Benjámin Netanjahu miniszterelnök a heti kabinetülés elején nyíltan kritizálta Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentéseit

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.26.A tagállamok fejlesztéseinek finanszírozására szolgáló forrásokat adhatták oda Ukrajnának? – tette fel a kérdést Deutsch Tamás.

Beadta felmondását Tóth László, a Péterfy Utcai Kórház főigazgatója.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a heti kabinetülés elején nyíltan kritizálta Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentéseit.

Az orosz Wagner zsoldoscsoporttal történt események miatt elkerülhetetlen Oroszország szétesése – vélekedett Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

Belföldi hírek:

Tisztázni kell, hogy a 2021-ben indult európai uniós költségvetési ciklus első két és fél évében az Európai Bizottság (EB) milyen jogcímeken és mekkora összeget juttatott Ukrajnának – jelentette ki Deutsch Tamás. Az európai parlamenti képviselő megjegyezte, hogy Magyarország, Lengyelország és még három tagállam egyetlen eurócentet sem kapott a helyreállítási alap forrásaiból. Így szerinte felvetődhet a kérdés, hogy a tagállamok fejlesztéseinek finanszírozására szolgáló források azért nem jutnak el a tagállamokhoz, mert ezeket a pénzeket adta oda Brüsszel Ukrajnának? – fogalmazott. Deutsch Tamás azt a kérdést tette fel, hogy fegyverszállításra, az ukrán állam életben maradását segítő hitelekre, támogatásokra, illetve még milyen más címszó alatt mekkora összeget biztosított az unió az ukrajnai háború kirobbanása óta az ukránok támogatására? Szerinte elvárható lenne a brüsszeli bürokráciától, hogy akár „kockás füzetből kitépett papírlapon” vagy a költségvetési címeket, sorokat tartalmazó táblázatban elküldjék a tagállamoknak ezeket a tételeket – mondta. „Az nem járja, hogy minden héten egy-két-három milliárdnyi” Ukrajnának szánt plusztámogatás ötletével áll elő az EB, de hogy pontosan mekkora összeget juttatott Ukrajnának, arról senkinek nincs pontos adata – jelentette ki Deutsch Tamás.

Hosszú tárgyalások után végül beértek a diplomáciai erőfeszítések: október végétől heti három alkalommal indít repülőjáratot a Wizz Air Budapestről Kairóba – közölte közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető azt írta, a légitársaság eddig azért nem tudott járatot indítani az egyiptomi fővárosba, mert a Kairói Nemzetközi Repülőtér szabályzata „lényegében kizárta” a fapados üzemeltetőket a reptérről. Hangsúlyozta, 2022 óta minden tárgyaláson napirenden tartották a kérdést, arra kérve az egyiptomi partnereiket, hogy a Wizz Air kapjon leszállási engedélyt Kairóban. Az egyiptomi Turizmusi és Régészeti Minisztérium végül kiadta a szükséges papírokat, így október 30-tól szabad az útvonal. Szijjártó Péter megjegyezte, ezzel „újabb turisztikai célpont vált elérhetővé és újabb gazdasági kapocs létesült a két ország között”.

Beadta felmondását Tóth László, a Péterfy Utcai Kórház főigazgatója – tudatta a 24.hu. A lemondás tényét az Országos Kórházi Főigazgatóság megerősítette a lapnak. Az OKFŐ szűkszavú közleményében annyit írt, „Dr. Tóth László főigazgató vezetői megbízása saját kérésére megszűnt.„ Arra a kérdésre, hogy miért mondott le a kórházigazgató, és ki lesz az utóda, a lap nem kapott választ. Tóth nem sokáig vezette a kórházat: március elsején váltotta az intézmény élén a nyugdíjba vonulása miatt távozó Sásdi Antalt. Tóth László a Belügyminisztérium helyettes államtitkári posztját cserélte a városi kórház igazgatói székére. Néhány héttel ezelőtt a Népszava arról cikkezett, hogy a Péterfy Sándor utcai kórház főorvosi kara elfogadhatatlannak tartja az új főigazgató vezetési stílusát, amiről akkor az Országos Kórházi Főigazgatót is értesítették. Sásdi Antal, a kórház volt igazgatója a múlt héten a Heti TV Pirkadat című műsorában nevezte minősíthetetlennek és hanyagnak az új vezetést. Elmondása szerint még a műtétek nagy részének is le kellett állnia a meghibásodott és elhanyagolt klímák miatt.

Gyakran penészes kenyér és várólista fogadja a magyar állampolgárokat az egészségügyben, amikor több évtizedes tb-fizetés után igénybe kell venniük a rendszert – mondta Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja. Az ellenzéki politikus kijelentette: elfogadhatatlan, hogy „Magyarországon a GDP 3,7 százalékát költjük az egészségügyre, miközben az Európai Unió átlaga ennek a duplája, hét-nyolc százalék”. Úgy vélte, a „durva alulfinanszírozás” sok területen megmutatkozik, például a várólistáknál.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a heti kabinetülés elején kritizálta Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentéseit. „Évek óta azt mondom, hogy a megfelelő válasz a terrorra az, ha harcolunk a terroristák ellen, és ezzel egyidejűleg elmélyítjük gyökereinket a földünkön” – mondta Netanjahu, utalva a telepépítésekre. „Rekordszámú terroristát likvidálunk, és szintén széles körben építkezünk földünkön – a jóváhagyott építési tervek szerint. A hangsúly – a jóváhagyottan van.” „Számomra elfogadhatatlanok az illegális földfoglalásra irányuló felhívások és az illegális földfoglalási tevékenység. Aláássák a törvényt és a rendet Júdeában és Szamáriában, és azonnal le kell állítani őket” – folytatta a miniszterelnök.

Ben-Gvir Eviatar illegális előőrse látogatva kijelentette: „Teljes telepre van szükség itt. Nem csak itt, hanem a körülöttünk lévő összes dombtetőn. Futás a dombtetőkre, hogy betelepítsétek őket. Be kell telepítenünk Izrael földjét, közben katonai hadjáratot kell indítanunk, épületeket felrobbantani, terroristákat likvidálni. Nem egyet vagy kettőt, hanem több tucatot, százat, vagy ha kell, több ezret.”

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője vasárnap közölte, hogy terroristák egy elhaladó járműből tüzet nyitottak az erőkre, akik egy katonai posztnál állomásoztak Sechem közelében. A katonák viszonozták a tüzet, eltalálva a terroristák járművét. Az izraeli erők körében sérülés nem történt, de a poszt anyagi károkat szenvedett. Az izraeli csapatok hajtóvadászatot indítottak a terroristák után. Szombaton a Jeruzsálemtől északra fekvő Kalandia-ellenőrzőpontnál szintén egy terrorista tüzet nyitott a biztonsági erőkre. A katonák viszonozták a tüzet és ártalmatlanították a támadót, aki a helyszínen meghalt. A biztonsági erők lefoglalták a terrorista M16-os fegyverét. A helyszínen állomásozó egyik civil biztonsági őr könnyebben megsérült, a Hadassah Ein Kerem Kórházba szállították.

A ciprusi biztonsági szolgálatok meghiúsítottak egy izraeliek és a zsidók elleni, iráni Forradalmi Gárda által szervezett terrortámadást, jelentette a helyi sajtó. A jelentések szerint a támadást ,,a ciprusi titkosszolgálatok, valamint az amerikai és izraeli titkosszolgálatok közötti koordináció” akadályozta meg, azonban nem tudták letartóztatni a megszervezéséért felelős fő gyanúsítottat. Hozzátették, hogy a biztonsági szolgálatoknak sikerült megtalálniuk a gyanúsított támadáshoz előkészített felszerelését. Az elmúlt két évben ez a második alkalom, hogy izraeliek elleni terrortámadást hiúsítottak meg Cipruson.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, aki kétnapos látogatáson tartózkodik Egyiptomban, amelynek középpontjában a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése áll. Modi, aki szombaton érkezett Kairóba, több mint két évtizede az első indiai miniszterelnök, aki állami látogatást tesz Egyiptomban. Látogatása hat hónappal azután történt, hogy el-Szíszi Újdelhiben volt hivatalos vendégként India függetlenségének napján. El-Szíszi vasárnap reggel a kairói elnöki palotában fogadta Modit. Arindam Bagchi, az indiai külügyminisztérium szóvivője szerint a látogató miniszterelnöknek a Nílus-rendet, Egyiptom legmagasabb állami kitüntetését adományozta.

Jevgenyij Prigozsin a Wagner csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. Közölte: 25 ezer embere indult el, hogy „tisztázza” az ügyet. A Wagner-alapító állítását a tárca valótlannak nevezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását. Prigozsinnal végül Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egyezett ki, a Kreml szerint előzetesen orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal egyeztetve. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte, hogy Prigozsin Fehéroroszországba távozhat, a hazaárulás vádját ejtik ellene, és nem éri bántódás a fegyvereseit sem, tekintettel a háborúban szerzett érdemeikre. Mint mondta, a Wagnernek a táborokba visszatérő egységei és azok, amelyek nem vettek rész a zendülésben, szerződést köthetnek az orosz védelmi minisztériummal. Szergej Sojgu védelmi miniszter június közepén adta parancsba, hogy az ukrajnai háborúban az orosz oldalon harcoló „önkéntes alakulatok” július 1-jéig kössenek szerződést az általa vezetett tárcával. Prigozsin korábban nyilvánosan megtagadta, hogy az általa sokszor élesen bírált Sojguval megállapodást írjon alá.

Elhagyta Rosztov-na-Donu várost a Wagner katonai magánvállalat harcosainak és hadfelszerelésének konvoja vasárnapra – közölte Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója a közösségi-csatornáján. Golubev közlése szerint a konvoj a Wagner táborai felé vette az irányt. A kormányzó köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendkívüli körülmények között biztosították a létfontosságú rendszerek összehangolt működését a régióban. Rosztov megye rendkívüli helyzetekért felelős minisztériumi részlege közölte, hogy a régió összes útján feloldották a forgalmi korlátozásokat. Apti Alalaudinov, a Csecsenföldön létrehozott Ahmat különleges alegység parancsnoka a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a fegyveres lázadás elfojtására Rosztovba küldött harcosai visszatértek a „különleges hadművelet” övezetébe, Ukrajnába. Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram-csatornáján közölte, hogy Rosztovban a konfliktus „közvetlen konfrontáció” nélkül megoldódott, és amíg az Ahmat katonái a városban várták a parancsot, állásaikat a fonton „tartalék csoportok” sikeresen védték meg.

Az orosz Wagner zsoldoscsoporttal történt események miatt elkerülhetetlen Oroszország szétesése – fejezte ki meggyőződését Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára közösségi-bejegyzésében. „Minden, ami elromolhat Oroszországban, elromlik, a Prigozsin-eset pedig beláthatatlan következményekkel járó folyamatokat indíthat el. A visszaszámlálás elkezdődött” – fogalmazott a tisztségviselő. Úgy vélte, hogy Jevgenyij Prigozsin csoportjának lázadása csak egy része az oroszországi destabilizációs folyamatot célzó tervnek. Az RNBO titkára szerint Oroszországban számos csoport elégedetlen Putyinnal, vannak ilyenek a fegyveres erőknél, de tisztviselők és oligarchák körében is. Danyilov úgy véli, hogy Putyin egyetlen esélye hatalmának megtartására a fegyveres erők megtisztítása, a Wagner csoport felszámolása, az oroszországi hadiállapot megszüntetése.

Észak-Korea egyértelmű támogatásáról biztosította Oroszországot a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadását követően. Im Cson Il észak-koreai külügyminiszter-helyettes, aki Phenjanban fogadta Alekszandr Macegora orosz nagykövetet, a találkozón „kifejezte szilárd meggyőződését, hogy a közelmúltban Oroszországban lezajlott fegyveres lázadást sikeresen elfojtják” – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. „Az orosz hadsereg és az orosz nép biztosan felülkerekedik a nehézségeken, és hősies győzelemmel kerül ki az ukrajnai különleges katonai műveletből” – fogalmazott Im. Észak-Korea már korábban elítélte a Kijevnek nyújtott nyugati katonai támogatást.

Időjárás:

Ma is marad a változóan felhős-napos, meleg idő.

Este is nyugodt, csillagfényes égboltra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 26 – 30 ok közé emlkedik.