Több százan vonultak fel Tel-Avivban a kormány által tervezett igazságügyi átalakítás mellett kampányolva, de jön az ellentüntetés is

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.03.Varga Judit szerint nem érdekli az Európai Parlament képviselőit Magyarország elítélése.

A kormány minden forrást biztosít a hallgatók, az oktatók és a kutatók számára, hogy a nemzetközi együttműködéseket, csereprogramokat folytatni lehessen.

Több százan vonultak fel Tel-Avivban a kormány által tervezett igazságügyi átalakítás mellett kampányolva, de jön az ellentüntetés is.

Az Egyesült Államok kérésére Olaszországban letartóztattak egy Kremlhez kötődő üzletembert, aki elvileg illegálisan exportált amerikai haditechnikát Oroszországba, de megszökött.

Belföldi hírek:

Varga Judit hivatalos közösségi-oldalán osztott meg egy fényképet az Európa Parlament plenáris üléséről, amelyen a Magyarországot elítélő javaslatról tárgyaltak és szavaztak. A képen jól látható, hogy szinte üresek a padsorok, az igazságügyi miniszter a következő kommentárt fűzte a képhez: „Beszédes a látvány! Tegnap pont ennyi EP-képviselőt érdekelt a Magyarországot elítélő drámázgatás vagyis az úgynevezett parlamenti vita… „Ebben kivételesen osztjuk a képviselők álláspontját.” -írta. Varga Judit szerint a baloldali EP-képviselők teljesen feleslegesen szavaztak a hazánkat elítélő javaslatról, ugyanis ahogy fogalmaz: „javában zajlik már az előkészítő munka, a jövő héten már a Tanács vezető munkatársait fogadjuk, akik az ülések elnökléséről fognak képzést tartani a magyar állami vezetők részére, felkészítve őket a 2024 második félévi uniós elnökségünkre”.

A kormány minden forrást biztosít a hallgatók, az oktatók és a kutatók számára, hogy a nemzetközi együttműködéseket, csereprogramokat folytatni lehessen – mondta a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára a Tempus Közalapítvány éves Erasmus konferenciáján. Latorcai Csaba kiemelte, az európai integráció legfőbb vívmányai között szerepel az 1987-ben indult Erasmus-program, ezért fontos, hogy a problémák és félreértések, amelyek a felsőoktatással összefüggésben az Erasmus+ program kapcsán megjelentek, mihamarabb, tárgyalásos úton, minden érintett fél számára megnyugtató módon rendeződjenek. A kormány, ahogy eddig, úgy ezután is, kész az észszerű, konstruktív egyeztetésekre az Európai Bizottsággal az Erasmus kapcsán, de van egy határ, amely mentén visszautasítjuk a különböző politikai nyomásgyakorlást szolgáló vádakat – tette hozzá.

A Párbeszéd azt javasolja, hogy csökkentsék a tömegközlekedés áfáját. A párt elnökségi tagja arról beszélt, hogy a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva úgy döntött, hogy az úgynevezett a hop on hopp off buszok áfáját 27-ről öt százalékra csökkenti. Ez a pluszban befizetett adóval együtt is 18 százalékos árcsökkentést jelent – fogalmazott Temesvári Szilvia. Terézváros alpolgármestere kijelentette, hogy a fővárossal kötött szerződések értelmében öt társaság nyújthat ilyen szolgáltatást és ha megvizsgálják ezeknek a cégeknek a tulajdonosi hátterét, akkor azt látják, hogy a kormány, ahogy fogalmazott, „már megint a jóbarátainak kedvezett”.

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 413, közülük 6 210 980-an a második, 3 905 405-en a harmadik, 425 897-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a Koronavírus Sajtóközpont az összesített adatokat ismertetve. A múlt héten 171 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 202 887-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – írták. Hozzátették: az előző héten elhunyt öt, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 873-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 151 825, az aktív fertőzöttek száma pedig 2189-re csökkent. Jelenleg 23 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük ketten vannak lélegeztetőgépen – áll a közleményben. Kitértek arra, hogy Magyarországon a járvány hosszú ideje mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik; a megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

Külföldi hírek:

Több százan vonultak fel Tel-Avivban a kormány által tervezett igazságügyi átalakítás mellett kampányolva. A tüntetők közül többen narancssárga börtönruhát és bilincset viseltek, és azt skandálják, hogy „a nemzet az igazságügyi reformot választotta”. A tüntetők szerint az ellenzék megpróbálja ellopni a választási győzelmet a kormánytól. Ennek ellenére a szombat kimenetele után immár 23. hete szintén folytatódik az ellentüntetéssorozat, melynek célja az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényjavaslatok megszavazásának leállítása.

Az amerikai kormány olyan tervet fontolgat, amely szerint az Egyesült Államok az iráni nukleáris megállapodásért cserébe az izraeli-szaúdi kapcsolatok előmozdításán igyekezne. Az izraeli vezetés részéről Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter és Tzachi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője az Egyesült Államokba utazik, hogy az amerikai kormányzat tisztviselőivel találkozzon. Az Israel Hayom beszámolója szerint a találkozók két kritikus kérdésre összpontosítanak: A Biden-kormányzat megújított törekvésére az Iránnal való megállapodásra, valamint a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálásának lehetőségére. A színfalak mögött az amerikaiak úgy látják, hogy a két kérdés összefügg. Miközben Irán rendíthetetlenül dúsítja az uránt és dolgozik az atomfegyver kifejlesztésén, az Egyesült Államok igyekszik megnyugtatni a régiót, és diplomáciai úton megakadályozni Iránt céljai elérésében.

„Tiszteljük egymást, értjük egymást, és támogatjuk egymást” – jellemezte Albánia és Magyarország kapcsolatát. Az állami látogatásra érkezett Novák Katalin találkozott Bajram Begaj albán köztársasági elnökkel, Ermonela Felaj házelnök-helyettessel, majd a Nemzeti Mártírok Temetőjében megkoszorúzta a mártírok sírját. Pénteken Erion Veliaj főpolgármestertől átvette Tirana város kulcsát, majd Geraldine királyné szobránál elhelyezte az emlékezés virágait. Novák Katalin látogatásának kezdetén hangsúlyozta, Európa békéjének és biztonságának kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása, s ennek megoldása a térség európai uniós integrációja.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában. „A helyzet Bahmut irányában megváltozott. Jelentősen csökkentek az orosz erők rohamai. Első pillantásra úgy tűnik, hogy az ellenség felhagyott a támadó hadműveletek folytatásával a térségben, de ez nem felel meg a valóságnak. Átmenetileg megváltozott a hadművelet formátuma a Wagner orosz zsoldoscsoport alakulatainak kivonása, orosz reguláris, köztük légideszant alakulatokkal való felváltása nyomán. Ezért a jelenlegi helyzet a nyugodtság benyomását keltheti” – magyarázta a katonai vezető, aki jelenleg a harcok övezetében tartózkodik. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az orosz erők igyekeznek magukhoz ragadni a kezdeményezést, tartva az ukrán ellentámadástól.

Az Egyesült Államok kérésére Olaszországban letartóztattak egy Kremlhez kötődő üzletembert, akit azzal vádolnak, hogy illegálisan exportált amerikai haditechnikát Oroszországba, de az amerikai figyelmeztetések ellenére sikerült visszaszöknie Moszkvába. A szökés megterhelte az amerikai-olasz kapcsolatokat, és felvetette az olasz kormányon belüli korrupció vagy összejátszás gyanúját. Az eset rávilágít Olaszország túlterhelt igazságszolgáltatási rendszerére és a házi őrizethez való engedékeny hozzáállására, amely lehetővé teszi, hogy a magas rangú vádlottak viszonylag könnyen megússzák az őrizetbe vételt. Olaszország jóváhagyta az üzletember kiadatását az Egyesült Államoknak, a milánói bíróság házi őrizetet rendelt el számára, mivel Olaszországban van ingatlana, és feltételezték, hogy nem fog elszökni, de egy szerb bűnözői banda segítségével mégis megszökött.

A háborúpárti európai parlamenti (EP-) képviselők nem tudják elfogadni, hogy Magyarország a béke pártján áll és elutasítja a háborús uszítást, folyamatos a nyomásgyakorlás – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője magyar újságíróknak nyilatkozva. Hidvéghi Balázs azzal összefüggésben, hogy az EP brüsszeli plenáris ülésén Magyarországot elítélő állásfoglalást fogadott el, kijelentette: Magyarországot ismét a békepárti álláspontja miatt támadják és ítélik el újra meg újra Brüsszelben. Folytatódik és fokozódik a Magyarországot célzó nyomásgyakorlás – emelte ki. Kijelentette: ez újabb szintet ért el az Európai Parlamentben. Emlékeztetett, a Magyarországot elítélő határozat szerint az EP elvenné Magyarországtól a jövő évben esedékes uniós tanácsi elnökséget. Ez a hatályos uniós szerződések durva megsértését jelenti, ami bizonyítja: hogyha van jogállamisági, valamint korrupciós probléma, az itt van Brüsszelben, és nem Budapesten – fogalmazott.

Új program indítását tervezi a kormány, amelyben ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Oslóban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Vajda Papír skandináviai leányvállalatának rendezvényén vett részt, ahol arról számolt be, hogy a higiéniai papírtermékeket gyártó magyar cég tíz éve jelent meg Norvégiában. Szijjártó Péter két fő célt jelölt ki, az egyik az érintett vállalatok exportteljesítményének növelése, a másik a multinacionális cégek által Magyarországról kivitt és a magyar cégek által külföldről hazahozott profit közötti különbség szűkítése.

Több tanuló is megsebesült, miután két helyi banda között konfliktus alakult ki Svédországban, a késelés sérültjeit kórházban ápolják – közölte a svéd rendőrség. Az eset a Stockholmtól mintegy száz kilométerre nyugatra fekvő Eskilstuna városban, egy iskola közelében történt. A hatóságok egyelőre nem vettek őrizetbe senkit, a négy, 15 év körüli sebesültet pedig kórházba szállították. Egy rendőrségi szóvivő közlése szerint több ember között alakult ki dulakodás, mely aztán a többszörös késeléshez vezetett. Szemtanúk beszámolója alapján és a gyanú szerint két vagy több helyi banda közti konfliktusról lehet szó. A rendőrség gyilkossági kísérletként kezeli az esetet, s kizárta annak lehetőségét, hogy terrorizmusról volna szó. Svédországban már régóta fennálló problémát jelentenek a bűnbandák közti összetűzések; az ilyen esetekben egyre gyakoribb, hogy az elkövetők és az áldozatok is kiskorúak.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos idő lesz a meghatározó.

Este helyenként kialakulhat kisebb záport, zivatar.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 24 fok körül alakul.