Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották az Hamász iszlamista terrorszervezet törvényhozásának otthont adó épületet

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.16.Szombaton tartják a Fidesz 30., tisztújító kongresszusát Budapesten, amelyen szavaznak a pártelnökről és a négy alelnök személyéről – közölte Hollik István.

A Demokratikus Koalíció mintegy 2000 milliárd forintot csoportosítana át a költségvetésben – közölte Molnár Csaba, az ellenzéki párt EP-képviselője.

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották az Hamász iszlamista terrorszervezet törvényhozásának otthont adó épületet.

Szünet nélkül érkeznek az emberekkel teli csónakok az Európa egyik déli migrációs kapujának tartott olaszországi szigetre, Lampedusára.

Belföldi hírek:

Szombaton tartják a Fidesz 30., tisztújító kongresszusát Budapesten, amelyen szavaznak a pártelnökről és a négy alelnök személyéről – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A rendezvényen 1500-1800 küldött és legalább ugyanennyi vendég vesz részt – mondta el Hollik István. Hozzátette: a tisztújító kongresszuson megválasztják az elnököt, az alelnököket és a párt bizottságainak vezetőit, tagjait, ugyanakkor nem hoznak formális döntést a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjéről. A kommunikációs igazgató közölte: a beszédeket a Fidesz szövetségeseinek nevében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kezdi, majd a határon túliak nevében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszönti a kongresszust. A küldöttek ezután beszámolókat hallgathatnak meg: felszólal Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke, házelnök; Kocsis Máté frakcióvezető, az európai parlamenti delegáció nevében pedig Deutsch Tamás. Eközben zajlik majd a szavazás, délután pedig ismét több beszéd elhangzik majd: miniszterek, az elnökség tagjai és több fideszes településvezető is felszólal – ismertette a programot. A kongresszust Orbán Viktor miniszterelnök beszéde zárja. Az érdeklődők a Fidesz közösségi-oldalán az egész kongresszust élőben tudják követni – mondta Hollik István.

Az európai energiaválság megoldása érdekében az afrikai források bevonására is szükség van, azonban ennek az infrastruktúra fejlesztése az előfeltétele, aminek ügyét a magyar kormány a jövőben is aktívan fogja képviselni az Európai Unióban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a marokkói Tangerben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a MEDays Forum nemzetközi konferencia panelbeszélgetésén kiemelte, hogy a világ ma számos súlyos biztonsági kihívással néz szembe, ráadásul a nemzetközi politikát napjainkban leginkább egymás bírálata és kioktatása, a belügyekbe való beavatkozás jellemzi. Aláhúzta: ha nem sikerül helyreállítani a kölcsönös tiszteletet a globális porondon, akkor a blokkosodás korszaka jön el ismét, amivel kapcsolatosban Közép-Európának rendkívül rossz tapasztalatai vannak, a térség ugyanis mindig rajtavesztett Kelet és Nyugat konfliktusán. „Mi, magyarok ezért úgy gondoljuk, hogy a konnektivitás, a kapcsolatok és a globális együttműködés a helyes válasz a világ előtt álló kihívásokra” – fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció mintegy 2000 milliárd forintot csoportosítana át a költségvetésben – közölte az ellenzéki párt EP-képviselője. Molnár Csaba azt mondta, hogy pártja szakpolitikusai még az „elképesztő rossz állapotú költségvetésben” is 1970 milliárd forintnyi „teljesen felesleges pénzszórást” találtak. Ezek között említette a kínai akkumulátorcégeknek adandó állami támogatásokat, Paks 2 tőkeemelését és a Budapest-Belgrád vasútat. A DK 590 milliárd forintból adómentessé tenné a minimálbért, 450 milliárdból visszaállítaná a nyugdíjrendszer svájci indexálását, 300 milliárdból megduplázná a családi pótlékot, százmilliárddal növelné az otthonápolási támogatás forrásait, 160 milliárdból pótolná a hiányzó egészségügyi dolgozók egy jelentős részét, 210 milliárdot a tanárok béremelésére fordítana és 300 milliárd forintból elkezdené az otthonfelújítási programjának első ütemét – közölte az ügyvezető alelnök.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották az Hamász iszlamista terrorszervezet törvényhozásának otthont adó épületet a Gázai övezet északi részén – jelentette a helyi média. Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamász törvényhozó tanácsának épületét – a gázai parlamentet, két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta. A parlament üléstermében készített, majd az izraeli médiában nyilvánosságra hozott képen annak a Goláni zászlóaljnak a katonái láthatók izraeli zászlókkal a plenáris ülésteremben, akik negyvenegy harcosukat veszítették el az október 7-i Hamász terrortámadásban, és az azt követő napokban, amikor kiszorították a terroristákat Izrael területéről. Múlt csütörtök óta újabb tizennégy halottat azonosítottak a rendőrség különleges állomásán, ahol az áldozatok személyazonosságát földi maradványaik alapján próbálják megállapítani. Október 7. óta 859 civil áldozat nevét hozták nyilvánosságra.

Izrael és a Hamász Katar és az Egyesült Államok közvetítésével előrehaladott tárgyalásokat folytat egy fogolycseréről, megvizsgálva a ,,gyerekeket gyerekekért” megállapodás lehetőségét, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Két, a tárgyalások részleteit ismerkedő forrás azt állítja, hogy első lépésként a Gázában elrabolt izraeli gyerekeket szabadon engedik – cserébe az Izraelben bebörtönzött palesztin gyerekek és fiatalok elengedéséért. Az egyik forrás hangsúlyozta, hogy a tárgyalások még folynak, de végleges megegyezés még nem történt. Egy izraeli diplomáciai tisztviselő az ABC-nek azt nyilatkozta, hogy jelentős előrelépés történt a tárgyalásokon, és akár olyan áttörés is történhet, amely a következő 48-72 órában a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodáshoz vezethet.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája, Justin Trudeau bírálatát az izraeli hadsereg gázai akcióival kapcsolatban, és ismét az izraeli terrorellenes művelet támogatására szólított fel a közösségi hálózaton szerdán közzétett üzenetében. „Nem Izrael vesz célba szándékosan civileket, hanem a Hamász fejez le, éget el, és mészárol le polgári személyeket a zsidók ellen a holokauszt óta elkövetett legszörnyűbb borzalom során” – írta az izraeli kormányfő. „A civilizáció erőinek támogatnia kell Izraelt a Hamász barbársága ellen folytatott küzdelmében” – követelte Netanjahu. Az izraeli kormányfő üzenete válasz volt Trudeau-nak egy, a kanadai Brit Columbia tartományban tartott sajtóértekezletére, melynek keretében „sürgősen” felszólította Izraelt, hogy gyakoroljon „maximális önmérsékletet”, és hirdessen humanitárius szünetet gázai hadművelete során. A világ figyel, a televízióban és a közösségi médiában orvosok, családtagok, túlélők, szüleiket elveszítő gyerekek beszámolóit lehet hallani, olvasni – mondta Trudeau. „A világ nők, gyerekek, csecsemők meggyilkolásának tanúja. Ennek véget kell vetni” – jelentette ki.

Az Egyesült Államok szerint bizonyíték van arra, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a Gázai övezet kórházait saját katonai céljai elérésére használja – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. John Kirby újságírók előtt kérdésre válaszolva elmondta, hogy az utóbbi napokban nagy figyelmet kapott Al-Shifa kórház, a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye alatt is húzódnak olyan alagutak, amelyet a palesztin fegyveresek használnak. Úgy fogalmazott, hogy az értesülések „különböző hírszerzési forrásokból származnak”, ennél pontosabbat azonban nem mondott. A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „az Egyesült Államok nem támogat kórház elleni légicsapást”. A Kongresszus felsőházában kedden a demokrata többség elutasította a kizárólag Izrael katonai támogatásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet november elején a Képviselőház demokrata szavazatokkal elfogadott. A republikánus javaslat alapján Izrael számára az önvédelemhez, költségvetésen belüli átcsoportosítással 14,3 milliárd dollárt bocsátottak volna rendelkezésre.

Az Al Jazeera riportere azonnal megszakította az interjút egy gázai kórházban lévő férfival, amint az kritizálni kezdte a Hamászt, amiért az katonai célokra használja a kórházat. „Ami történik, az bűncselekmény!” – mondta a férfi. „Miért bujkál közöttünk az ellenállás, azaz a Hamász? Miért nem mennek a pokolba és bújnak el ott? Ők nem az ellenállás”. A „pártatlan” riporter ekkor gyorsan félbeszakította a férfit és elvette tőle a szót. Az IDF szárazföldi csapatai jelenleg pontos és célzott műveletet hajtanak végre a Hamász ellen az al-Sifa kórháznál, ahol a terrorszervezet a parancsnoki központját üzemelteti. A kórházba való behatolás előtt az IDF-erők útját elállták a terroristák. Harc alakult ki, és legalább öt terroristát megöltek. Ezt követően az IDF katonái fegyvereket találtak a kórház területén.

Az izraeli hadsereg katonái behatoltak szerdán a gázai Sífa Kórház épületegyüttesébe, amely alatt Izrael vádja szerint háborús ellenfelének, a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek a parancsnoki központja van – közölte a hadsereg egyik szóvivője. A hadsereg a tervezett behatolásról nem sokkal előtte tájékoztatta a kórház vezetését. A behatolás előtt a kórház közelében ellenállásba ütköztek, és tűzpárbajban megöltek öt palesztin fegyverest. A behatolás után a katonák az épületegyüttes egy bizonyos részére koncentráltak, ahol hírszerzési információk szerint a terroristák tartózkodtak. Felszólították őket, hogy adják meg magukat. Ellenállásba már nem ütköztek. Találtak fegyvereket és arra utaló infrastruktúrát, hogy ott a terrorista tevékenység irányítása folyt – mondta a szóvivő.

„Az akciónak nem célja ártani a betegeknek, az egészségügyi személyzetnek vagy a menekült civileknek”- hangsúlyozta az izraeli hadsereg közleményében. „A fokozottan veszélyes terepen és körülmények között folyó hadműveletben egészégügyi, illetve olyan katonák is részt vesznek, akik beszélnek arabul vagy valamilyen szempontból különleges kiképzést kaptak. Céljuk, hogy ne ártsanak a Hamász által élő pajzsként használt civileknek. A hadsereg a kórházkomplexumba való behatolás után orvosi felszereléseket, inkubátorokat, bébitápszert és élelmiszert vitt oda” – közölték.

Szünet nélkül érkeznek az emberekkel teli csónakok az Európa egyik déli migrációs kapujának tartott olaszországi szigetre, Lampedusára, a nyár elmúltával is több mint ezerháromszázan szoronganak a táborban – közölte a központot fenntartó Olasz Vöröskereszt. Szerdán körülbelül 20 csónak kötött ki Lampedusa partjain közel 1000 emberrel. Kedden tizenkilenc vízi jármű érkezett. A hatezres lakosú sziget migránstáborában, amely valamivel több mint négyszáz főt képes befogadni, ismét több mint ezerháromszázan szoronganak úgy, hogy szerda reggel kétszáz embert már átszállítottak Szicíliába – közölte Rosario Valastro, az Olasz Vöröskereszt elnöke. A szervezet idén júniustól vette át a lampedusai regisztrációs központ (hot spot) működtetését. Valastro hozzátette, hogy a zsúfoltság ellenére mindent megtesznek az érkezők gyors ellátásának és első egészségügyi vizsgálatának biztosítása érdekében. Hatósági információk szerint a Tunézia és Lampedusa közötti tengerszakaszon még további tizenegy csónak van úton, de közülük több nehezen fogja tudni megtenni az utat az olaszországi partokig. A migrációs áramlat az utóbbi hetekben enyhülni látszott, de a hatóságok beszámolója szerint most ismét erősödött az időjárás javulása miatt. Az ősz beállta ellenére az emberkereskedők, ahogy elcsendesedik a tenger, azonnal vízre teszik az emberekkel megtömött csónakokat.

Időjárás:

Ma mindenütt kitisztul az ég, napsütéses időnk lesz.

Este ismét megvastagszik a felhőzet, helyenként kisebb eső is előfordulhat.

A hőmérséklet jellemzően 9 – 13 fok köré emelkedik.