Joáv Gallant védelmi miniszter találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral az ENSZ New York-i főhadiszállásán

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.30.Giorgia Meloni olasz miniszterelnök lesz a Budapesti Demográfiai Csúcs egyik főelőadója – jelentette be Novák Katalin.

A Párbeszéd-Zöldek szerint a kormány „átverte” a napelemet telepítő családokat az elszámolás megváltoztatásával.

Joáv Gallant védelmi miniszter találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral az ENSZ New York-i főhadiszállásán.

Vlagyimir Putyin nem tervezi, hogy részt vesz Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magán zsoldoscsoport vezetőjének temetésén.

Belföldi hírek:

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök lesz a Budapesti Demográfiai Csúcs egyik főelőadója – jelentette be a köztársasági elnök a közösségi-oldalán. Novák Katalin bejegyzésben megköszönte Giorgia Meloninak, hogy elfogadta a meghívását, és felszólal a szeptember 14. és 16. között ötödik alkalommal megrendezett Budapesti Demográfiai Csúcson, Magyarország egyik legnagyobb nemzetközi konferenciáján.

Augusztus 27-én volt kilencvenöt éves Boross Péter, 1993 és 1994 között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, a rendszerváltás utáni második kormányfő. Boross Péter volt miniszterelnök a Heti TV képernyőjén is többször vendég volt.

A folyamatok gördülékenyebbé tételével jelentősen csökkenhetnek a várakozási idők a járóbeteg-ellátásban – jelentette ki a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az országos elektronikus járóbeteg-időpontfoglalási rendszer bevezetéséről tartott sajtótájékoztatón, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben. Rétvári Bence kiemelte: az elmúlt években a kormány komoly erőfeszítéseket tett a járóbeteg-ellátás színvonalának emelése érdekében. Ennek jegyében 54 járóbeteg-szakrendelőt korszerűsítettek és 23 új létesítmény épült. A fejlesztésekre azért is volt szükség, mert a legnagyobb forgalom a járóbeteg-rendelőkben van: a koronavírus-járvány előtt országosan csaknem 70 millió, azóta 50-55 millió beteglátogatást regisztráltak itt évente – tette hozzá. A fizikai felújítás és korszerűsítés mellett azonban a szervezettség javítása is fontos szempont, hiszen ezzel használható ki optimálisabban az orvosok és az ápolók rendelési ideje, rövidítve ezzel a várólistákat – közölte az államtitkár.

Összesen kétmilliárd forint értékben részesülnek támogatásban a külhoni magyar szervezetek a Gondoskodó Nemzet Program keretében – jelentette be Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kifejtette: 4109 pályázat érkezett a Kárpát-medencéből és a diaszpórából június 5-ig. 2571 pályázat megvalósításához járulnak hozzá, a beérkezett pályázatok 62 százalékát tudták támogatni – ismertette. Kiemelte, hogy a stratégiai céljaikat a nehéz gazdasági és háborús helyzet ellenére sem adják fel: folytatják a külhoni magyar intézményrendszer megerősítését, a külhoni magyarság folytonosan és kiszámíthatóan támaszkodhat az anyaországra és a nemzet minden tagjára, a tematikus évek során létrehozott minden közösségi hálózatot fenntartanak és működtetnek.

A Párbeszéd-Zöldek szerint a kormány „átverte” a napelemet telepítő családokat az elszámolás megváltoztatásával. Tordai Bence, az ellenzéki párt társelnöke, országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján közölte: kétszázezer magyar családot „átvert és megkárosított a Fidesz-kormány”, kétszázezer olyan családot, amely felelős döntést hozott, időt, energiát és pénzt tett abba, hogy a zöld energiafordulat, a zöld energiaforradalom Magyarországon is valóság legyen. A gyerekeink jövőjébe, a klímaváltozás elleni harcba ruháztak be, de „a kormány nagyon csúnyán átverte őket” – fogalmazott a politikus. Kiemelte: a hétvégén egy TikTok-videóban bejelentette az energiaügyi miniszter, hogy amit eddig megígértek ezeknek a családoknak, hogy a következő tíz évben az éves szaldó elszámolás szerint számlázhatnak, azt átírják havi elszámolásra, ami hatalmas veszteséget jelent a napelemet telepítő családoknak.

Külföldi hírek:

Joáv Gallant védelmi miniszter találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral az ENSZ New York-i főhadiszállásán. A megbeszélésen a közel-keleti fenyegetésekről tárgyaltak, különös tekintettel az Izrael elleni iráni fenyegetésre. Gallant hangsúlyozta, hogy a libanoni Hezbollah terrorszervezet lépései nyomán nő az eszkaláció lehetősége az északi határon. Gallant Guterres előtt összegezte az iráni szerepvállalást Libanon, Szíria, valamint Júdea és Szamária határán, és azt mondta, hogy ez cselekvésre ösztönzi a Hezbollahot. Emellett az Egyesült Nemzetek Szervezetének Iránnal szembeni nyilvános elítélésére szólított. A miniszter a megbeszélésen hozzátette: az ENSZ azonnali beavatkozására van szükség a feszültség csökkentéséhez az UNIFIL-erők térségbeli mozgásszabadságának erősítésével, valamint mandátumuk végrehajtásával az északi határon.

A rendőrök és néhány más kormányzati alkalmazott többé nem vehet részt a Wexner Foundation for Jewish leadership nevű alapítványhoz kapcsolódó programokon, amely izraeli köztisztviselőket küld politikai tanulmányokra a Harvard Egyetemre – közölte hétfőn Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter. A lépést, amely minden rendőrre és a minisztérium minden alkalmazottjára vonatkozik, azután rendelték el, hogy panaszt tettek az alapítvány „radikális baloldali politikai kötődése és az olyan egyértelműen baloldali szervezetekkel való együttműködés miatt, mint a Breaking the Silence, azaz A csend megtörése” – mondta Ben Gvir. A Breaking the Silence izraeli katonák tanúvallomásait teszi közzé a ciszjordániai emberi jogok állítólagos megsértéséről. „Kivonjuk a rendőrséget az alapítvány tevékenységéből” – tette hozzá Ben Gvir. „Az én politikám egyértelmű. A politika kimarad a rendőrségből”.

Egy pakisztáni bíróság elrendelte Imrán Hán volt kormányfő szabadon engedését, miután felfüggesztette az ellene egy alacsonyabb szintű bíróság által vesztegetés vádjával meghozott ítéletet – közölték a politikus ügyvédei. Az iszlámábádi legfelsőbb bíróság szerint Hánt óvadék ellenében szabadlábra kell helyezni – közölte ügyvédje, Babar Avan. Egyelőre azonban nem volt világos, hogy a 70 éves egykori krikettsztár azonnal szabadlábra kerül-e, mert ellene száznál is több eljárás indult azóta, hogy 2022 áprilisában a pakisztáni parlament bizalmatlansági szavazással leváltotta. Hán ügyvédei külön beadványt nyújtottak be ugyanehhez a bírósághoz, amelyben azt kérték, a bírák utasítsák a hatóságokat, hogy ne tartóztassák le őt más vádak alapján. Az egykori pakisztáni miniszterelnök támogatói májusi letartóztatása után fellázadtak és katonai létesítményeket kezdtek el fosztogatni.

Románia továbbra is tevékeny, kiegyensúlyozott, stabilitási tényező akar lenni egy erős, világviszonylatban jelentős szerepet játszó, megbecsült Európai Unióban, ugyanakkor elvárja európai partnerei szolidaritását az ország schengeni csatlakozása ügyében – hangoztatta Klaus Iohannis államfő a román diplomácia éves értekezletén. Az ország külképviseleti vezetőit hivatalában fogadó román elnök leszögezte: Romániának a belső határellenőrzés nélküli övezetben a helye, hiszen országa szerinte „közvetlenül és kitapinthatóan” hozzájárul az unió biztonságának erősítéséhez. A román elnök a nemzetközi jogot megsértő Oroszország további elszigetelését és megbüntetését szorgalmazta, és országa megingathatatlan szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a megtámadott Ukrajnát. Felidézte, hogy a háború kezdete óta Románia 5,7 millió ukrán menekültet fogadott, nagyszabású nemzetközi humanitárius segélyek célba juttatásában vett részt, és 22,5 millió tonnányi ukrán mezőgazdasági termék tranzitját segítette elő.

Észszerű reformokra van szükség az Európai Unióban, a bővítést fő prioritásként kell kezelni, s a nyugat-balkáni államokat minél előbb fel kell venni, ez ugyanis jelentősen megerősítené a közösséget – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szlovéniában. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Bledi Stratégiai Fórum panelbeszélgetésén kijelentette, hogy az EU napjainkban nincs jó formában, az utóbbi évek folyamán sokat gyengült a biztonság, a gazdaság és az energiaellátás garantálásának területén is. Leszögezte: ez a helyzet nem a semmiből állt elő, hanem különböző, elhibázott vagy elmaradt döntések nyomán jött létre. A biztonság kapcsán arról számolt be, hogy az ukrajnai háború közvetlen szomszédságában különösen súlyosak a negatív következmények, ráadásul magyarok is halnak meg a harcokban. Kiemelte, hogy az EU külügyi tanácsa a távoli fegyveres konfliktusok esetében általában béketárgyalást sürget a szembenálló felek között, azonban most, amikor a kontinensen dúl háború, sajnos nem ezt az álláspontot képviseli a blokk annak ellenére sem, hogy immár másfél éve nem sikerült közelebb kerülni a békéhez. „Ha valaki kiáll az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett, akkor rögtön elítélik, és orosz kémnek, a Kreml propagandistájának, Putyin barátjának bélyegzik” – fogalmazott.

Vlagyimir Putyin nem tervezi, hogy részt vesz Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magán zsoldoscsoport vezetőjének temetésén – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. Peszkov újságíróknak azt mondta, a Kremlnek nincs tudomása Prigozsin tervezett temetéséről, az a család magánügye. Prigozsin az orosz hatóságok közlése szerint a múlt szerdán vesztette életét, amikor a Tveri területen lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángéppel. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzetén, köztük a Wagner alapítója és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin.

Az olasz miniszterelnök szerint kormánya migrációs politikája jó irányban halad, de további szigorításra van szükség. Az év eleje óta több mint 113 ezren kötöttek ki az olaszországi partokon, ami már túllépte a tavaly egész évben regisztrált érkezéseket a belügyminisztérium keddi adatai szerint. Giorgia Meloni a nyári szünetet követő első kormányülésen a migrációs helyzetről is beszélt a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint. A kormányfő, aki egyben a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, hangoztatta, hogy az ország évek óta nem tapasztalt migrációs nyomásnak van kitéve, mindenekelőtt az afrikai Száhel-térségben korábban és a közelmúltban történt események következtében, ami jelentősen megemelte az érkezések számát. „Nehéz elmagyarázni a közvéleménynek, mi történik” – jelentette ki Meloni. Hangsúlyozta, hogy a migrációs adatok erős emelkedést mutatnak az egy évvel ezelőttiekhez képest. Úgy vélte, hogy a kormánya által követett politikai irány helyesnek bizonyul, vagyis az a döntés, hogy Róma megállapodást köt az egyszerre tranzit- és kiindulási pontnak számító észak-afrikai országokkal.

Időjárás:

Ma fokozatosan mindenütt felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap.

Este újra többfelé befelhősödik az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 28 fok között tetőzik.