Benny Gantz, az ellenzéki Nemzeti Egység Párt vezetője kemény kritikával illette Bezalel Smotrich pénzügyminisztert

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.08.Elhunyt Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának ügyvezető igazgatója.

A gond az nem a tanév, hanem a zsidó oktatási intézmények állapota, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Benny Gantz, az ellenzéki Nemzeti Egység Párt vezetője kemény kritikával illette Bezalel Smotrich pénzügyminisztert.

Meghívta a horvát elnök Novák Katalint Horvátország augusztus ötödikei nemzeti ünnepére – adta hírül az államfő közösségi oldalán az esemény után.

Belföldi hírek:

Elhunyt Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának ügyvezető igazgatója. Hóvári János 1955-ben született, pályafutása során nagykövetként képviselte hazánkat Izraelben 2000 és 2004 között, Kuvaitban 2012 és 2014 között, majd Törökországban 2012 és 2014 között. Két évig, 2010 és 2012 között pedig globális ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott. Hóvári János a Heti TV visszajáró vendége volt.

A miniszterelnök és a kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja vegyianyag-elosztó létesítését, és így nem épül ilyen Magyarországon – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. „Minden más csak rémhírkeltés és hírlapi kacsa” – fogalmaztak a közleményben.

A gond az nem a tanév, hanem az oktatási intézmények állapota, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában a magyarországi zsidó oktatási intézményekről. Ezek közül a legfontosabb feladat az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (OR-ZSE) épületének a kérdése. Egy 150 éves intézményről és épületről van szó, jegyezte meg az államtitkár, ami jelenleg nem a legalkalmasabb egy modern oktatási intézmény szerepének betöltésére. A Mazsihisz elnöke az utóbbi hónapokban többször is jelezte, hogy beszélni kell az egyetemről, a kormány nyitott mindenre. Ugyanakkor az is tény, hogy ebben az évben biztosan nem lesz meg a szükséges forrás. Az, hogy a jövőben mi fog történni, a későbbi megbeszélések tárgya lesz. Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt az igaztalan vádakról a magyarországi antiszemitizmus kapcsán. Véleménye szerint ezek a vádak azért is képtelenségek, mert jó múltkor például az egykori egri ortodox zsidó közösség Izraelben élő tagjai is eljöttek Magyarországra. Egy 80 fős delegációról volt szó, akiket nagy tisztelettel fogadtak. AZ információk szerint az ide látogató küldöttség komoly terveket fontolgat az egykori zsidó közösség újjáélesztése tekintetében is. Ha bármi gond lenne Magyarországon, akkor biztos nem jöttek volna ide, és nem lennének ilyen terveik – vélekedett. Az államtitkár a civil szervezetekről is említést tett, mint megjegyezte, a működésüket nem gátolja az a szomorú tény, hogy Bürsszel blokkolja az országnak szánt uniós forrásokat. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) teljes mértékben hazai pénzekből gazdálkodik.

Az MSZP folytatja a küzdelmet a balatoni strandok ingyenessé tételéért – hangoztatta Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) pártigazgatója a Veszprém vármegyei Berhidán. Molnár Zsolt felidézte, korábban levélben kérdezte meg a Balaton-parti települések polgármestereitől, hogy miért nem ingyenesek a strandok. A településvezetők fele válaszolt, a fenntartási költségekkel, a fűnyírás, a bérek, a rendezett helyszín biztosításának költségeivel indokolva a belépőjegyek szedését.

Az LMP újra benyújtja az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatát, amelyben kezdeményezi, hogy a kormány az otthonápolási díj összegét emelje a minimálbér szintjére – közölte Gál József, az LMP szóvivője sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint Magyarországon „gondoskodási válság” van, idősödő a társadalom, kevés a férőhely az idősotthonokban, így egyre nagyobb szükség van az idős, beteg hozzátartozók otthon ápolására. Azonban – folytatta – a kormány nem hajlandó a havi 68 500 forintos ápolási díjat elfogadható szintre emelni.

Külföldi hírek:

Miközben Benjamin Netanjahu miniszterelnök kerüli az izraeli média előtti megjelenést, az elmúlt hetekben nemzetközi médiakampányt indított és interjúkat adott azzal a céllal, hogy ellensúlyozza kormánya igazságügyi reformterveivel szembeni, a hitelminősítő intézetek által is megfogalmazott nemzetközi kritikákat. A miniszterelnök legutóbb egy hírportálnak bejelentette, hogy kormánya tovább fog lépni a bírói kiválasztási bizottság összetételének megváltoztatását illetően, amely a kormánya által támogatott bírósági reformcsomag legmesszebbre mutató és legvitatottabb javaslata. A miniszterelnök emellett jelezte, hogy még mindig konszenzusra törekszik ebben a kérdésben. A miniszterelnök emellett kifejtette, hogy az általa kiemelten fontosnak tartott törvény megszavazása után, szándékában áll mellőzni a bírósági átalakítási terv többi részét: ,,nem hiszem, hogy az egyik végletből, – talán a világ legaktivistább bíróságával szemben el kellene jutnunk odáig, hogy a Kneszet törvényhozása egyszerűen kiüthet a bíróság által hozott bármilyen döntést. Kell lennie egy egyensúlynak. Ezt próbáljuk helyreállítani.”

Benny Gantz, az ellenzéki Nemzeti Egység Párt vezetője Bezalel Smotrich pénzügyminisztert bírálta az arab önkormányzatoknak szánt milliós támogatások befagyasztásáról szóló döntése miatt, mondván, hogy a lépés ahogy fogalmazott, a „rasszizmustól bűzlik”. „Az arab közösségben elkövetett bűncselekmények kezelése az egész izraeli társadalom érdeke, nem csak az arab közösségé” – mondja Gantz. „A rendőri fellépés önmagában nem elég, széles körű és komoly befektetésekre van szükség minden területen: oktatás, infrastruktúra, jólét és még sok más” – mondta.

Négy katona életét vesztette az tegnap egy légicsapásban Damaszkusz térségében, jelentette a SANA állami média. Egy szíriai katonai tisztviselő a támadást Izraelnek tulajdonította, és közölte, hogy további négy katona megsérült az incidensben. A forrás szerint a célpont több fővárosi pozíció volt, és a szíriai légvédelmi rendszer elfogta a rakéták egy részét. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt. Ez volt idén 21. zsidó államnak tulajdonított támadás. A legutóbbi támadásra július 19-én került sor Damaszkusz térségében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont szerint az izraeli művelet a Hezbollah terrorszervezet katonai helyszínei és raktárai ellen irányult, és a támadás tüzet okozott. Izrael vörös vonalnak tekinti Irán tevékenységét északi határán, és többször támadásokat indított Iránhoz kapcsolódó létesítmények és fegyveres konvojok ellen, melyeket a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szántak. Az Irán támogatását élvező Hezbollah a szíriai kormányerők mellett harcol a polgárháborúban.

Iránban több pszichiátriai társaság tiltakozott az ellen, hogy az utóbbi hetekben pszichiátriai kezelésre ítéltek több ellenzékit, köztük ismert színésznőket, akik nem voltak hajlandók nyilvánosan hordani az iszlám fejkendőt, azaz a hidzsábot. Júliusban a bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre és heti egy kötelező pszichiátriai kezelésre ítélte a 61 éves Afszaneh Bajigán színésznőt, aki egy nyilvános eseményen fejkendő nélkül jelent meg, Közösségi-oldalán pedig többször kendő nélküli képet osztott meg magáról. A Fársz félhivatalos iráni hírügynökség közlése szerint a kezelések célja a népszerű színésznő „családellenes személyiségzavarának” gyógyítása. Ugyancsak júliusban további három, a hidzsáb viselését megtagadó színésznőt diagnosztizáltak különböző mentális betegségekkel, köztük antiszociális személyiségzavarral. Több iráni pszichiátriai és pszichológiai társaság is tiltakozott az ítéletek ellen, és a Golamhoszein Mohszeni Edzseihez, az iráni igazságszolgáltatás vezetőjéhez intézett nyílt levélben azt vetették Teherán szemére, hogy a saját céljaira akarja használni a pszichiátriát.

Terrorelhárítási gyakorlatot tartanak szeptemberben az ADMM+ csoport tagországai katonai kontingenseinek részvételével az orosz távol-keleti Tengermelléki területen – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca azt is közölte, hogy Mianmarban befejeződött egy terrorelhárítási parancsnoki törzsgyakorlat, amelyen az orosz védelmi tárca, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és az ASEAN Védelmi Minisztereinek Konferenciája Plusz (ADMM+) párbeszédpartnerek képviselői vettek részt. „A befejeződött törzsgyakorlat, az ADMM+-országok kontingenseinek részvételével megtartott terrorelhárítási gyakorlat az előfutára volt annak, amelyet idén szeptemberben rendeznek meg Oroszország Tengermelléki területén” – közölte a védelmi minisztérium. Az ADMM+ csoporthoz az ASEAN- tagállamok mellett nyolc párbeszédpartner is beletartozik.

Meghívta a horvát elnök Novák Katalint Horvátország augusztus ötödikei nemzeti ünnepére – adta hírül az államfő közösségi oldalán. A horvátok már háromszáz éve gyűlnek össze Sinjben, hogy vitézi játékokkal emlékezzenek az oszmán hadak felett aratott diadalukra – írta. Az esemény után közzétett posztjában kiemelte: megtiszteltetés, egyben a magyaroknak is szóló baráti gesztus volt, hogy Zoran Milanovic elnök meghívására díszvendégként vehetett részt ezen a horvátok számára nagyon jelentős ünnepen. „Elnök úr, köszönöm a meghívást, tovább építjük a két ország közötti barátságot!”

Az Air France bejelentette, felfüggeszti a mali és a Burkina Fasó-i fővárosba, Bamakóba, illetve Ouagadougouba tartó és onnan induló járatait. A döntést nem sokkal azt követően hozták, hogy a nigeri junta elrendelte a nigeri légtér lezárását. A légitársaság döntése várhatóan további nehézségeket okoz az Afrika északi és nyugati térsége fölötti légiközlekedésben, miután a polgárháborúba süllyedt Líbia és a szintén harcok sújtotta Szudán légterét szintén elkerülik a repülőgépek. A belga Brussels Airlines egyik szóvivője azt mondta, a repülési idő így másfél órától akár három és fél órával is nőhet, valamint elképzelhető, hogy a gépeknek meg kell állni útközben tankolni.

Korszakváltónak nevezte az Olaszországra nehezedő migrációs nyomást Matteo Piantedosi belügyminiszter, aki a befogadás nehézségeiről is nyilatkozott. Matteo Piantedosi kijelentette, a cél az indulások leállítása. „Megvalósítható célról van szó, amely közép- és hosszútávú kezdeményezésekkel valósítható meg a stabil és tartós megoldás érdekében. Idő kell hozzá, de sikerülni fog a kiindulási országokkal való együttműködés megerősítése segítségével is” – hangoztatta. A belügyi tárca vezetője a Tunéziával folytatott közös munkát említette, hangsúlyozva, hogy az észak-afrikai ország hatóságai év eleje óta több mint 30 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel, és kemény harcot folytatnak az emberkereskedőkkel. Emlékeztetett, hogy Tunézia – ahonnan a dél-olaszországi partokra érkezők többsége elindul – nem csak Olaszország, hanem az Európai Unió számára is jelentős partnernek számít.

Hszi Csin-ping a közeljövőben a Dél-afrikai Köztársaságba utazik, közölte az afrikai ország elnöke. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök közölte, hogy még ebben a hónapban, augusztus 22-én állami látogatáson fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt. A rövid közlemény kitért rá, hogy a fővárosban, Pretoriában találkozik majd a két elnök. További információt a témákról és a pontos programjaikról egyelőre nem lehet tudni.

Dél-Koreában mintegy 40 ezer, a 25. Cserkész Világtalálkozóra érkezett gyerek kimenekítésére készülnek a hatóságok a közelgő Khanun tájfun miatt – derült ki a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM) a dél-koreai hatóságokra hivatkozó, hétfőn kiadott közleményéből. A nagyrészt tizenéves cserkészek a világ 158 országából érkeztek a rendezvényre az ország délnyugati részén lévő Puan megyébe, ahová azonban a dél-koreai meteorológiai intézet előrejelzése szerint szerdán lecsap a Khanun tájfun. Az elnöki hivatal tudatta, hogy a fiatalok egy részét ideiglenesen Szöulban és környékén, szállodákban és egyéb épületekben helyezik el, a helyi cserkészvezetők pedig azt mondták, ők maguk 340 evakuálási útvonalat dolgoztak ki. Az evakuálás a tervek szerint helyi idő szerint kedd reggel kezdődik.

Időjárás:

Ma is marad a változóan felhős-napos időjárás.

Este nyugodt, csillagfényes idő várható.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 23 fok köré emelkedik.