A gázai konfliktus miatti egy hetes szünetet követően, a hétvégén Izrael szerte 150 helyszínen ismét több mint százezren tüntettek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.22.Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Dohába utazott, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatásra.

Ma befejeződik a 3-as metró öt és fél évig tartó felújítása. Délutántól megnyitják a 3-as metró Lehel téri és Nagyvárad téri megállóját is.

A gázai konfliktus miatti egy hetes szünetet követően, a hétvégén Izrael szerte 150 helyszínen ismét több mint százezren tüntettek.

Bahmut felszabadítása az orosz hadsereg tüzérsége és légiereje által támogatott Wagner rohamegységek offenzívájának eredményeként befejeződött – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

Belföldi hírek:

Önök Magyarország függetlenségének, szabadságának és biztonságának garanciái – írta a Magyar Honvédelem Napján a 175 éves honvédséget köszöntve Novák Katalin köztársasági elnök. Novák Katalin a Magyar Honvédség főparancsnokaként köszöntötte a honvédeket. „Ma, amikor a szomszédunkban háború dúl, a magyarok még inkább számítanak az Önök szolgálatára, hogy biztonságban tudhassuk hazánkat és családjainkat. Büszkék vagyunk Önökre, és azt kérjük, mindennapi szolgálatuk során tekintsék példának a bátor elődöket, és sose feledjék esküjüket: a Hazáért mindhalálig! Isten éltesse a Magyar Honvédséget és a honvédeket!” – olvasható a Sándor-palota honlapján közzétett köszöntőben.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Dohába utazott, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vett részt, valamint Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon. A miniszterelnöki delegáció tagja Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. A katari tárgyalások napirendjén a kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése valamint a világpolitika aktualitásai szerepelnek. A magyar delegáció célja Magyarország energiabiztonságának fokozása, az ukrajnai háború kapcsán pedig a békés, diplomáciai rendezés támogatása, a káros szankciós és háborús politika erőltetése helyett.

Brüsszel nem tudja megemészteni, hogy a magyarok maguk hoztak döntést a saját jövőjükről, és hogy Budapesten egy sikeres jobboldali, kereszténydemokrata kormány van – mondta a külgazdasági és külügyminiszter értékelve az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának budapesti látogatását. Szijjártó Péter úgy fogalmazott „hungarofóbiában” szenvedő delegáció járt Budapesten, olyan emberek, akik ki nem állhatják Magyarországot, és nem hiszik el, hogy a magyarok képesek érett, felnőtt döntést hozni az országuk jövőjéről. Ráadásul a delegáció tagjai be akartak avatkozni Magyarország szuverenitását képező ügyekbe. A Magyarországnak járó európai uniós pénzekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta, ő hisz abban, hogy minisztertársai tárgyalásai sikerre vezetnek, de nincs könnyű dolguk, tekintettel arra, hogy „Brüsszel nem tudja megemészteni, hogy a magyarok maguk hoztak döntést a saját jövőjükről, és hogy Budapesten az emberek akarata alapján egy jobboldali, nemzeti, patrióta, kereszténydemokrata kormány van, amely minden külső nyomásgyakorlás ellenére sikeres”.

Ma befejeződik a 3-as metró öt és fél évig tartó felújítása. Délutántól megnyitják a 3-as metró Lehel téri és Nagyvárad téri megállóját is. A BKV közleménye szerint az újjáépült Nagyvárad tér légies, már-már műalkotásnak tekinthető utasterét képzőművészeti alkotások és egy attraktív lámpasor díszíti. A Lehel tér szerkezetileg is átalakult, a galériaszint átjárhatósága megszűnt, a terület a felújítás után a főszellőző rendszer részét képezi. Mostantól minden állomáson megállnak a teljes vonalon, azaz a Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között közlekedő szerelvények. A Nagyvárad téri és a Lehel téri állomásokat délutántól veheti igénybe az utazóközönség. Ekkortól az állomáspótló buszok nem közlekednek, keddtől pedig a pótlást segítő alternatív járatok is újra az eredeti útvonalukon járnak.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kabinet heti ülésén eloszlatta a koalíción belül az állami költségvetéssel kapcsolatos nagyobb feszültségekről és ultimátumokról szóló, széles körben elterjedt híreket, és kijelentette, hogy „a költségvetés át fog menni”. „Van némi tapasztalatom, 20 költségvetést fogadtam el, és mindig felmerültek az utolsó pillanatban kisebb viták, ezeket le fogjuk győzni” – mondta Netanjahu. A miniszterelnök elmondta, hogy a költségvetés „ésszerű”, és kiegyenlíti az esélyeket a haredi és a világi gyerekek között. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató által közzétett számítások szerint azonban a haredi gyerekek valójában 40%-kal több támogatást kapnak, mint világi társaik. Ha május 29-ig nem sikerül elfogadni az állami költségvetést, az a kormány automatikus feloszlatását és előrehozott választásokat von maga után.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter vasárnap biztonsági kísérettel felment a Templom-hegyre. „Ez a legfontosabb hely Izrael népe számára” – mondta a miniszter a helyszínen. „A Hamász fenyegetései nem fognak segíteni – mi vagyunk Jeruzsálem és Izrael egész földje urai.” – mondta. Jeruzsálem-napján Ben-Gvir nem ment fel a Templom-hegyre. A miniszter utalt a költségvetési válságra is, ami miatt szakadás van pártja, az Otzma Jehudit és a Likud között: „A költségvetésnek tartalmaznia kell befektetéseket a Negevbe és Galileába. Jeruzsálem a lelkünk, a Negev és a Galilea a lelkünk, bele kell fektetnünk, intézkednünk kell ott, a Negev és Galilea urainak is kell lennünk – és ennek az alapja ez a költségvetés.” – fogalmazott.

A jordán külügyi szóvivő utalt a miniszter látogatására az al-Aksza mecset komplexumához, mondván, ez „szentségtörés” valamint „provokatív és obszcén lépés, veszélyes eszkaláció, a nemzetközi jog, valamint Jeruzsálem és a szent helyek történelmi és jogi helyzetének nyilvánvaló megsértése”. A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne. Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen. Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől. Az ultraortodox zsidók, köztük a főrabbinátus is úgy vélik, hogy a zsidóknak nem szabad felmenniük a Templom-hegyre, mert a hely szent, a mai zsidók pedig tisztátalanok.

A gázai konfliktus miatti egy hetes szünetet követően, a hétvégén országszerte 150 helyszínen ismét több mint százezren tüntettek a koalíció tervezett igazságügyi felülvizsgálati reformja ellen. A 20. hete tartó demonstrációk a koalíció és az ellenzék között megakadt kompromisszumos tárgyalások illetve nagyrészt a kormány küszöbön álló kétéves költségvetésének bírálatára összpontosítottak. A tüntetések különböző helyszínein többek között felszólalt az ellenzék vezetője Jáir Lapid, a Nemzeti Egység frakció élén a közvélemény kutatások szerint jelentős előnnyel rendelkező Beni Gantz, a Likud volt minisztere Limor Livnat, illetve Saul Meridor, a pénzügyminisztérium költségvetési főosztályának volt vezetője.

Ferenc pápa megbízta Matteo Zuppi bíborost, az olasz püspöki kar elnökét, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfő megpróbálná elősegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását – jelentette be a Vatikán. A hivatalos közlemény szerint Zuppi bíboros küldetésének célja, hogy „hozzájáruljon a feszültség enyhítéséhez Ukrajnában, abban a – Ferenc pápa által soha fel nem adott – reményben, hogy ez békefolyamatot indíthat meg”. Hozzátették: a küldetés pontos részletei még kidolgozás alatt állnak. Vatikáni diplomáciai források úgy tudják, a tervek szerint Zuppi külön folytatna tárgyalásokat Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Problémakeltés helyett Kijev támogatására kell összpontosítani a lengyel-ukrán kapcsolatokban – jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes, kommentálva a tárca szóvivője és a varsói ukrán nagykövet között előző nap lezajlott, a két ország történelmi viszonyát érintő szóváltást. Wawrzyk egy hírportálnak nyilatkozott a témáról. A kétoldalú kapcsolatokban „nem kell most mindenáron problémákat keresni (…), fókuszáljunk inkább Ukrajna támogatására” – fogalmazott Wawrzyk, hozzátéve: az ilyen problémakeltés most „senkinek sem kedvez, kivéve Oroszországot”.

Gratulált a Wagner katonai magánvállalat fegyvereseinek és az orosz hadseregnek Bahmut elfoglalásához Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. Vlagyimir Putyin gratulált a Wagner rohamegységeinek, valamint az orosz fegyveres erők összes katonájának, aki biztosította számukra a szükséges támogatást és a szárnyak védelmét, a Bahmut felszabadítására irányuló hadművelet lezárásához – áll a tájékoztatásban. A Kreml állami elismerést helyezett kilátásba mindazok számára, akik kitüntették magukat a harcokban. Az orosz védelmi minisztérium tegnap jelentette be, hogy Bahmut felszabadítása az orosz hadsereg tüzérsége és légiereje által támogatott Wagner rohamegységek offenzívájának eredményeként befejeződött. A város elfoglalásáról Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója korábban tett bejelentést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy Bahmut az oroszok kezére került, amikor arról kérdezték, hogy az továbbra is Kijev ellenőrzése alatt áll-e. „Azt hiszem, nem. Ugyanakkor elpusztították az összes épületet, ez tragédia, de Bahmut mára már csak a szívünkben él. Semmi nincs már azon a helyen, csak egy üres terület és egy csomó halott orosz, de ők jöttek hozzánk” – válaszolt a kérdésre Zelenszkij. Hozzátette, Bahmut védelmezői nagyon keményen dolgoztak. Az ukrán elnököt Japánban kérdezték, ahol a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozóját tartotta, és amelyre kiemelt vendégként hívták meg a résztvevők.

Japán és Dél-Korea vezetői történelmi látogatást tettek az atombomba koreai áldozatainak emlékművénél a nyugat-japán Hirosimában. Kisida Fumio japán kormányfő és Jun Szok Jol dél-koreai elnök feleségeik kíséretében fehér csokrokat helyezett el a Béke Emlékparkban lévő emlékmű előtt, mielőtt egymás mellett fejet hajtottak. A közös tiszteletadásra a világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) vezetőinek vasárnapig tartó csúcstalálkozója alkalmából került sor a japán városban, amely 1945-ben a történelem első atombombájának áldozatául esett, és amelyre Japán nyolc, a G7-en kívüli ország, köztük Dél-Korea vezetőit is meghívta.

Politikusok és újságírók sora kritizálja az Eurovíziós Dalfesztiválon harmadik helyezést elérő Noa Kirelt. Noa Kirel, aki Izraelt képviselte az idei Eurovíziós versenyen, a maximális, 12 pontot kapta Lengyelországtól a döntőben. Kirel utólag úgy nyilatkozott, hogy az ő szemszögéből nézve „12 pontot kapni Lengyelországtól, miután majdnem az egész Kirel családot meggyilkolták a holokausztban – ez győzelem”. Kirel kijelentéseit egy Lengyelországban népszerű lap úgy kommentálta, hogy „Az izraeli művésznő megemlékezett a holokausztról, és a lengyeleket hibáztatta a zsidók meggyilkolásáért”. Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter-helyettes a következőket írta: „Az, hogy Izraelben sokan Lengyelországot a német bűnök cinkosának – és nem áldozatának – tartják, gyakran nem annyira a rosszindulat, mint inkább az ismeretek hiánya és a hiányos oktatás eredménye”. Jabłoński azt is hozzátette, hogy meg kívánja hívni Kirelt hivatalos látogatásra Lengyelországba.

Időjárás:

Ma is marad a túlnyomóan napos, fülledt idő.

Este mindenütt nyugodt, csillagfényes idő várható.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 27 fok köré emelkedik.