Az izraeli kormánynak a 38 fős kabinetben többsége lesz a túszejtési megállapodás jóváhagyásához, annak ellenére, hogy a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus és az Otzma Jehudit pártok ellenzik, amelyek együttesen hat kabinetszavazattal rendelkeznek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.22.Orbán Viktor miniszterelnök kedden Bernben tárgyalt Alain Bersettel, Svájc szövetségi elnökével és Ignazio Cassis svájci külügyminiszterrel.

A Demokratikus Koalíció visszaadná az önkormányzatoknak a védőnői ellátást, valamint tisztességes fizetést biztosít a védőnőknek és az egészségügyi dolgozóknak.

Az izraeli kormánynak a 38 fős kabinetben többsége lesz a túszejtési megállapodás jóváhagyásához, annak ellenére, hogy a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus és az Otzma Jehudit pártok ellenzik, amelyek együttesen hat kabinetszavazattal rendelkeznek.

Németország további 1,3 milliárd eurós katonai segélycsomagot ígért Ukrajnának.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Bernben tárgyalt Alain Bersettel, Svájc szövetségi elnökével és Ignazio Cassis svájci külügyminiszterrel – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyalásokon a magyar-svájci kétoldalú kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről és a jövő évi magyar EU-elnökségi tervekről volt szó. A sajtófőnök közlése szerint áttekintették ezen kívül a nemzetközi biztonsági kihívásokat és a háborús válságövezetek – Ukrajna, Közel-Kelet – helyzetét is.

Navracsics Tibor a „kitalálója, szülőatyja” a jelenlegi közigazgatási rendszernek, így nála lesz a legjobb helyen az intézményrendszer – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a főispánok és járási hivatalvezetők országos találkozóján a Várkert Bazárban. A politikus közölte: önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium jön létre januártól. Az új tárcát Navracsics Tibor vezeti majd, akinek „a legjobb szívvel és nyugodtan” adja át a terület vezetését – tette hozzá. „Hogy egy állami szervezetrendszer milyen erős, az nem csupán a mindennapok működésében mutatkozik meg, hanem akkor, amikor válságos helyzetek vannak” – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, aki emlékeztetett, hogy a magyar kormányhivatalok „kiválóan vizsgáztak” a válsághelyzetekben. Példaként a koronavírus-járvány időszakában végzett „rugalmas és hatékony” munkát, valamint az orosz-ukrán háború kitörését követően Magyarországra érkező menekültek ellátását, befogadását említette a miniszter.

A Fidesz 30. jubileumi kongresszusa, amelyen 3500-an vettek részt, több szempontból is kiemelt jelentőségű volt, jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában. Egyrészt Európa legerősebb pártja megmutatta, miként kell egy ilyen rendezvény megszervezni, másrészt nagyon fontos témákkal kapcsolatban születtek nagyon fontos döntések. Arról is beszélt, hogy új európai politikára van szükség, hangsúlyozta Németh Szilárd, európai és magyar érdekeket képviselő politikusokra van szükség az EP-ben. Az új európai politika azt is jelenti, sok mindenben kell változtatni Brüsszelben. Már csak azért is, mert minden szemmel látható probléma ellenére Brüsszel továbbra is erőlteti a szankciós politikáját, valamint az egyre veszélyesebb migrációs politikát is. Azt, hogy a Fidesz, milyen pártcsaládban fog politizálni, még nem lehet tudni. Ami az ellenzéket illeti, a kormánypárti politikus szerint a Fidesz akár együtt is működne másokkal, de az utóbbi évek bebizonyították, az ellenzéki pártok nem a magyar érdekeket képviselik.

Ha a Demokratikus Koalíció alakíthat kormányt, visszaadja az önkormányzatoknak a védőnői ellátást, valamint tisztességes fizetést biztosít a védőnőknek és az egészségügyi dolgozóknak – közölte az ellenzéki párt képviselője. Varga Zoltán emlékeztetett, hogy a védőnők július 1-jétől a vármegyei irányító kórházakhoz tartoznak. A politikus a Független Egészségügyi Szakszervezetre hivatkozva azt mondta, hogy ötezer körzetből 650-ben csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást, 277 területi és ötven iskolai védőnői állás pedig betöltetlen. Varga Zoltán úgy fogalmazott: a védőnői szolgálat gyors leépülése bizonyítja, hogy minden közszolgáltatás tönkremegy, amit a kormány elvesz az önkormányzatoktól. A parlament népjóléti bizottságát vezető képviselő közölte, a „kisgyermekek és édesanyák egészségét fenyegető krízishelyzet miatt” kezdeményezi Pintér Sándor belügyminiszter bizottsági meghallgatását.

A tagállamoknak stratégiai vitát kell folytatniuk az Európai Unió (EU) Ukrajna-politikájáról – közölte az európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden a közösségi-oldalán. Bóka János azt írta: Magyarország jövő évben esedékes soros EU-elnökségéről és a V4 együttműködés jövőjéről is beszélt a lengyel Rzeczpospolita napilapnak adott interjújában. Az interjúból kiemelte, hogy Ukrajnában több termőterület van, mint Olaszország teljes területe, egy átlagos ukrán gazdaság mérete pedig több mint ezer hektár, miközben az EU-ban az átlag 2,5 hektár körül van. „Ezért is alakult ki egyensúlytalanság, amikor ukrán termékek árasztották el a közép-európai piacokat” – tette hozzá.

Külföldi hírek:

Az izraeli kormánynak a 38 fős kabinetben többsége lesz a túszejtési megállapodás jóváhagyásához, annak ellenére, hogy a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus és az Otzma Jehudit pártok ellenzik, amelyek együttesen hat kabinetszavazattal rendelkeznek – írta a Times of Israel. A háborús kabinet támogatja az alkut, és feltehetően 19 szavazatot fog összegyűjteni, amelyek Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártjának és ötöt, amelyek Benny Gantz háborús kabinetminiszter Nemzeti Egység pártjához tartoznak. Az ultraortodox Shas párt szintén a kialakulóban lévő túszalkura fogja leadni hat szavazatát – mondta a párt szóvivője. A Shas vezetője, Aryeh Deri konzultált az ultraortodox párt vallási tanácsadóival, akik „utasították” őt, hogy a párt hat kabinetpozícióját állítsa a „súlyos veszélyben lévő túszok kiszabadítására” irányuló alku mögé – áll a közleményben. Derit az év elején eltávolították a kabinetből, de megfigyelőként ott van a háborús kabinetben. A két helyet birtokló Egyesült Tórai Judaizmus még nem fejtette ki nyilvánosan álláspontját. De a héber média beszámolói szerint támogatni fogja az alkut.

A Gázai övezet északi részében fekvő Dzsabálíja várost és menekülttábort elkezdték megtisztítani az izraeli erők a Hamász iszlamista terrorszervezet egységeitől és infrastruktúrájától – tudatta az izraeli katonai szóvivő. A hadsereg tájékoztatása szerint az izraeli hadsereg (IDF) befejezte Dzsabálíja város bekerítését, a tüzérségi erők és a repülőgépek előkészítették a területet a szárazföldi behatolásra, s a szárazföldi erők megkezdték a terrorista célpontok elleni támadásokat vadászgépek és drónok fedezete alatt. Az IDF tájékoztatása szerint a célpontok között volt három, föld alatti alagút lejárata is, ahol terroristák tartózkodtak. Az izraeli katonák összecsaptak velük, s emellett felkutattak és megsemmisítettek rakétavetőket, valamint lakóházakban, sőt gyerekszobákban is fegyvereket találtak. A katonai szóvivők közölték, hogy az elmúlt napon az izraeli repülőgépek a Hamász mintegy 250 célpontját lőtték az övezetben, köztük a Hamász fegyvereseit, rakétaindító állásokat és egyéb infrastruktúrát.

A Fidesz-KDNP kormány fellépése és döntései nem hagynak kétséget afelől, hogy Magyarország a zsidó származású állampolgáraiért teljes felelősséget érez, és gondoskodik biztonságukról – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője Strasbourgban. Deutsch Tamás, és az Európai Parlamentben megnyitott, az oktatásnak az antiszemitizmus elleni küzdelemben betöltött szerepéről szóló kiállításon példanélkülinek nevezte Izrael polgári lakossága, nők, gyermekek és idős emberek ellen október 7-én elkövetett terrortámadást. „Mindannyiunk felelőssége, hogy soha többé ne történjen meg hasonló eset. Meg kell törnünk a gyűlölet spirálját, fel kell számolnunk az ismerethiányból táplálkozó, az ellenségeskedéshez vezető félelmet, és véget kell vetnünk a nemzedékek óta folyó erőszaknak a Közel-Keleten” – fogalmazott.

Németország további 1,3 milliárd eurós katonai segélycsomagot ígért Ukrajnának, amely egyebek mellett négy további IRIS-T légvédelmi rendszert, valamint húszezer darab 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszert és páncéltörő fegyvert tartalmaz. Az újabb segélycsomagot Boris Pistorius német védelmi miniszter jelentette be kedden Kijevben, ukrán hivatali kollégájával, Rusztem Umerovval folytatott megbeszélésén – írta a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál. „Tavaly tél óta ez az ötödik ilyen csomag. Biztos vagyok abban, hogy segíteni fog az orosz agresszió elleni harcban” – hangsúlyozta a miniszter a Szuszpilne ukrán közszolgálati televízió szerint.

Kudarcba fulladt Herszon térségében, a Dnyeper bal partján megkísérelt partraszálló hadművelet, az ukrán erők november eleje óta több mint 13 700 embert és mintegy 1800 egységnyi fegyverzetet és hadfelszerelést veszítettek – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított minisztérium keddi vezetőségi ülésén. „Az orosz csapatok sikeresen folytatják az aktív védekezést, magabiztosan tartják a frontokat a harci érintkezés teljes hosszában, fokozatosan javítva pozíciójukat” – hangoztatta Sojgu. A miniszter szerint sok ukrán katona adja meg magát, felismerve az orosz védelem áttörésére irányuló kísérletek értelmetlenségét. Beszámolója szerint az év eleje óta az orosz hadseregnek szállított rakéta- és tüzérségi fegyverek főbb típusainak mennyisége 4,9-szeresére, a páncélozott eszközöké több mint háromszorosára, a drónoké 16-szorosára, a csapásmérő eszközöké pedig 12-szeresére nőtt. Megötszöröződött a leszállított nagyhatótávolságú precíziós rakéták száma. „Az állami megrendelés finanszírozási volumenének az alapmutatókhoz viszonyított megduplázódása mellett a folyó évi terv legalább 98 százalékban teljesül” – hangoztatta.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az Egyesült Államok „megkezdte annak felülvizsgálatát”, hogy az Irán által támogatott jemeni hutik terrorszervezetként való újbóli minősítését, miután a csoport eltérített egy Izrael által kikötött hajót a Vörös-tengeren, és a gázai háború kitörése óta számos rakétatámadást indított Izrael ellen. Kirby szerint a felülvizsgálatot „a Houthik által a közelmúltban civilek ellen elkövetett célpontok” és „egy nemzetközi vizeken lévő hajó kalózkodását” követően indították el. „A hutiknak azonnal és feltétel nélkül el kellene engedniük azt a hajót, valamint a legénységet” – mondja Kirby. Joe Biden amerikai elnök nem sokkal a Fehér Házba való belépése után a jogvédő csoportok nyomására törölte a hutik terrorista minősítését, akik szerint ez gátolja a jemeni civilek segélyszállítására irányuló erőfeszítéseket. Kirby a tájékoztató során hozzátette, hogy az USA az Irán és Oroszország közötti, Izrael és Ukrajna elleni együttműködés felerősödését észlelte. „Információink továbbá arra utalnak, hogy [a] Wagner [csoport] az orosz kormány irányításával légvédelmi képességet készült biztosítani akár a Hezbollahnak, akár Iránnak” – mondja Kirby. Kirby hozzáteszi, hogy Irán azt is fontolgatja, hogy ballisztikus rakétákkal látja el Oroszországot Ukrajna elleni bevetésre.

Jóváhagyta a szeptember végi választások eredményeképpen létrejött pozsonyi parlament kedden a még a múlt héten vitára előterjesztett kormányprogramot, és ezzel bizalmat szavazott Robert Fico új, immáron negyedik kabinetjének. A parlamenti vita és a kormányprogram jóváhagyása négy napig tartott, és több mint hetven képviselő szólalt fel rajta. Robert Fico a kormányprogram parlamenti bemutatásakor a jövőbeli kilátásokról szólva „göröngyös”, de az életszínvonal emelését célzó útról beszélt, illetve leszögezte: kormánya „mind a négy égtáj irányába nyitott” szuverén külpolitikát folytat majd.

Meghaladta a 150 ezret az idén Olaszországba tengeri úton érkező migránsok száma – közölte az olasz belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint november 23-val bezárólag 150 777 menedékkérőt jegyeztek fel, ami 62 százalékos emelkedés a múlt év azonos időszakában regisztrált 94 343 menedékkérőhöz képest. A minisztérium adatai szerint rekordszámban érkeztek Tunézia felől illegális bevándorlók, az év eleje óta csaknem 95 ezren. Ez naponta majdnem 300 embert jelent, ami több mint háromszorosa a 2022-ben az úgynevezett tunéziai útvonalon keresztül regisztrált 32 101 menedékkérőnek. Líbia felől 47 300, Törökország felől 6683, Algéria felől pedig 524 migráns érte el Olaszország partjait az idén.

Időjárás:

Ma mindenütt felszakadozik a felhőzet.

Este lehűlés érkezik.

A hőmérséklet jellemzően 6 – 11 fok közé emelkedhet.