„50%קבינט המלחמה מחכה לתשובת חמאס, בכיר ישראלי: „הסיכוי לעסקה – לא יותר מ

„50%קבינט המלחמה מחכה לתשובת חמאס, בכיר ישראלי: „הסיכוי לעסקה – לא יותר מ-„A Háború-kabinet  választ vár a Hamásztól, egy magas rangú izraeli tisztviselőtől: „Az alku esélye – legfeljebb 50%

 

חמאס „לומד” את המתווה לעסקת חטופים, ויועץ בקבינט המלחמה אמר ל-NBC: „מחכים לתשובה, כשתגיע – נתחיל במו”מ על בסיס העקרונות בהצעה” | אמש: פלסטינים כבר חגגו „הפסקת אש” ברצועה | גלנט הצהיר שחטיבת חמאס בחאן יונס „מפורקת”, אמר שצה”ל יגיע לרפיח ועדכן: 10,000 מחבלים נהרגו, עוד 10,000 נפצעו | ביידן הטיל סנקציות על 4 מתנחלים, נתניהו: „צעד חריג שאין לו מקום” | אחרי 9 שעות: שוחררו בטורקיה בני הערובה שהוחזקו „למען עזה”

Az arab média egy egyiptomi forrást idézve arról számolt be, hogy egy Hamász-küldöttség a terrorszervezet politikai szárnyának vezetőjével, Iszmail Hanijével az élén találkozót tart az egyiptomi hírszerzés vezetőjével. A Hamász küldöttsége Kairóban megvitatja a tűzszünetet és az izraeli túszok biztonsági foglyokra cserélését célzó „párizsi tervet”. A katari és az egyiptomi közvetítők arra sürgetnek, hogy a fegyverszünet időtartama két hónapnál hosszabb legyen, és ne érjen véget a ramadán hónap vége előtt.

Míg a Wall Street Journal további részleteket közölt a fogolycseréről és a vázlatokról. A tárgyalásokban részt vevő források szerint a Hamász 150 palesztin fogoly szabadon bocsátását követeli minden izraeli katonanő elengedése után. Ez az arány a megbeszélések egyik legkényesebb pontja.

A lap szerint az Egyesült Államok „olyan tűzszüneti megállapodást szorgalmaz, amely elég hosszú időre megállíthatja a gázai háborút ahhoz, hogy megtörje Izrael katonai lendületét, és potenciálisan megalapozzon egy tartósabb fegyverszünetet”.

Az Egyesült Államok azt is közölte tárgyalótársaival, hogy Izrael fontolgatja egy olyan szakaszra való áttérést – miután az összes túszt szabadon engedték –, amely során a nagyobb hadműveletek korlátozottabbak lesznek, beleértve a gázai légicsapásokat is.

A Kairóban mérlegelt háromrészes megállapodás hathetes tűzszünettel kezdődne, mely során Izrael leállít minden katonai műveletet, beleértve a drónos megfigyelést is, a közölt tervezet szerint. A civil túszokat elengednék, a gázai civilek pedig szabadon mozognának az övezetben.

A jelentés szerint a második szakaszban a katonanőket szabadon engednék, több humanitárius segély jutna be az övezetbe, a megállapodás pedig garantálná a kórházak, vízszolgáltatások és a pékségek működését.

A harmadik szakaszban szabadon engednék a férfi katonákat és kiadnák a halott túszok holttestét.

Mindeközben: Miután az izraeli hadsereg a Kerem Salom és a Nitzana határátkelőhelyet is zárt katonai zónává nyilvánította, hogy a túszok jogaiért tüntető aktivisták ne okozhassanak fennakadásokat a Gázának szánt segélyek beengedésében, csütörtökön aktivisták akadályozták az átkelőkhöz tartó segélyszállító teherautók kilépését az asdodi kikötőből.