Magyarország nem erősítette meg nagykövetsége jeruzsálemi költöztetését. ?!

Magyarország nem erősítette meg nagykövetsége jeruzsálemi költöztetését. ?!

Budapesti látogatása során, bár hivatalosnak nem tűnő keretek között Eli Cohen izraeli külügyminiszter egy szerdai  rendezvényen résztvevőknek azt állította, hogy Magyarország lesz az első uniós ország, amely néhány héten belül bejelenti, hogy Jeruzsálembe költözteti a nagykövetségét.

A néhány hónapon belül nem először elhangzó bejelentéstől sem az izraeli, sem a nemzetközi média nem jött különösebben lázba, és alig egy nappal a nyilatkozat után Budapest cáfolta, hogy ilyen döntés született volna.

2019 óta működtetünk kereskedelmi képviseletet Jeruzsálemben, de egyelőre nem született döntés további lépésekről, – közölte az izraeli média megkérdezésére Benkő Levente, Magyarország izraeli nagykövete.

A Külügyminisztérium és Magyarország izraeli nagykövetsége kezdetben nem kívánt nyilatkozni, és minden jel szerint a magyar kormányt Cohen megjegyzései váratlanul érték.

Márciusban az izraeli  médiában hasonló hírek kaptak szárnyra, szintén izraeli kormányzati források révén. Budapest akkor sem erősítette meg a Magyarország számára kétségkívül jelentős következményekkel járó lépést, amely állítólag Orbán Viktor magyar kormányfő különleges gesztusa lenne Benjámin Netanjahu miniszterelnök felé, bravúros diplomáciai eredményeinek sorát gazdagítva.