Szélesíteni kellene a tantárgyak körét az OR-ZSE-n

Szélesíteni kellene a tantárgyak körét az OR-ZSE-n

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a zsidó oktatási intézményekről, az antiszemitizmus hazai helyzetéről és a civil szervezetekről.

A politikus először a magyarországi zsidó oktatási intézményekről beszélt, mint megjegyezte, nyilvánvalóan mindenhol menetrend szerint indul meg a tanév. Ami gond van, az nem a tanév, hanem az oktatási intézmények állapota. Ezek közül a legfontosabb feladat az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (OR-ZSE) épületének a kérdése. Egy 150 éves intézményről és épületről van szó, jegyezte meg az államtitkár, ami jelenleg nem a legalkalmasabb egy modern oktatási intézmény szerepének betöltésére. A Mazsihisz elnöke az utóbbi hónapokban többször is jelezte, hogy beszélni kell az egyetemről, a kormány nyitott mindenre. Ugyanakkor az is tény, hogy ebben az évben biztosan nem lesz meg a szükséges forrás. Az, hogy a jövőben mi fog történni, a későbbi megbeszélések tárgya lesz. Ahhoz, hogy ez az egyetem is valóban meg tudjon újulni, például szélesíteni kellene a tantárgyak körét. Szükség lenne rá, hogy minnél többen, minnél többféle tárgyat tanuljanak itt, arról nem is beszélve, hogy a zsidó középiskolákban évről évre túljelentkezés van, azaz lennének hallgatók. Példaként említette a politikus a társadalomtudományok területét, ahová az OR-ZSE beléphetne oktatási intézményként.

            Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt az igaztalan vádakról a magyarországi antiszemitizmus kapcsán. Véleménye szerint ezek a vádak azért is képtelenségek, mert jó múltkor például az egykori egri ortodox zsidó közösség Izraelben élő tagjai is eljöttek Magyarországra. Egy 80 fős delegációról volt szó, akiket nagy tisztelettel fogadtak. AZ információk szerint az ide látogató küldöttség komoly terveket fontolgat az egykori zsidó közösség újjáélesztése tekintetében is. Ha bármi gond lenne Magyarországon, akkor biztos nem jöttek volna ide, és nem lennének ilyen terveik.

            Az államtitkár a civil szervezetekről is említést tett, mint megjegyezte, a működésüket nem gátolja az a szomorú tény, hogy Bürsszel blokkolja az országnak szánt uniós forrásokat. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) teljes mértékben hazai pénzekből gazdálkodik. Október másodikán írják ki a jövő évi pályázatokat 14 milliárd forintos összegben, ennyit még soha senki nem fordított a civilek támogatására.  Vannak természetesen uniós források is, ahová a civilek pályázhatnak, ezek közül az államtitkár kiemelt egy negatív példát. Mint elmondta, Brüsszel a magyar kormány feje felett egy másfél milliárdos pályázati csapot nyújtott, ezt az összeget a Soros György nevéhez köthető Ökotárs Alapítvány osztotta el, csak és kizárólag hozzájuk köthető szervezeteknek. Mindez azért furcsa, mert Brüsszel olyan pénzekből gazdálkodik, amit a tagállamok, így Magyarország fizet be, és mégis nyit egy olyan forrást, amibe a magyar kormány nem szólhat bele. Mindez így nem igazán tisztességes, itt is tetten érhető a kettős mérce, zárta végül Szalay-Bobrovniczky Vince.