a szerepek rendszeresen összecserélődnek.

Azt is elmondta a nagykövet, neki többek között az a dolga, amit a múlt heti palesztin-barát tüntetők által megzavart konferencián is elmondott, mindenkit emlékeztetni kell október 7-re, amikor ártatlan civileket gyilkolt meg a Hamasz. Európában Izrael ellenes tüntetések zajlanak, amelyeket már akár antiszemitának is lehet bátran nevezni, és a vezetők figyelmét fel kell hívni arra, a történelem már bebizonyította, nem állnak meg itt a tiltakozók. Szerencsére Magyarország a szívére és az eszére is hallgat Izrael támogatása kapcsán, a diplomata szerint a világnak azt is figyelembe kell vennie, a zsidóság minden szörnyűség és tragédia ellenére többezer éve él és jelen van a világban.