Az izraeli kormány jóváhagyta egy ötéves, közel 3,2 milliárd sékelre rúgó tervet Kelet-Jeruzsálem fejlesztésére

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.21.Olyan példaképekre van szükség, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk – jelentette ki Novák Katalin.

Szent István azzal tette a legtöbbet a magyarság megmaradásáért, hogy Európához kötötte a sorsát – írta Karácsony Gergely.

Az izraeli kormány jóváhagyta egy ötéves, közel 3,2 milliárd sékelre rúgó tervet Kelet-Jeruzsálem fejlesztésére.

Az ukrán kormány felszólította Izraelt, hogy ne utasítsa vissza az ukrán menekülteket.

Belföldi hírek:

Egy nemzetnek szüksége van példaképekre – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án Esztergomban, a Magyar Szent István Rend és a Magyar Becsületrend átadásakor. Olyan példaképekre van szükség, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok, mint mi, mégis többek és jobbak nálunk. Akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk – mutatott rá Novák Katalin. Magyar Szent István Rendet vehetett át Karikó Katalin kutatóbiológus és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívót, míg a Magyar Becsületrendet Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek adta át az államfő. Novák Katalin kiemelte: mindhárom díjazottnak fontos a magyarsága, a közösségért dolgoznak, munkájukat szolgálatnak is tekintik. Közös bennük az emberségük, a család fontossága, s hogy mindannyian az egy mindenkiért elv szerint élik életüket.

Akárhogy is ordítják a háborút körülöttünk, a magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson a budapesti Kossuth téren. A miniszter az esküt tevő honvédtisztekhez szólva azt mondta: eddigi világunkat a határainktól nem messze dúló olyan háború forgatja fel, amelynek „könyörtelensége és pusztító ereje azt hittük, már a múlté”. „Az ebben látott hadviselés és annak politikai és gazdasági következményei világossá tették, hogy új világrend van születőben, melynek végeredményét nem látjuk, de azt igen, hogy a konfliktus akár világméretű összecsapásba torkollhat” – tette hozzá. A miniszter kiemelte: a magyar álláspont a saját történelmi tapasztalatunk alapján teljesen világos, az azonnali tűzszünet, és a béketárgyalások megkezdése a jó és helyes megoldás.

Manapság a háború árnyékában, a sokszor szélsőséges időjárási körülményeknek kiszolgáltatva újra megtanultuk valóban értékelni a kenyeret, és ezzel együtt a mezőgazdaságban dolgozók munkáját is – mondta Nagy István agrárminiszter, a budai Várban, a Szent István-napi kenyéráldás ünnepségén. A miniszter hozzátette: újra felismertük, hogy páratlanul értékes nemzeti kincsünk a föld, ami megtart és táplál minket; ezért óvjuk, becsüljük, tiszteljük, és kiállunk a magyar mezőgazdaságért, a gazdák érdekeiért. A mezőgazdaságban dolgozóknak hála újra biztosított a magyarság kenyere, a termés bőven fedezi a hazai igényeket – jelentette ki Nagy István a Mesterségek ünnepén a Szentháromság téri nagyszínpadon, az ország minden tájáról aratókoszorúkkal és kenyérrel érkező kézműves-, népművészeti, néptánc- és hagyományőrző egyesületek tagjainak körében.

A főpolgármester szerint a Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy a valódi kérdésekre, amelyek meghatározzák Magyarország viszonyát önmagához, a helyét Európában és a világban, csakis erkölcsi alapon adható érvényes válasz. Karácsony Gergely az államalapítás ünnepén, közösségi-bejegyzésben azt írta: a „mi és „ők” szembeállítása helyett a „jó” és a „rossz” megkülönböztetése kell, hogy legyen az állam feladata. Kiemelte, Szent István azzal tette a legtöbbet a magyarság megmaradásáért, hogy Európához kötötte a sorsát. „Ma is úgy kell őrizni, sőt mostanság már meg is védeni európaiságunkat, ahogyan az a Szent István-i tanításból fakad.

Külföldi hírek:

Az izraeli kormány jóváhagyta egy ötéves, közel 3,2 milliárd sékelre rúgó tervet Kelet-Jeruzsálem fejlesztésére, miután Becalel Szmotrich pénzügyminiszter befagyasztotta a pénzt. „Ez a döntés megváltoztatja Jeruzsálem arculatát” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormányülés után. A pénzeszközök befagyasztására a Héber Egyetem arabok akadémiai és felsőoktatási integrációját előkészítő kurzusa számára való 200 millió sékel átutalása ellen történt. Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó azzal az egyértelmű biztonsági ajánlással fordult hozzá másfél hete, amely szerint a kelet-jeruzsálemi lakosok izraeli egyetemekre való integrálására ösztönzése csökkenti a terrorizmust Jeruzsálemben. Szmotrich azonban azt állította, hogy a szóban forgó előkészítő tanfolyam „nacionalizmushoz és szélsőségességhez” vezet.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy egy Gázai övezetből Izrael felé tartó drónt azonosítottak, melyet a Vaskupola rakétavédelmi rendszer sikerrel elfogott. A légi jármű, melynek repülését a felszállástól kezdve a legvédelmi rendszerek végig nyomon követtek, nem lépett be izraeli területre. A hadsereg közleménye hangsúlyozta, a drón nem jelentett veszélyt az övezettel határos izraeli közösségekre, és az irányelveknek megfelelően a riasztásokat nem aktiválták.

A szombat kimenetele után tovább folytatódtak a kormány folyamatban lévő igazságügyi reformja elleni országos tiltakozások. A tel-avivi Káplánon tartott mintegy százezres tömeget vonzó központi tüntetés előtt, tiltakozók fáklyákat tartó kis csoportja rövid ideig blokkolta az Ayalon autópálya egy részét. A beszédeket megelőzően egy perces néma csenddel emlékeztek meg a nap folyamán elkövetett huwarai terrortámadás során meggyilkolt két áldozatról, egy apáról és fiáról. A 33. heti tüntetés szervezői ezúttal csak nőket szólaltattak meg, figyelmeztetve a közelmúltban nőket érintő országos diszkriminációra.

Az ukrán kormány felszólította Izraelt, hogy ne utasítsa vissza az ukrán menekülteket. Ha ez nem történik meg, Ukrajna nem engedi meg az izraeli zarándokok utaztatását Umanba a közelgő ünnepek idejére, és felmondja az Izraellel kötött vízummentességi megállapodását. Zelenszkij az ukrán állampolgárokhoz intézett heti tájékoztatója részeként szigorú üzenetet küldött Izraelnek: „Meghallgattam a határőrség, a külügyminisztérium, a hírszerzés jelentéseit a különböző országokban tartózkodó állampolgárainkkal – menekültekkel – való bánásmódról és a vízumszabályozással kapcsolatban. Azokról a problémákról, amelyekkel Ukrajna állampolgárai ténylegesen szembesülnek a vízumszerzés során. Az ukrán állampolgárok jogait garantálni kell” – jelentette ki.

Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgeny Kornyijcsuk tisztázta, hogy Zelenszkij szavai Izraelnek szóltak. „Ukrajna kormánya nem fogja eltűrni állampolgárainak megalázását Izraelbe való belépéskor. A kormányközi megállapodás 7. cikkében foglaltaknak megfelelően leállítjuk a kétoldalú vízummentességi megállapodásainkat. Ez a lehetőség kormányunk asztalán van” – mondta. „Elképzelhetetlen, hogy több tízezer izraelit kellene fogadnunk Umanban, magas biztonsági kockázat mellett és hatalmas logisztikai erőfeszítéssel, amikor másrészt az izraeli kormány rosszul bánik azokkal az állampolgárainkkal, akik a két ország közötti szerződés részeként érkeznek Izraelbe. Ha Izrael azt akarja, hogy állampolgárai turistaként jöhessenek Ukrajnába, akkor úgy gondolom, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, személyesen kellene beavatkoznia, hogy megoldást találjon a jelenlegi helyzetre” – mondta.

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel. „F-16-osok lesznek az ukrán légtérben. Áttörést jelentő megállapodás. Mától már vannak konkrétumok. Köszönöm Hollandia, köszönöm Mark!” – írta Zelenszkij. Az államfő a bejegyzéshez posztolt egy szelfit is Mark Rutte kormányfővel egy F-16-os előtt. Zelenszkij a megállapodást újabb lépésnek nevezte Ukrajna „légi pajzsának” megerősítésére.

Új dimenzióba lépett az energetikai együttműködés Magyarország és Azerbajdzsán között azáltal, hogy a felek által kötött bértárolási szerződés nyomán létrejött a fizikai földgázszállítási kapcsolat – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető arról számolt be az Orbán Viktor kormányfő és Ilham Alijev azeri elnök közötti tárgyalást követően, hogy már hosszabb ideje él a kétoldalú stratégiai együttműködés, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok nagy lendületet kaptak az utóbbi időben, most azonban két okból is egészen új dimenzióba lépett a kooperáció. Kiemelte, hogy a felek már nem csak beszélnek az energetikai együttműködés lehetőségéről, hanem létrejött a fizikai földgázszállítási kapcsolat a két ország között.

Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt Orbán Viktor. A találkozóról a miniszterelnök közösségi oldalán is megosztott egy fotót. Bejegyzéséhez azt írta: Fontos találkozó Erdogan elnökkel. Energia, kereskedelem, biztonság. Magyarország és Törökország stratégiai partnerek. Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető leszögezte, hogy Magyarország és Törökország között eddig is stratégiai partnerség volt, a felek pedig már korábban megállapodtak arról, hogy ezen együttműködés szintjét kiemelt stratégiai partnerséggé emelik.

Időjárás:

Ma is marad mindenütt a derült, meleg idő.

Este is maradt a nyugodt csillagfényes idő.

A hőmérséklet jellemzően 30 – 34 fok köré emelkedik.