A Vaskupola légvédelmi rendszer hétfőn megint elfogott egy, a Gázai övezetből indított drónt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.22.Orbán Viktor miniszterelnök Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellárt és Andrej Babis korábbi cseh kormányfőt fogadta a Karmelita kolostorban.

Négyszáznegyven gyermek érkezett vonattal a dnyipropetrovszki, herszoni, zaporizzsjai, odesszai, kijevi és más régiókból Magyarországra.

A Vaskupola légvédelmi rendszer hétfőn megint elfogott egy, a Gázai övezetből indított drónt.

Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter közölte, hogy az adományozott fegyvereket csak az ellenség kiűzésére használhatják az ukránok.

Belföldi hírek:

Hétfőn is folytatódott a diplomáciai nagyüzem a Karmelita kolostorban, Orbán Viktor miniszterelnök elsőként Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellárt fogadta – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen a magyar-osztrák kapcsolatokról, az orosz-ukrán háborúban a béke megteremtésének lehetőségeiről esett szó. Beszéltek az európai közélet aktualitásairól, a nemzeti, keresztény értékek politikai képviseletéről is, különös tekintettel a jövő évi európai parlamenti választásokra. Később Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadta Andrej Babis korábbi cseh kormányfőt. A fő ellenzéki erő, az ANO párt elnökével folytatott kétoldalú megbeszélést. Tárgyalásukon értékelték a magyar–cseh kapcsolatokat, és hosszú évekre visszatekintő együttműködésük alapján kijelölték az előttük álló közös politikai feladatokat. Andrej Babis megköszönte a meghívást Orbán Viktornak az augusztus 20-i ünnepségekre és az atlétikai világbajnokságra.

A hadiipar erősödésével erősebbé válik Magyarország is – mondta Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos. A miniszteri biztost annak kapcsán kérdezték, hogy pénteken Zalaegerszegen átadták a Rheinmetall Hungary Zrt. üzemét, ahol elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek – elsősorban a Lynx (Hiúz) páncélozott harcjárművek – fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak majd. Porkoláb Imre emlékeztetett: a kormány 2016-ban felismerte, hogy a biztonsági helyzet gyökeresen megváltozik a közeljövőben, és olyan stratégiát alkotott, ahol a beszerzéseket, a védelmi ipart és a haderőfejlesztést együtt kezelik. A gyáravatóval kapcsolatban hangsúlyozta: annak, hogy a hadsereg számára szükséges hadieszközöket Magyarországon gyártják, nemcsak gazdaságélénkítő hatása van – a zalaegerszegi gyárban 350 embert foglalkoztatnak majd -, de az az ellátásbiztonság szempontjából is fontos.

Komoly szennyeződést találtak a civilek kezdeményezte mérések Győr ipari parki területénél a talajvízben. A városvezetés azonban a hírre „sunnyog, hazudik és vádaskodik” – mondta az LMP győri elnöke sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt ezért petíciót indított, valamint azt követelik, hogy további szennyező létesítmény, például akkumulátorgyár ne épüljön a területen. Jenei Ferenc közölte: hiába juttatták el a mérési eredményeket a polgármesternek, Dézsi Csaba András semmilyen lépéseket nem tett. Az ellenzéki párt ezért petíciót indított, amellyel azt követelik: az önkormányzat állítson fel és folyamatosan üzemeltessen monitoringkutakat. A mérési eredményekről tájékoztassa a lakosságot, környezetszennyezés esetén pedig azonnal cselekedjen – mondta a politikus.

Négyszáznegyven gyermek érkezett vonattal a dnyipropetrovszki, herszoni, zaporizzsjai, odesszai, kijevi és más régiókból Kárpátaljára, ahonnan azonnal tovább is indultak Magyarországra – tudatta Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a közösségi-oldalán, amiről a Kárpátalja.ma hírportál számolt be. A kormányzó hozzátette: a magyar partnerek mindent előkészítettek a fogadásukra. A háború kitörése óta nem ez az első alkalom, hogy ukrán, a fronthoz közeli területekről származó gyerekek üdülhetnek Magyarországon, amiért bejegyzésében a kormányzó köszönetet mondott Magyar Levente parlamenti államtitkárnak a nehéz időkben tanúsított támogatásért. A több ezer boldog gyermekarc, az öröm és a felejthetetlen emlékek, amelyeket ezek a frontközelben élő gyermekek az üdülések során szereznek – ez a mi küldetésünk, amit mi nap mint nap közösen valósítunk meg – írta bejegyzésében Viktor Mikita.

Külföldi hírek:

A Vaskupola légvédelmi rendszer hétfőn elfogott egy másik, a Gázai övezetből indított drónt – írta az Israel Hayom. Az IDF a közölte, hogy „egy azonosítatlan repülőgépet észleltek, amely a Gázai övezet felett repült izraeli terület felé”. Közölték, hogy a drónt a felszállásától kezdve figyelték, és nem lépett át Izrael területére, és nem adtak ki riasztást, mert a repülőgép nem jelentett veszélyt a területen élő lakosokra. Hasonlóképpen egy nappal korábban a Vaskupola elfogott egy UAV-t, amelyet a Hamász által uralt enklávéból indítottak. Hamász-források a libanoni Al-Akhbar hírügynökségnek elmondták, hogy több drónt is kilőttek a Gázával szomszédos izraeli területre, és hogy a terrorcsoport azon dolgozik, hogy fejlessze katonai képességeit, hogy egy jövőbeli konfliktusban „meglepje” az IDF-et”.”

Egy negyvenes éveiben járó nőt terroristák lelőttek hétfőn, miközben autóban ült a 60-as országúton Ciszjordániában, Beit Hagai csomópont közelében – közölte az IDF. A nőt egy szintén 40-es éveiben járó férfi kísérte, aki az autót vezette, és szintén lőtt sebeket szenvedett. A Magen David Adom szerint egy 6 éves gyermek is velük volt. A gyermek sértetlen maradt. Az izraeli média arról számolt be, hogy a nő és a gyermek anya és lánya volt, és a sofőr, aki nem rokonuk, vitte őket. Ők hárman egy magánautóban ültek, amikor a terroristák rájuk lőttek, miközben egy másik autóból haladtak el mellettük az autópályán. A lövöldözők elmenekültek a helyszínről, és az izraeli biztonsági erők azonnal hajtóvadászatot indítottak. Az első jelentések szerint a terroristák nyugat felé, Hebron felé tartottak – írta a The Jerusalem Post.

Egy 42 éves izraeli állampolgár véletlenül behajtott a Binjámin-régióbeli Turmusz Ajja palesztin faluba. A palesztinok megtámadták és felgyújtották az autóját. A biztonsági erők kimentették. Nagyon enyhe kézsérülést szenvedett. Turmusz Ajja Tanács vezetője a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy az izraeli nem a főúton, hanem egy mellékúton lépett be a faluba – ami gyanúsnak tűnhetett. Elmondása szerint az izraelit egy csapat fiatal kiszúrta és felgyújtották az autóját. Néhány falusi gyorsan a helyszínre ment és a védelmébe vette, amíg az izraeli hadsereg megérkezett és kimenekítette a faluból.

Legalább nyolc kormányellenes lázadó életét vesztette hétfőre egy orosz légicsapásban Szíria északnyugati, lázadók uralta részén – közölte az angliai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). „Az orosz vadászgépek Idlíb város nyugati peremén hajtottak végre légicsapásokat, amelyek a Nagy-Szíriai Felszabadítási Szervezet (Hajat Tahrír as-Sám, HTS) katonai támaszpontját célozták, és legalább nyolc harcost megöltek” – közölte Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója Coventryben. A HTS az Iszlám Állam terrorszervezet egykori riválisa, az al-Kaida terrorhálózat szíriai iszlamista szárnyaként működik. Az AFP idlíbi tudósítója jelezte, hogy a légicsapások egy mezőgazdasági területet értek abban a térségben, amely a lázadók utolsó fellegvára Északkelet-Szíriában, és amelyet részben a HTS irányít. Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének legfontosabb támogatója, és Moszkva 2015 óta katonai erővel is beavatkozik Szíriában.

Egy iráni tábornok Oleg Szaljukovval, az orosz szárazföldi erők főparancsnokával a kétoldalú katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg, amelynek célja a két ország fegyveres erői harckészültségének javítását célzó projektek megvalósítása. „Irán, amelyet az Oroszországi Föderáció a Közel-Kelet egyik kulcsfontosságú államának tekint, Oroszország stratégiai partnere, és partnerségünk jelenlegi szakaszának jellemzője az állandó intenzív politikai párbeszéd” – mondta Szaljukov. A moszkvai tájékoztatás kitért rá, hogy az iráni delegáció felkeresi az orosz szárazföldi erők katonai oktatási intézményeit és a védelmi ipari komplexum vállalatait. A küldöttség ellátogatott az Armija–2023 haditechnikai fórumra, ahol megismerkedett az orosz szárazföldi erők új fegyvereivel és felszereléseivel.

Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter közölte, hogy „azzal a feltétellel adományozunk fegyvereket, hogy azokat az ellenség kiűzésére használják Ukrajna területéről. És ennél nem tovább. Ezek a feltételek érvényesek, legyen szó harckocsikról, vadászgépekről vagy másról” – idézte a tárcavezetőt több különböző hírügynökség egybehangzóan. Vlagyimir Barbin koppenhágai orosz nagykövet hétfői nyilatkozatában elítélte a dán és a holland kormány előző napi bejelentését arról, hogy amerikai F–16-osokat adnak át Ukrajnának, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés a háború eszkalálódásához vezet. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a koppenhágai parlamentben elhangzott beszédében mondott köszönetet az F–16-osokért, hangoztatva, hogy Oroszország minden szomszédja veszélyben lesz, ha Ukrajna nem győz.

Megállapodás született a kapcsolatok stratégiai együttműködési szintre emeléséről Magyarország és Katar között, ennek megfelelően a két ország közösen keresi a válaszokat a jelenkor legfőbb kihívásaira – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. A tárcavezető a magyar-katari csúcstalálkozót követően arról számolt be, hogy a tárgyalások sikeresek voltak, megállapodtak a stratégiai együttműködésről, amelynek legfontosabb területét az energetika, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás jelenti. Szijjártó Péter és katari kollégája környezetvédelmi, illetve diplomáciai képzési együttműködési megállapodást írt alá a találkozón.

Ausztrália több mint kétszáz Tomahawk típusú manöverező robotrepülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól az ausztrál haditengerészet számára, mintegy 83 millió amerikai dollár értékben – jelentette be a canberrai kormány. Richard Marles ausztrál védelmi miniszter szerint a nagy hatótávolságú csapásmérő rakéták és más irányított fegyverek nélkülözhetetlenek a geopolitikai zavarok és kockázatok új korszakában. „Beruházunk azokba a képességekbe, amelyekre védelmi erőinknek szüksége van ahhoz, hogy partjainktól távolabb is veszélyben tartsák ellenfeleinket, és biztonságban tartsák az ausztrálokat abban a bonyolult és bizonytalan világban, amelyben ma élünk” – mondta a politikus egy hétfői nyilatkozatában.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jelenlétében hajtottak végre egy rakétakísérletet nem sokkal Dél-Korea és az Egyesült Államok újabb közös hadgyakorlatának hétfői kezdete előtt. Kim Dzsong Un az Észak-Korea keleti tengerpartján állomásozó flottához látogatott, és ott nézte végig egy cirkálórakéta kísérleti indítását egy hadihajóról – közölte a KCNA állami hírügynökség. A jelentés szerint a rakéta elérte a kitűzött célt, és az észak-koreai vezető méltatta a haditengerészet teljesítményét, amely szerinte a mozgékonyság mellett annak is bizonyítéka, hogy a hajók folyamatosan készenlétben állnak váratlan helyzetekre. Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn kezdte meg közös nyári hadgyakorlatát, amelynek egyik célja éppen az, hogy segítse felkészültségüket az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések ellen. A szöuli hadsereg közölte, hogy ez az eddigi legnagyobb méretű hadgyakorlat, amelyben több tízezer katona vesz részt.

Időjárás:

Ma is marad a túlnyomóan napos időjárás.

Este helyenként kisebb felhősödésre számíthatunk, szórványosan zivatarok is kialakulhatnak.

A hőmérséklet jellemzően 32 – 37 fok köré emelkedik.