A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet a hétvégén átadta az október 7-én elhurcolt túszok első három csoportját

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.27.A hétvégén gyertyákkal emlékeztek az októberi Hamász támadás áldozataira, Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete is gyertyát gyújtott a Dob utcában.

A nemzeti konzultációban való részvételre biztatott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet a hétvégén átadta az október 7-én elhurcolt túszok első három csoportját.

Az izraeli offenzíva során megölték a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet négy parancsnokát, köztük a Gáza északi részéért felelős parancsnokot.

Belföldi hírek:

A hétvégén többen gyertyákkal emlékeztek az októberi Hamász támadás áldozataira és együtt követelték a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását. Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete is gyertyát gyújtott a Dob utcában, ahol a falra vetítettek egy „Hozzátok haza őket” feliratot. A nagykövet az eseményen kiemelte, hogy bár a nemzetközi közösség az elmúlt hetekben emlékezett a gyerekekre és a bántalmazott nőkre világszerte, figyelmen kívül hagyja az izraeli gyermekek és nők által elszenvedett atrocitásokat. A gyertyagyújtást követően a menet átvonult a Madách térre, ahol Yacov Hadas-Handelsman egy az elrabolt Izraeliek fényképeiből összeállított kiállítást nyitott meg. Itt bárki megtekinthette a foglyokat és azok mellett rövid élettörténetüket is megismerhették. Az eseményre akkor került sor, amikor a Hamász bejelentette, hogy elhalasztja a túszok szabadon engedésének második körét, amíg Izrael nem engedi be a segélyszállító teherautókat Gáza északi részébe.

Ha úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy közben valakinek a markában van, azzal az ország szuverenitását veszélyezteti – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté tájékoztatása szerint a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat hátterében az áll, hogy 2022-ben a magyar politikai baloldal külföldi pénzből kampányolt. Erre 1990 óta nem volt példa, sőt íratlan szabály volt az, hogy külföldről nem lehet kampányt finanszírozni, és a pártok számára eddig is törvényi tilalom állt fenn – mondta. Ezt a megállapodást és tilalmat a jelenlegi szabályokat kijátszva a baloldal felrúgta, és külföldről fogadott el pénzt – hangsúlyozta a politikus. Úgy fogalmazott: szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi államok, tőkés csoportok, vállalati érdekközösségek vagy a pénzügyi világ finanszírozza a politikát. Ha ezek a csoportok tesznek szert befolyásra a magyar közéletben, és úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy mindeközben valakinek a markában van, az az ország szuverenitását veszélyezteti – jelentette ki.

A nemzeti konzultációban való részvételre biztatott a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Fidesz közösségi-oldalán vasárnap közzétett videónyilatkozatában. Dömötör Csaba emlékeztetett: néhány nappal ezelőtt elindult a nemzeti konzultáció. Brüsszel azt mondta – tette hozzá -, hogy ez az egész alaptalan, miközben a konzultációs kérdések az unió döntésein, javaslatain alapulnak. Úgyhogy sokkal jobb lenne, ha nem hessegetnék el ezeket a kérdéseket, hanem nyíltan beleállnának a vitába – jelentette ki. Az államtitkár szerint sajnálatos, hogy a magyar ellenzék különböző módon megint „torpedózza” a konzultációt. Vagy azzal, hogy megpróbálja összegyűjteni a kérdőíveket és így ne lehessen azokat visszaküldeni, vagy azzal, hogy a brüsszeli plenáris ülésen nyíltan kampányolnak a konzultáció ellen – fejtette ki. Kiemelte: „Egy rendkívüli időszakban vagyunk, egy háborúk és gazdasági válság tépázta időszakban, és egy ilyen időszakban különösen fontos, hogy minden lehetséges eszközzel védjük a nemzeti szuverenitást”. „Ezért is bíztatunk mindenkit arra, hogy vegyen részt a konzultációban” – hangoztatta az államtitkár.

A sikeres klímapolitika alappillére egy valódi, széles körű zöld reform, amely magában foglalja a talajmegújító mezőgazdaság bevezetését és a nagyüzemi állattartás zöld reformját is – mondta az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője. Hohn Krisztina az ökológia válság legkiszolgáltatottabb áldozatának az agráriumot nevezte, amely – mint hangsúlyozta – a természetből a föld megművelésével teremt értéket, de ezt jelenleg „hihetetlenül fenntarthatatlan” módon teszi. Hozzátette: a mezőgazdasági ágazat a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó, az intenzív talajművelés pedig elhasználja „a legfontosabb kincsünket, a termőtalajt”. Az LMP szerint minél előbb meg kell állítani ezt a folyamatot. Egyetlen utat látnak járhatónak: „a tájba illő, az állattenyésztéssel és a növénytermesztéssel újra egy egységként kezelt, egymást kiegészítő tevékenységként kis léptékű, regeneratív mezőgazdaság bevezetését” – mondta Hohn Krisztina. Ezért nyújtottak be határozati javaslatokat az Országgyűlésnek az állattartás zöld reformjáról és a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlat széles körű elterjesztésével kapcsolatos állami feladatokról – közölte a szakszóvivő.

Külföldi hírek:

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet a hétvégén átadta az október 7-én elhurcolt túszok, első körben, előre megígért mindhárom csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) – jelentette egy egyiptomi TV. Eközben az egyiptomi elnök szerint egy jövőbeli palesztin állam demilitarizált lehetne, ideiglenes nemzetközi biztonsági jelenléttel, amely garanciákat nyújtana mind neki, mind Izraelnek – mondta Abdel Fattáh esz-Szíszi. „Azt mondtuk, hogy készen állunk arra, hogy ez az állam demilitarizált legyen, a [nemzetközi] erők részéről lehetnek garanciák, akár NATO-erők, akár ENSZ-erők, akár arab vagy amerikai erők, amíg nincs biztosítva mindkét állam – a születő palesztin állam és Izrael – biztonsága„ – mondta Szíszi Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel tartott közös kairói sajtótájékoztatóján. Az elnök ugyanakkor hozzátette, hogy egy olyan politikai megoldás, amely az 1967-es határokon alapuló palesztin államot követel, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, továbbra is elérhetetlen.

Az izraeli offenzíva során megölték a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet négy parancsnokát, köztük a Gáza északi részéért felelős parancsnokot – jelentette be a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok. A közzétett tájékoztatásban nem tértek ki arra, Ahmed al-Gandúr – másnéven Abú Anász -, Ajmán Szijám, a rakéták kilövéséért felelős egységek vezetője és két társuk mikor vesztették életüket. Az izraeli hadsereg Gandúrt és Szijámot is megemlítette a november 16-án kiadott közleményben, melyben egy, a Hamász vezetőit rejtő alagútrendszer elleni támadásról számoltak be, azt vetve az iszlamisták szemére, hogy eltitkolta a két parancsnok halálát.

Az izraeli hadsereg honlapja szerint öt, palesztin források szerint hét palesztin vesztette életét a hadsereg éjszakai razziáin Ciszjordániában. A terrorellenes rajtaütés során a dzsenini menekülttáborban tűzharc tört ki az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, melyben öt palesztint megöltek, többeket megsebesítettek, és letartóztattak huszonegy körözött személyt – jelentette hadsereg. Az akcióban az utak alatt és mellett elhelyezett pokolgépeket semlegesítettek az izraeli tűzszerészek. A kiterjedt házkutatásokban fegyvereket, sok lőszert, katonai felszereléseket találtak, és felszámoltak két, izraeli csapatmozgásokat megfigyelő központot. Az izraeli erők egy légi eszköz segítségével megtámadtak egy őket veszélyeztető fegyveres terrorista osztagot. Letartóztattak, és átadtak a biztonsági erőknek számos olyan terroristát, akiket a légicsapás megsebesített.

Fegyveresek elfoglaltak egy izraeli cégcsoport tulajdonában álló tartályhajót a jemeni Áden kikötővárosának térségében – közölték amerikai hatóságok és egy biztonsági cég. Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég tudomása szerint a Zodiac Maritime vállalat üzemeltette Central Park nevű tankert érte támadás az Ádeni-öbölben. A Zodiac feltételezett kalóztámadásról beszélt, mondván: számukra a legfontosabb a 22 fős legénység biztonsága. A közlés szerint a foszforsavat szállító hajónak török a kapitánya, a legénységben pedig orosz, vietnami, bolgár, indiai, georgiai és Fülöp-szigeteki állampolgárok is vannak. Bár eddig egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, az utóbbi napokban legalább két hasonló eset történt, amelyek kapcsolatba hozhatók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal.

Izraeli légicsapás érte Damaszkusz nemzetközi repülőterének futópályáit – közölte a szíriai állami rádió. A rádió korábbi tájékoztatása szerint robbanások zaját lehetett hallani Mezze és Muadamíja elővárosi kerületekből. A jelentést a nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és az al-Vatan című kormányközeli szíriai lap is megerősítette. A menetrendszerinti járatokat át kellett irányítani Aleppóba és Latakiába. A keletkezett károk mértékéről egyelőre nincsenek információk. Az OSDH megjegyezte, hogy az izraeli bombázást azt követően hajtották végre, hogy a damaszkuszi repülőteret alig 30 órája helyezték ismét üzembe.

Az ukrán hadsereg az ország keleti végein zajló orosz offenzíva miatt Kupjanszk ipari városának ismételt megszállására figyelmeztetett a harkivi régióban vasárnap. „Az orosz megszállók nem hagytak fel azon szándékukkal, hogy megtámadják és elfoglalják Kupjanszk városát” – hangoztatta Volodimir Fityo, az ukrán hadsereg szóvivője vasárnap egy közszolgálati televízióban. Mint mondta, az utóbbi hetekben az orosz csapatok átvették a kezdeményezést az ország északkeleti felében és területeket is sikerült elfoglalniuk. Fityo szerint a harcok jelenleg Szinkivka környékére összpontosulnak, néhány kilométerrel északkeletre Kupjanszktól.

A kijevi rendszer lényege nyilvánult meg Sztefan Sztefancsuk ukrán parlamenti elnöknek abban a kijelentésében, amely szerint „nincs és nem is lehet” orosz kisebbség Ukrajnában – nyilatkozott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin. című vasárnapi műsorában. „Ez a kijevi rendszer lényege. Ezért és nem véletlenül nevezzük rezsimnek. Mert egy normális országvezetésben nem hangozhatnak el ilyen kijelentések. Egy olyan országban, ahol több millió él – mert több millió orosz él Ukrajnában. Csak egy rezsimben létezhetnek ilyen kijelentések” – fogalmazott Peszkov. Sztefancsuk kijelentését, miszerint Ukrajnában „nincs és nem is lehet” orosz nemzeti kisebbség, és hogy az oroszok jogait el kell nyomni, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban „nácinak” minősítette.

Időjárás:

Ma mindenütt erősen felhős időre számíthatunk.

Este többfelé kell csapadék kialakulásával számolnunk.

A hőmérséklet jellemzően 1 – 7 fok közé emelkedik.