A megbékélés fontosságáról beszélt izraeli tárgyalásain a Mazsihisz új elnöke

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.11.Magyarország az unió része és ez nem is változik – mondta az államfő Svájcban.

Elégedett a legfrissebb inflációs adatokkal a gazdaságfejlesztési miniszter.

A megbékélés fontosságáról beszélt izraeli tárgyalásain a Mazsihisz új elnöke.

Minden eddiginél nagyobb légi hadgyakorlatot kezd a NATO Európában.

Hírek:

A magyar államfő megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió része és ebben nem is várható változás. Erről is beszélt Novák Katalin svájci látogatásán, amelyen előadást tartott egy gazdasági fórumon. Úgy vélte, az európai jövő is veszélybe kerülhet, ha napjaink demográfiai válságára nem adunk – szavai szerint – családpárti választ. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország több mint húsz éve az Európai Unió tagja, és ezekben az évtizedekben a kelet-közép-európai régió is megerősödött. Úgy fogalmazott, sokat tapasztaltunk és sokat tanultunk a demokrácia működéséről, a visszanyert szabadságról, a függetlenségről. Az elnök Lausanneban felkereste a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét. Thomas Bach-al a jövő évi párizsi olimpia előkészületeiről tárgyalt.

A főváros azt várja a bíróságtól, hogy mondja ki, a kormány nem veheti el az önkormányzatok saját bevételeit. Ezzel indokolta Karácsony Gergely, hogy keresetet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez, amiért túlzottnak tartják a szolidaritási hozzájárulás idei összegét. A főpolgármester úgy fogalmazott, törvénytelennek véli az 58 milliárd forintos sarcot. Az alaptörvényre és az önkormányzati törvényre hivatkozott, amelyek szerint az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami támogatásra jogosultak és nem lehet elvonni tőlük vagyonukat, tulajdonukat. Mint mondta, a per a jogállam próbája lesz. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a főpolgármester ezzel a lépésével Gyurcsány Ferenc parancsát teljesíti.

Elégedett a legfrissebb inflációs adatokkal a gazdaságfejlesztési miniszter. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint májusban két és fél százalékponttal mérséklődött a pénzromlás üteme, amely azonban még így is 21 és fél százalékos. Nagy Márton azonban úgy látja, egyre dinamikusabban mérséklődnek a fogyasztói árak, ami arra utal, hogy működnek a kormányzati intézkedések. Így pedig biztos abban, hogy év végére egy számjegyű lesz a szankciók okozta infláció. Nagy Márton egy másik nyilatkozatában elismerte, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, noha annak finanszírozásában nem szerinte nem meghatározóak. Úgy vélte, azok a jelentős összegek, amelyek egyelőre nem érkeznek meg az uniótól, könnyen kiválthatók.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a fokozódó orosz-ukrán harcok közepette is Magyarország biztonságát tartja a legfontosabbnak. Orbán Viktor a védelmi tanács ülésén beszélt, mielőtt kétnapos látogatást kezdett Türkmenisztánban. Nagyra értékelte, hogy a közép-ázsiai országok a béke pártján állnak, és híd szerepet töltenek be Kelet és Nyugat között. Ezt már a február óta hivatalban lévő türkmén államfőnek mondta, akivel többször is tárgyalt. Találkozott a télen leköszönt elnökkel, a jelenlegi államfő apjával is. Türkmenisztánt a világ második legkeményebb diktatúrájának tartják Észak-Korea után. Ugyanakkor a magyar külügyminisztérium szerint az ottani földgáz importja segíthet az energiaválság leküzdésében.

Ukrajna oroszok által megszállt részén mintegy 600 négyzetkilométernyi terület került víz alá a nova kahovkai vízerőmű gátjának felrobbantása után. A háborús felek egymást vádolták a gát részleges elpusztításával. Egyre több áldozatról is érkeznek hírek. A frontvonal részévé vált területről eddig összesen legalább négyezer ember evakuálását jelentették az orosz és az ukrán hatóságok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a helyszínen tett látogatása után azt mondta, több százezer ember maradt elérhető ivóvízellátás nélkül. Közölte azt is, programot dolgoznak ki a veszteségek kompenzálására és a vállalkozások áttelepítésére.

A NATO történetének eddigi legnagyobb légi hadgyakorlata kezdődik holnap németországi központtal, de szinte valamennyi tagállam részvételével. A cél, hogy megmutassák, a szövetség vészhelyzetben gyorsan tud cselekedni – mondta a német légierő főszemlélője. A 12 napos műveletben mozgósított mintegy 250 repülő majdnem fele az Egyesült Államokból érkezik. Mintegy tízezer katona vesz részt a manőverekben és 23 különböző repülőgéptípust használnak majd. A tábornok szerint „védekező forgatókönyveket” alkalmaznak, a többi között az úgynevezett kritikus infrastruktúra, valamint kikötők, városok, katonai támaszpontok elleni támadások elhárítását gyakorolják.

Törökország a jövő héten felújítja a tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról. Ezt közölte isztambuli megbeszélései után a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg úgy vélte, már rég eljött az ideje a svédek felvételének és jó lenne, ha a júliusi litvániai NATO-csúcs előtt megtörténne. Törökországon kívül már csak Magyarország nem járult hozzá az északi állam tagságához, erről azonban Isztambulban nem esett szó. Emlékezetes, hogy márciusban mindkét ország ratifikálta már Finnország felvételét. Ankara azt kifogásolja, hogy Stockholm menedéket ad a Törökország és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt tagjainak. Stoltenberg viszont jelezte, a svédek már konkrét lépéseket tettek az aggodalmak eloszlatására.

Lengyelországban a jövő héten folytatódnak a kormányellenes tüntetések. Ezt erősítette meg az ellenzék vezetője, aki a múlt vasárnapra rég látott nagy tömeget tudott mozgósítani a varsói demonstrációra. A jobbközép-liberális Polgári Platform irányítója, Donald Tusk jelezte, a következő hetekben már a vidéki nagyvárosokban is tiltakozó megmozdulások lesznek a kormányzó Jog és Igazságosság pártja ellen. Az egykori kormányfő, aki nemrég tért vissza Brüsszelből, ahol az Európai Tanács elnöke volt, azt mondta, az idén esedékes választásokig csak erősítik mozgalmukat, mert mindenképpen kormányváltást akarnak Lengyelországban.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének célja a békés viszonyok kialakítása és ápolása a közösségen belül, de normalizálni kívánja kapcsolatait a külső, politikai tényezőkkel is. Egyebek között erről beszélt a Mazsihisz elnöke jeruzsálemi látogatásán. Grósz Andor részt vett az Izrael fennállásának 75. évfordulójára rendezett ünnepségeken, tárgyalt a Zsidó Világkongresszus vezetőivel és izraeli politikusokkal is. Fogadta őt Jichák Hercog izraeli államfő is. Grósz Andor elmondta: az általa vezetett szervezet képviseli a százhúsz-száznegyvenezer fős magyar zsidó közösség túlnyomó többségét, a neológiát, de a kevésbé vallásos, szekuláris magyar zsidók döntő részét is. Kiemelte, hogy zéró toleranciára van szükség az antiszemitizmussal és a gyűlöletbeszéddel szemben.

Mától új elnöke van a Központi Statisztikai Hivatalnak. Az eddigi elnökhelyettes, Kincses Áron veszi át a tisztséget. Ő 2000 óta dolgozik a hivatalban, hat éve irányítja a szakstatisztikai igazgatóságot, tavaly pedig a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. Elődje, Vukovich Gabriella nyugdíjba megy, miután 13 évig, két elnöki cikluson keresztül irányította a KSH működését. A hivatal egyik korábbi elnöke, Mellár Tamás szerint az elnök-váltással semmi sem fog változni. Már csak azért sem – tette hozzá -, mert Kincses Áron elnökhelyettesként a gyakorlatban már régebb óta irányítja az ügyeket. A Párbeszéd országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a jelek szerint a Központi Statisztika Hivatal továbbra is megmarad a kormány szolgálólányának.

A két pedagógus szakszervezet a sztrájkbizottsági tárgyalások felújítását kérte a kormánytól. A Belügyminisztérium illetékes államtitkárának küldött levélben emlékeztettek rá, hogy a sztrájkbizottság nem szűnt meg, és a két érdekképviselet sztrájkkövetelései továbbra is érvényben vannak. A státusztörvény-tervezettel kapcsolatos egyeztetések miatt szakadtak meg a sztrájktárgyalások, miután nem lett volna célszerű párhuzamosan két tárgyalássorozatban részt venni. A helyzet a héten annyit változott, hogy a kormány a parlament elé terjesztette az új jogszabályt, de a szakszervezetek szerint javaslataikból lényeges pontokat nem fogadtak el. Emiatt is fontosnak tartják, hogy még a tanév lezárása, vagyis a jövő hét vége előtt újítsák fel a tárgyalásokat. Ezt azért is sürgetőnek vélik, mert állítólag a kormány is mielőbb rendezni akarja a pedagógusok bérét.

Föld alatti fesztivállal ünneplik meg a jövő héten, hogy újra teljes vonalon jár az M3-as metró. Csütörtökön és pénteken koncertek, színházi produkciók, kiállítások, stand-up comedyk is lesznek a felújított állomásokon. A Nagyvárad téren zenekarok, a Deák Ferenc téren a RadioCafé élő rádióműsora és a Nem Adom Fel Alapítvány kávézója várják az érkezőket. A Corvin-negyednél a Metroast metrókibeszélő közvígjáték és a Stand-up Budapest műsora látható. A Kálvin téren aluljáró-játszótér és gyorscsúszda lesz, az Arany János utcánál független színházak előadása. A Nyugati pályaudvarnál a Soharóza kórus és a Budapest Ballet Grand Prix műsorát követhetik, a Lehel téren metrótörténeti kiállítás és bárzongoristák várják az arra járókat.

Az Egyesült Államok északkeleti részén is katasztrofálissá vált a helyzet a kanadai erdőtüzek miatt. Olyan mértékben szennyeződött a levegő, hogy a hét közepe óta riasztás van érvényben. New York államban és városban jelentősen csökkent a látótávolság, lemondtak egy sor szabadtéri programot. Kathy Hochul, New York kormányzója válsághelyzetről beszélt. Két musical előadása is félbeszakadt, mert az énekesek alig kaptak levegőt, nemhogy énekelni tudtak volna. Az erdőtüzek a kanadai Québec tartományban pusztítanak. 400 helyen ég az erdő, már mintegy 7 millió hektár égett le és 26 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Időjárás:

Itthon folytatódik az esős, de enyhe és emiatt nagyon párás idő. Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett az ország nagy részén több órára kisüthet a nap. Több helyen lehet azonban záporeső, zivatar, főleg délen. A hőmérséklet napközben 21 és 26 fok között alakul, de estére is csak 12-17 fokig hűl le a levegő.