A hadikabinet minisztere Beni Gantz felszólította a politikai vezetést a társadalmi legitimitásának megújítására

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.06.Jövő hétfőn írhatják alá a magyar-ukrán határforgalmi megállapodást, új határátkelő nyílhat a két ország között – jelentette ki Szijjártó Péter.

Fontos lépés az energiaitalok árusítását a 18 év alattiaknak tiltó törvényjavaslat benyújtása – közölte a Fiatal Családosok Klubjának alapítója.

A hadikabinet minisztere Beni Gantz felszólította a politikai vezetést a társadalmi legitimitásának megújítására.

Ukrajnának Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Jövő hétfőn írhatják alá a magyar-ukrán határforgalmi megállapodást, új határátkelő nyílhat a két ország között – derült ki a külgazdasági és külügyminiszter közösségi-bejegyzéséből. Szijjártó Péter azt írta: néhány hete Ungváron abban maradtak az ukrán tárgyalópartnerekkel, létrehoznak egy munkacsoportot, amelynek feladata lesz, hogy megtalálják a módját annak, miként kapja vissza a kárpátaljai magyar közösség mindazon jogait, melyeket 2015 óta folyamatosan vettek el az ukrán parlament törvénymódosítási döntéseivel. „Ungváron 11 pontban foglaltuk össze várakozásainkat, 11 ponton van szükség előrelépéshez ahhoz, hogy elmondhassuk, helyreállnak a magyar nemzeti közösség identitásmegőrzéséhez és nyelvhasználathoz fűződő jogai” – közölte a tárcavezető, hozzátéve, csütörtökön Budapesten, Kijevben, Brüsszelben és Ungváron volt virtuális egyeztetés a közös munka folytatásához.

A Fidesz országos elnöksége a KDNP-vel egyetértésben döntött a kormánypártok 2024-es európai parlamenti listájának javaslatáról, amelyet a Fidesz választmánya április 15-én fogadhat el – közölte Deutsch Tamás EP-listavezető, aki arról is beszámolt: új jelöltként szerepel a listán mások mellett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó, háromszoros paralimpiai bajnok. Deutsch Tamás értékelése szerint az eddigi legkeményebb európai parlamenti ciklus elé néznek, minden korábbinál durvább támadásokkal szemben kell majd megvédeniük Magyarország szuverenitását. A listavezető úgy fogalmazott: „ehhez, a közös szabadságunkért folytatott küzdelemhez kellett megtalálni a győztes csapatösszeállítást, a régi és új harcosokat”, hozzátéve, „ha a listán szereplők felkészültsége alapján a megmérettetés pontozásos sportág lenne”, már most nyernének.

Fontos lépés az energiaitalok árusítását a 18 év alattiaknak tiltó törvényjavaslat benyújtása – közölte Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója. A közlemény szerint a Ficsak évek óta elkötelezett a tiltó törvényi szabályozás kezdeményezésében. Több fórumot is tartott ez ügyben, és közvéleménykutatást készített a szülők körében, mivel az energiaitalok szabályozásának témaköre társadalmilag közös ügy – fogalmazott a klub alapítója. Hozzátette: az energiaitalok káros hatásai, az extrém magas koffein- és cukortartalmuk komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generációnak. Azt írta, a Nacsa Lőrinc és Hollik István kereszténydemokrata képviselők által a héten benyújtott törvényjavaslat rendkívül fontos, mivel Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása aggasztó méreteket öltött: egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyasztja az italt. Ez pedig jelentős egészségügyi veszélyt jelent – szögezte le Király Nóra.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint március 25. és 31. között 16 200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján közzétett jelentésében. Tájékoztatásuk szerint akut légúti fertőzés tüneteivel 161 500 ember keresett fel orvost. A tizenharmadik héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 34 százaléka volt gyermek, 33,3 százaléka a 15-34 évesek, 22 százaléka a 35-59 évesek, 10,7 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A múlt héten egy közigazgatási területen (Veszprém vármegye) nőtt, tizenkilenc területen pedig csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva – ismertették.

Külföldi hírek:

A hadikabinet minisztere Beni Gantz (Nemzeti Egység) Benjámin Netanjahu miniszterelnök hatodik kormányának megalakulása óta nyíltan először szólított fel a politikai vezetés társadalmi legitimitásának megújítására, előrehozott választásokat kiírását sürgetve. „Ki kell tűznünk egy konszenzusos időpontot szeptember hónapra, vagy ha úgy tetszik, a háború első évfordulójára,” – közölte Gantz, parlamenti irodájában tartott tájékoztatója során. A Nemzeti Egység vezetője, aki frakciójával együtt az október hetedikei mészárlásokat követően a nemzeti összefogás érdekében többek között azért is lépett be a válságkormányba, hogy a koalíció radikális tagjainak nyomását enyhítse, ilymódon támogatva a miniszterelnököt Izrael háborús erőfeszítéseinek megvédése érdekében tett nemzetközi erőfeszítései során. „Meg kell állapodnunk a választások szeptemberi időpontjáról, körülbelül egy évvel a háború után. Egy ilyen időpont kitűzése lehetővé teszi számunkra, hogy folytassuk a katonai erőfeszítéseket, miközben jelezzük Izrael polgárainak, hogy hamarosan megújítjuk a belénk vetett bizalmukat,” – tette hozzá, miközben hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt hetekben tárgyalt mindezekről Netanjahuval.

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnök azzal támadja Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy „kalandvágyó politikusnak bélyegzi, aki csak a saját személyes érdekeivel törődik”. Al-Thani a Rafah esetleges izraeli inváziójáról beszélt egy sajtótájékoztatón, és azt állította, hogy Izrael az egyetlen ország, amely támogatja az ilyen műveletet. „Ez népirtáshoz fog vezetni, és a nemzetközi közösségnek eleget kell tennie Izraelnek” – mondta a katari miniszterelnök. „Nem bízhatjuk a régió sorsát kalandvágyó politikusokra, akik csak a saját személyes érdekeikkel törődnek” – mondta al-Thani, anélkül, hogy konkrétan megnevezte volna Netanjahut.

Felmondott a Katonai Hírszerzés Kutatási Osztályának vezetője, Amit Szá’ár dandártábornok, miután az elmúlt napokban rákot diagnosztizáltak nála. A tiszt távozása az október 7-i mészárlásokhoz vezető kudarcok miatt is várható volt. A katonáknak szóló levelében Szá’ár azt mondta, hogy „az elmúlt néhány hónapban mindannyian mély megrázkódtatást éltünk át, különösen én. Nem teljesítettük azt, amit elvártak tőlünk, amit elvártunk magunktól.” „Még mielőtt az első részletet tisztáztuk volna, világossá tettem, hogy abban az értékvilágban, amelyben élek, felelősséget kívánok vállalni”. A hirtelen döntés miatt, mivel Szá’ár azonnali kezelést igényel, a kutatási osztály egykori vezetője, Itáj Brun dandártábornok– aki 2011 és 2015 között vezette az egységet, és október 7-e óta tartalékos szolgálatban van – lép a helyébe. Herci Halevi vezérkari főnök köszönetet mondott Szá’árnak „az Izraeli Védelmi Erőknél végzett sokéves munkájáért, és az egész életében Izrael Állam polgárainak biztonsága érdekében végzett munkájáért”.

A héten a biztonsági szervezet aktiválni kezdte a GPS zavarást az Izrael szerte, ami egy iráni katonai válaszra és robotrepülőgépek, drónok és helymeghatározású rakéták Izraelre való kilövésére való felkészülés része, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az Izraeli Védelmi Erők egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben. A háború kezdete óta zavarokról számoltak be északon, a héten pedig pedig Eilaton és Aravában, később pedig Tel Aviv nagyvárosi területén, Gus Danban is. A zavarás azt jelenti, hogy navigációs alkalmazások felhasználóit a rendszer úgy azonosítja, mintha például Bejrútban lennének. A Gett és a Wolt alkalmazások, valamint a tömegközlekedési szolgáltatást kínáló alkalmazások, mint a Moovit, amelyek az eszköz helyzete alapján határozzák meg a viteldíjat, szintén érintettek.

Ukrajnának Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége Oroszország szisztematikus támadásainak elhárítására – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása keretében tartott NATO-Ukrajna Tanács ülését megelőzően. Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös köszöntőjében Kuleba hangsúlyozta: légvédelmi rendszerekere azért van szükség, hogy Kijev hatékonyan tudjon ellenállni Oroszország azon törekvésének, hogy Ukrajnát letörölje a térképről. „Az ukrán gazdaságnak, az ukrán emberek életének és a városoknak a biztonsága a légvédelmi rendszerek rendelkezésre állásától függ” – fogalmazott. Ukrajna azért kér Patriot rendszereket, mert ez az egyetlen légvédelmi rendszer, amely képes semlegesíteni az orosz ballisztikus rakétákat – emelte ki. Leszállításuk és rendszerbe állításuk csak a szövetségeseken múlik – tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

Hadüzenet nélküli háborút folytat az Egyesült Államok Oroszország ellen, és a Biden-kormányzat még csak magyarázatot sem ad, hogy miért jó az amerikaiaknak ez a vérontás – mondta legfrissebb videójában Tucker Carlson. Egyes politikusokat nyilvánvalóan az etnikai és vallási gyűlölet hajt – tette hozzá az amerikai konzervatív véleményvezér. „Ukrajna nem nyerhet, ezt a világon mindenki tudja” – világított rá Carlson, hozzátéve, hogy a fősodratú média továbbra is Ukrajna győzelmét és Oroszország közeli vereségét sulykolja az amerikaiaknak az ukrajnai háború kapcsán. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyébként több amerikai médiacég vezetőivel is közvetlen kapcsolatban van, így befolyásolja az amerikaiakhoz eljutó információkat – vélekedett a médiaszemélyiség.

Kína ENSZ-nagykövete határozottan elítélte az Izraelnek tulajdonított halálos légicsapást, amely lerombolt egy iráni konzulátust a szíriai Damaszkuszban, illetve egyben felszólította a feleket az azonnali gázai tűzszünet előmozdítása érdekében. „Ez a támadás súlyosan megsértette az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot, megsértette mind Szíria, mind Irán szuverenitását, és rendkívül aljas jellegű volt. Kína határozottan elítéli” – mondta Geng Shuang, Kína helyettes állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén az iráni konzulátus elleni csapás kapcsán. „Az ilyen meggondolatlan akciók büntetlenségének engedélyezése teljesen rossz jelzés lenne, és még kockázatosabb cselekedetekre ösztönözné az elkövetőt”, tette hozzá a diplomata. A feltételezett izraeli légicsapás hétfőn a szíriai fővárosban, Damaszkuszban lévő iráni nagykövetség épületét vette célba.

Időjárás:

Ma is marad a változóan felhős, napos időjárás.

Este többfelé lehet kisebb záporok kialakulására számítani.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 24 fok körül alakul.