Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában

Mindig vannak megoldandó próblémák

 

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt azokról a feladatokról, amelyekkel foglalkozik.

 

A politikus elmondta, a gondoskodáspolitika címszó alatt egy nagyon széles területet kell érteni, a szociális ellátástól kezdve, a gyermekvédelmen át a leszakadó területek felzárkóztatásáig. A gondoskodásnak két szintje van. Egyrészt van, amikor az embernek saját magának kell gondoskodnia akár önmagáról, akár szűkebb környezetéről, és ide tartoznak még a különböző települési gondoskodások is. A másik az a nagy terület, ahol az állam vállal jelentős szerepet. Ugyanakkor nagyon fontosak az egyházak is, amelyek a gondoskodás minden területén jelen vannak. Vannak ugyan politikusok, akik vitatják az egyházak szerepét, de összességében az látható, nagy szükség van arra a tudásra, amit a felekezetek több száz, esetleg több ezer év alatt halmoztak fel. A háború és az azt követő válság igen komoly nehézségeket okozott a gondoskodáspolitikának is, de a kormánynak köszönhetően mind az idei költségvetésből, mind a jövő évi tervezetből az látszik, vannak források. Példaként említette az államtitkár, hogy a szociális ellátóintézmények rezsitámogatást kapnak, függetlenül attól, hogy az állam vagy valamelyik egyház a fenntartójuk.

            Fülöp Attila arról is beszélt, hogy pont az egyházi karitatív szervezetek voltak az elsők, amelyek az orosz-ukrán háború kirobbanásakor megjelentek a határon, hogy segítséget nyújtsanak. Mindezt úgy tették, hogy ezek a szervezetek nem csak egymás közt fogtak össze, hanem ebbe bevonták az önkormányzatokat és egyéb civil szervezeteket is, így lett példamutató a menekültek ellátása. Nagyon jó lenne, tette hozzá a politikus, ha a hazai menekültprogramokat támogatná az EU, ahogy az is kiemelten fontos lenne, ha az ország végre hozzájutna az őt megillető uniós forrásokhoz. De egyértelmű, itt nem szakmai kérdésről van szó. Magyarország számos esetben jó példával jár elöl folyamatosan, ilyen a családtámogatási rendszer is, hiszen választ kell adni a demográfiai problémákra.

            A gondoskodáspolitikában több, mint százezren dolgoznak itthon, kiváló szakemberek, nagy lelkiismerettel végzik munkájukat. Ez egy olyan terület, ahol az ember megold egy problémát, de utána kettő másik jön. Mindig vannak megoldandó problémák, amikről beszélni kell, ezzel is segítve a megoldást, magát.