Magas rangú izraeli rendőrtisztek, köztük Kobi Shabtai jelenlegi izraeli rendőrfőnök is, ellenezték a leendő vezető rendőrt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.21.A magyar és szerb kapcsolatok aranykorának újabb fejezetéhez értünk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök.

Forgalomcsillapított Lánchídról döntött az „első budapesti lakógyűlésen” szavazók túlnyomó többsége – közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

Magas rangú rendőrtisztek, köztük Kobi Shabtai jelenlegi izraeli rendőrfőnök is, ellenezték a leendő vezető rendőrt.

ehországnak fel kell készülnie egy nagyméretű konfliktus kockázataira, s ennek veszélyeit nem szabad elhallgatni a lakosság előtt – hangsúlyozták vezető cseh politikusok.

Belföldi hírek:

A magyar és szerb kapcsolatok aranykorának újabb fejezetéhez értünk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Palicson. Novák Katalin kiemelte: az, hogy Szerbia és Magyarország stratégiai együttműködési tanácsot alapított, azt tükrözi, hogy nem taktikai, hanem stratégiai jellegű döntések születnek, hiszen hosszú távon kívánják megalapozni a magyar-szerb barátságot, a magyar-szerb együttműködést. A köztársasági elnök elmondta: 12 munkacsoportban tanácskoztak a miniszterek, akiktől azt várják, hogy munkájuknak kézzelfogható eredménye legyen és tartalommal töltsék meg a két ország között most aláírt 12 megállapodást. Novák Katalin a megbeszélés témái közül kiemelte az orosz-ukrán háborút, Nyugat-Balkán stabilitásának és Szerbia európai uniós csatlakozásának kérdését, valamint a demográfia ügyét.

Több mint 121 ezer gyermek gyógyulását segítette eddig a magyar vadásztársadalom a jótékonysági vadászatokon befolyt adományokból vásárolt modern orvosi eszközökkel – közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára Székesfehérváron, a legutóbbi jótékonysági vadászatból befolyt adomány átadásán. Takács Péter a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház újszülött-, csecsemő- és gyermekosztályán tartott sajtótájékoztatón örömtelinek nevezte, hogy a vadászok nemcsak a természetet és a vadakat szeretik, hanem nagy szeretettel segítik a kórházakat és a beteg gyerekeket. Elmondta, hogy a múlt év végén rendezett jótékonysági vadászaton több mint hétmillió forint gyűlt össze Fejér vármegyében. Ebből olyan orvosi eszközöket vásárolhatott a kórház, amelyek jelentősen hozzájárulnak a beteg gyermekek még magasabb színvonalú ellátásához.

Forgalomcsillapított Lánchídról döntött az „első budapesti lakógyűlésen” szavazók túlnyomó többsége: ennek értelmében fenntartják a jelenlegi forgalmi rendet, így a felújítás befejeztével sem tervezik visszaállítani az egyéni gépjárműforgalmat a hídon – közölte a főpolgármester Karácsony Gergely elmondta, a válaszadók csaknem 80 százaléka egyetért azzal, hogy a Lánchíd maradjon forgalomcsillapított híd, amit a közösségi közlekedés, a taxik, a kerékpárosok és a motorosok használhatnak. A főpolgármester előző nap jelentette be, hogy „a főváros történetének legnagyobb részvételi szavazásán” 136 ezer budapesti adta le szavazatát online, a jogosultak több mint 9 százaléka.

Tagadta bűnösségét a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő Viking Idun szállodahajó 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával megvádolt ukrán kapitánya a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden tartott előkészítő ülésen – tudatta a Fővárosi Törvényszék. A vád szerint a kapitány 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg a Hableányról a vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló sértettek kimentését. Kedden – a PKKB előkészítő ülésén – a vádlott nem ismerte be a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. Az ügyészi és védői bizonyítási indítványok, valamint a sértetti jogi képviselő észrevételeinek rögzítése után a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. A büntetőper október 16-án folytatódik a vádlott távmeghallgatásával – közölte a törvényszék. A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében ütközött a Hableány sétahajóval. A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni, a kétfős magyar személyzet is életét vesztette.

Külföldi hírek:

Magas rangú rendőrtisztek, köztük Kobi Shabtai jelenlegi izraeli rendőrfőnök is, a jelentések szerint ellenezték a leendő vezető rendőrt, aki jelezte, hogy kiválasztása esetén átvenné Itamar Ben Gvir szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter kemény megközelítését a kormány vitatott igazságügyi reformja ellen tiltakozókkal szemben. Egy keddi zárt ülésről kiszivárgott megjegyzésekben Shabtai azt mondta, hogy „a rendőrségnek egységes politikája van, és ez nem változik. Folytatjuk, amit eddig is tettünk – engedélyezzük a véleménynyilvánítás szabadságát, ahogy az egy demokratikus országban szokás. Mindenkinek joga van a tiltakozáshoz”. A tisztek a partvidéki régió rendőrparancsnoka, Yoram Sofer megjegyzéseire reagáltak, aki szerint a kormány vitatott igazságügyi átalakítása ellen tiltakozók „verekedést” folytatnak.

Bizonyítvány és évzáró ünnepség nélkül fejezte be a tanévet Izraelben 818 ezer középiskolás kedden a fizetésemelést követelő középiskolai pedagógusok tiltakozó akciója miatt. A végzősöknél törölték az érettségi bizonyítványok kiosztását és az érettségihez kapcsolódó ünnepségeket is – számolt be a helyi sajtó. A pedagógusok a szakszervezetüket vezető Ran Ereznek útmutatását követve, követeléseik kikényszerítése érdekében csak részlegesen végezték munkájukat az elmúlt hetekben. Céljuk, hogy a kezdő pedagógus fizetése 12 000 sékel legyen, azaz mintegy több mint 1 130 000 forint, és a régóta oktató tanárok bérét is arányosan megnöveljék a szakmában eltöltött éveiknek megfelelően. A pénzügyminisztérium szerint viszont ez az összeg meghaladja a közszférában aláírt többi bérmegállapodás mértékét – emlékeztetett a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A középiskolai tanárok szervezete azzal is fenyegetőzik, hogy nem kezdik meg a következő tanévet, ha nem teljesítik kéréseiket.

Palesztin fegyveresek tüzet nyitottak kedden egy benzinkútra Ciszjordánia középső részén, négy izraeli megöltek és négy másikat megsebesítettek. Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint legalább két fegyveres hajtotta végre a terrortámadást a benzinkútnál és egy szomszédos étteremnél, Eli település közelében. Az egyik terroristát a helyszínen lelőtte egy felfegyverzett izraeli, míg a másik elmenekült – közölte az IDF. Az IDF katonái további gyanúsítottakat üldöznek, és a környéken blokádokat állítottak fel – áll a hadsereg közleményében. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint nyolc izraelit láttak el a támadás helyszínén. Négyet a helyszínen halottnak nyilvánítottak, négyet pedig izraeli kórházakba szállítottak. A támadást követően Eliban beszivárgás gyanúja miatt riasztást adtak ki. A katonaság utasította a település lakóit, hogy további intézkedésig maradjanak otthonukban, és zárják be az ajtókat és ablakokat, mivel a csapatok átvizsgálják a környéket.

Irán több nyugati és közel-keleti ország hírszerzési szolgálatát azzal vádolta meg kedden, hogy szerepet játszottak a tavaly rendőrségi őrizetben elhunyt Mahsza Amini halála után kezdődött kormányellenes tüntetések szervezésében. A lezárt vizsgálat eredményeképpen mintegy 20 ország érintettsége bizonyosodott be – jelentette ki Mohammad Kazemi, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) hírszerzési vezetője. A tüntetésekben a vádak szerint mások mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Kanada, Belgium, Olaszország, Ausztria, Albánia, Izland, Norvégia, Koszovó, Új-Zéland, Ausztrália, Izrael, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek hírszerző szolgálatai is érintettek voltak. Teherán állítása szerint a kormányellenes megmozdulásokkal kapcsolatos információ összegyűjtéséért a teheráni francia nagykövetség alkalmazottai feleltek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden annak a véleményének adott hangot, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ismételten valótlan vádakkal illette Orbán Viktor miniszterelnököt és Magyarországot a kárpátaljai hadifoglyok ügyében. A tárcavezető közösségi-bejegyzésében azt írta: az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése nyomán kiszabadult tizenegy ember a hadifogságból, és ez a magyar kormány szerepvállalása nélkül zajlott. Ugyanakkor – folytatta – örülnek annak, hogy ez megtörtént, hiszen ha csak egy ember is visszanyeri a szabadságát, már az is jó hír, ez pedig tizenegyszeresen is az.

Könnyű belátni, hogy a te telked értékét a szomszéd telkének az állapota javítja. Egy boldog és gazdag Szerbiában vagyunk érdekeltek -mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint a két nép DNS-ében vannak közös pontok, így a szabadság és a függetlenség szeretete. 32. alkalommal találkozott Orbán Viktor Vucic elnökkel – ismertette a magyar kormányfő. Jól emlékszem az első találkozókra, amikor a múltról is beszéltünk, és az ahhoz való viszonyról. Akkor Vucic elmondta, hogy nem vagyunk a történelem foglyai, hanem azt alakítani szeretnénk. Amikor összekapcsoljuk ezt a két különböző országot, akkor hatalmas energiák fognak felszabadulni – mondta Orbán Viktor. Ma mindenki arról beszél, hogy ki kivel nem működik együtt. Ezzel szemben mi minél több országgal szeretnénk együttműködni, így Szerbiával is. Fantasztikus lehetőségek előtt állunk – fejtette ki Orbán Viktor.

Tizenkét megállapodás született Magyarország és Szerbia között, amelyek könnyebbé teszik majd a magyarok és a szerbek életét is – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kedden Palicson, ahol megalakult a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács. A szerb államfő közölte: Budapest és Belgrád kapcsolatai történelmi maximumon vannak, és ez vonatkozik a politikai és a gazdasági kapcsolatokra, de az emberek közötti viszonyra is. „Magyarország ma Szerbia ötödik külkereskedelmi partnere, tíz év alatt megötszöröződött a kereskedelmi forgalom” – húzta alá. Aleksandar Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy a védelemre és a biztonságra vonatkozó megállapodásokat is aláírtak. Mint mondta: Magyarország tagja a NATO-nak, Szerbia pedig őrzi semlegességét, de az együttműködés elérte azt a szintet, hogy ez nem akadály, és így is sikeres lehet a védelmi kooperáció. „Meg kell őrizni a függetlenségünket és a biztonságunkat, és arról is beszéltünk, hogyan tudnánk mindkét országot előmozdítani ezen a területen” – tette hozzá.

Csehországnak fel kell készülnie egy nagyméretű konfliktus kockázataira, s ennek veszélyeit nem szabad elhallgatni a lakosság előtt – hangsúlyozták vezető cseh politikusok a Biztonságunk nem magától értetődő elnevezésű konferencián Prágában. A biztonságpolitikai tanácskozásra már egy évtizede évente a Jagello 2000 nevű civil szervezet hívja meg Prágába a vezető cseh politikusokat és szakértőket. „Készülnünk kell egy nagy konfliktus kockázataira, hogy azt megakadályozhassuk. Ennek egyetlen módja az esetleges agresszor elriasztása” – jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke. A tábornok szerint ennek érdekében létszükséglet „egy erős védelmi képesség” kifejlesztése. „A veszélyeket nem szabad lebecsülni és elhallgatni, az embereknek információkra van szükségük” – tette hozzá. Jan Lipavsky külügyminiszter úgy vélte, hogy a világ egy „nagy globális konfrontáció előtt áll”, melynek formáját még nem ismerjük. Elmondta, hogy a védelmi képességek és a cseh diplomácia megerősítése az érme két oldalát jelentik.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az uniós tagállamok a következő négy évben összesen 50 milliárd euró segélyt nyújtsanak Ukrajnának vissza nem térítendő támogatások és hitelek formájában – jelentette ki Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke. Az elnök szerint a többéves pénzügyi költségvetési keretből elkülönített tartalék lehetővé teszi az EU számára, hogy az Ukrajnának szánt támogatásokat a háborús fejleményekhez igazítsa. „A tartalék létrehozása mindenekelőtt kiszámíthatóságot biztosít majd ukrajnai partnereink számára, más adományozókat is ösztönöz. Számunkra pedig lehetővé teszi, hogy pénzügyi támogatásunkat valóban a terepen kialakult helyzet alapján nyújtsuk, mivel mindannyian tudjuk, hogy egy háború a lehető legnagyobb rugalmasságot követeli meg tőlünk” – fogalmazott Von der Leyen.

Időjárás:

Ma is folytatódik a napsütéses, meleg idő.

Este a felhőzet megerősödésére kell számítanunk, helyenként kisebb zivatar is előfordulhat.

A hőmérséklet jellemzően 29 – 34 fok köré emelkedik.