A kormány maximálisan támogatja a gazdákat

A kormány maximálisan támogatja a gazdákat

 

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a gazdatársadalom és az agrárium helyzetéről.

?si=6NEtbeqll1as107I

 

A politikus elsőként a németországi gazdatüntetésekről beszélt. Mint elmondta, a német kormány rendeletei teljes joggal háborították fel a gazdákat. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon is voltak valamikor jelentős gazdatüntetések, akkor sikerült az akkori kormánnyal szemben érvényt szerezni akaratuknak. Hozzátette azt is, szerencsére 2010 után  az Orbán kormányok teljesen más szemlélettel álltak a magyar gazdákhoz. Mára már oda jutottunk, hogy a kormány maximálisan támogatja  gazdákat, ami azt jelenti, hogy az EU által engedélyezett támogatás maximumát nyújtja a kormány. Jakab István szerint vannak más pozitív példák is Európában, példaként Olaszországot említette meg, itt is maximálisan együttműködik a kormányzat az érdekeiket kimagasló szinten képviselő gazdákkal. Talán nem véletlen az sem, tette hozzá a szakember, hogy az olasz és magyar gazdák közötti kapcsolat ugyanolyan kiváló, mint a két ország agrárgazdasága közötti. Példának okáért, jegyezte meg Jakab István, Olaszország tisztában van azzal, hogy melyek azok az agrártermékek, amiket nem tud kellő mennyiségben előállítani, ezeket pedig Magyarországról szerzi be többek között, hiszen tisztában vannak vele, hogy kiváló minőséget kapnak. Jelentős a magyar gabona és tejexport, de mindezek mellett a juh és bárányhús is nagymennyiségben érkezik az olaszokhoz. A magyar agrárium folyamatosan fejlődik, és például a bárányhús kivitele esetében is egyre inkább az itthon feldolgozott áruk kerülnek exportra, az élőállat kivitele csökken.

Abban is jelentős a magyar és olasz összefogás, emelte ki Jakab István, hogy mindkét ország szót emel az ellen, hogy az EU további könnyítéseket adjon a nem tagországokból érkezett élelmiszertermékek számára. Nem lehetséges az, hogy az európai piacot GMO-s, illetve szermaradékokkal vegyített gabona árassza el. Ugyanilyen probléma a laborban előállított hústermékek egyre erősebb megjelenése. A szakember szerint nem lehet tudni, hogy ezek milyen hatással vannak az emberekre, mint fogyasztókra. Jelenleg az lenne a megoldás, hogy ezeket betiltani, vagy pedig komoly szakmai ellenőrzéseket végezni.

Végezetül Jakab István arról is beszélt, hogy a 2024-es költségvetés is kiemelt figyelmet fordít az agrártámogatásokra, amire szükség is van. Csak a gabona esetében a jelenlegi uniós előírások miatt százmilliárd forintot kell költeni arra, hogy nullszaldósan lehessen termeszteni. Minden nehézség ellenére a magyar kormány nem fogja elengedni a gazdatársadalom kezét.