Izraelben továbbra is tartanak a kormány tervezett igazságügyi reformja elleni tiltakozások

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.21.Magyarország továbbra is segíti a bajba jutottakat – mondta Novák Katalin.

A parlamentben már a hét elején szavazhatnak az időközi választások korlátozásáról.

Ukrajna támogatását is megerősítették a hirosimai G7-es csúcson.

Holnap végleg befejeződik a 3-as metró több mint öt évig tartó felújítása.

Hírek:

Magyarország készen áll, hogy segítsen egy biztonságos és fenntartható jövő kiépítésében – mondta a magyar államfő. Novák Katalin egy new yorki konferencián úgy vélte, a világ államai együtt még többet tehetnek e célért. Felidézte, hogy Magyarország erőfeszítéseket tesz a bajba jutottak megsegítésére. Az Európát érintő kihívások között említette a világjárványt, az erdőtüzeket, az áradásokat, valamint az Ukrajnában zajló háborút. Utóbbiról előzőleg is beszélt a 46 államot tömörítő Európa Tanács reykjaviki csúcstalálkozóján. Úgy fogalmazott – idézem – „Oroszország őrült döntése, hogy megtámadja a Magyarország közvetlen szomszédságában található Ukrajnát, fenekestül felforgatta világunkat”. Egyúttal szorgalmazta a megbékélést magában foglaló fenntartható békét is.

A miniszterelnök úgy vélte, egyelőre még az ukrajnai konfliktus valódi természetét sem sikerült tisztázni. Mint mondta, egyesek szerint proxyháború zajlik, míg mások valódi háborúról beszélnek. Orbán Viktor leszögezte, Magyarország változatlanul a béke oldalán áll, minden béketervet támogat, mert nem lehet tudni, végül melyik visz sikerre. A kormányfő a konzervatív pártok világszövetségének szlovéniai vezetőségi ülésén fejtette ki álláspontját. A kereszténydemokrata internacionálénak Orbán Viktor az egyik alelnöke. Beszédében a személyes érintettséggel indokolta, miért tér el a magyar hozzáállás a régió többi országáétól. Emlékeztetett, a szomszédos Ukrajnában él magyar kisebbség, a háború pedig magyar életeket is követelt.

A pedagógus érdekképviseletek az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében. A két szakszervezet ugyanis a parlamenti képviselők támogatását kérte, hogy megtámadhassák a vonatkozó kormányrendeletet. Az 50 aláírás összegyűjtéséről beszámoló Kunhalmi Ágnes felidézte, a polgári engedetlenség bevett szokás a polgári demokráciában. Az MSZP társelnöke úgy vélte, egy olyan ország nem demokrácia és jogállam, ahol a polgári engedetlenség miatt kirúghatnak pedagógusokat. Emlékeztetett rá, a harcot nem a pedagógusok, hanem Orbán Viktor és a Fidesz kezdte, amikor megszegték ígéretüket, hogy a pedagógusbéreket a minimálbérhez kapcsolják.

Veresegyházon ma időközi polgármester-választást tartanak. A település februárban lemondott vezetőjének utódáról kell dönteni. Pásztor Béla, aki tanácselnökként kezdte és összesen 58 évig irányította Veresegyházát, azzal indokolta távozását, hogy 85 éves és „nem szeretné, hogy önmaga és a város számára méltatlan helyzet állna elő”. A tisztségért egyetlen jelölt, az eddigi alpolgármester, Cserháti Ferenc indul. Pártok már eleve nem is próbálkoztak. A Fidesz legutóbb 2014-ben indított jelöltet, aki akkor 12 és fél százalékot ért el Pásztor Bélával szemben.

A kormánypártok már a jövő héten szavazhatnak a parlamentben az időközi választások korlátozásáról. A parlament törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége már jóvá is hagyta a tervezett törvénymódosítást. Eszerint a váratlanul megüresedő képviselő helyekre a soron következő önkormányzati választások előtti egy évben már nem írnának ki időközi választásokat, helyette az a párt küldhetne listáról új képviselőt, akinek a színeiben a mandátum korábbi birtokosa politizált. A bizottság ülésén az ellenzéki képviselők a demokrácia elleni merényletről beszéltek. Az igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert azzal érvelt, hogy a népképviselet elve nem sérül és a módosítás nem ellentétes a választási szabályokkal.

A szocialista párt kezdeményezésére négy ellenzéki párt egyeztetéseket kezdett a jövő évi önkormányzati választások előkészítésére. A héten vált ismertté, hogy az európai parlamenti választást 2024 június 9-én tartják, Magyarországon pedig azzal együtt az önkormányzatokra is voksolnak. Az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd–Zöldek és a Jobbik–Konzervatívok pártelnökei egyetértettek abban, hogy az ellenzéki erők csak valódi, széles együttműködéssel remélhetnek változásokat. Ennek érdekében szorgalmazzák, hogy az önkormányzati választáson minden Fidesz-jelölttel szemben egyetlen jelöltjük álljon szemben. Úgy vélték, lehetőség szerint mindenütt helyben kell megállapodni a pártok és civilek bevonásával. A DK és az LMP nem képviseltette magát az egyeztetésen.

Az ukrajnai háború és a Kínához fűződő kapcsolatok álltak a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G7 csoport hirosimai csúcstalálkozójának középpontjában. A tanácskozáson ott voltak az Európai Unió, valamint Ausztrália, Dél-Korea és India vezetői is. A résztvevők állást foglaltak Ukrajna stabil, hosszú távú pénzügyi, valamint felgyorsított katonai támogatása mellett. Megvitatták az Oroszország ellen érvényben lévő szankciók összehangolását is. A világ legjelentősebb államainak irányítói több kétoldalú találkozót is tartottak. Az amerikai elnök és a japán kormányfő megállapodott, hogy szorosan együttműködik a regionális biztonsági kihívások kezelésében. Joe Biden és Kisida Fumio jelezte, Kínával szemben is együtt lépnek fel.

Törökországban minden korábbinál élesebb küzdelem ígérkezik az elnökválasztás egy hét múlva esedékes második fordulójában. A múlt vasárnapi voksolást ugyan a hivatalban lévő államfő megnyerte, de nem szerzett akkora többséget, hogy ne legyen szükség újabb szavazásra. A kampányt viszont ezek után mindkét politikus felerősítette. Az ellenzék jelöltje, Kemal Kilicdaroglu például kijelentette, hogy megválasztása esetén az összes menekültet hazaküldené. Egyúttal azzal vádolta Recep Tayyip Erdogan elnököt, hogy nem állt ki az ország határaiért, becsületéért, miután több mint 10 millió menekültet vitt az országba. A hivatalban lévő államfőnek egyébként Orbán Viktor külön is gratulált első fordulós győzelméhez.

Izraelben tovább tartanak a kormány tervezett igazságügyi reformja elleni tiltakozások. Szombat este országszerte ismét nagy tömeg tüntetett a bíróságok függetlenségét veszélyeztető elképzelések ellen. Bár a tárgyalásokat egy időre felfüggesztették, de az ellenzék attól tart, a jobboldali koalíció saját érdekeinek megfelelően alakítja majd át az igazságszolgáltatást. Sokan úgy vélik, a nemrég beiktatott kormány számára mindez végzetes szakítópróbát jelenthet. Ha ugyanis nem sikerül a kompromisszumos megoldást elérni, az a koalíció végét jelentheti.

Franciaországban a kedd óta tartó cannes-i filmfesztivált is tiltakozó akciókkal igyekeznek megzavarni a már kihirdetett, de vitatott nyugdíjreform ellenzői. A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT a hatósági tiltás ellenére tüntetéseket szervezett. Olyan helyeken követelik a reform visszavonását, amelyek kívül esnek a tiltott területeken. Mint közölték, a meghirdetett demonstrációkon kívül meglepetés-akciókra is készülnek. A nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 62-ről 64 évre emelő törvénytervezet ellen január óta százezres tüntetések voltak, több helyen utcai zavargások kíséretében. A szakszervezetek egyébként akciókat terveznek a jövő hét végi monacói Forma-1-es nagydíj idejére is.

Montenegróban hivatalba lépett az új államfő, az idén tartott választáson győztes Jakov Milatovic. Eközben az országot több mint 30 éve gyakorlatilag megszakítás nélkül vezető Milo Djukanovic, a leköszönő államfő még öt évig „tiszteletbeli, korábbi elnök” maradhat. Erre egy öt éve elfogadott törvénymódosítás nyújt lehetőséget. Eszerint a távozó elnöknek jár korábbi fizetésének 70 százaléka, valamint iroda és jelentős személyzet. A 61 éves Djukanovic nemrég lemondott pártja, Szocialisták Demokratikus Pártjának elnöki tisztéről is, amit 25 évig töltött be. A júniusban esedékes parlamenti választáson már nem is ő vezeti pártja listáját.

Itthon a Városligetben ma családi napot tartanak a honvédelem napja alkalmából. Bemutatják többek között a honvédség harcjárműveit, lesznek közelharc- és tűzszerész-bemutatók, valamint zenekari és díszelgőbemutatók is. A rendezvényen 22 honvédségi kiállító vesz részt, ott lesznek a vegyvédelmisek és a mélységi felderítők, a tűzszerészek pedig statikus bemutatót tartanak robottal, bombaruhákkal, pajzzsal, fémkeresővel és hatástalanított bombatestekkel. A honvédségi Sportszázad standjánál olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolókkal, valamint válogatott katonasportolókkal lehet beszélgetni. Május 21-e éppen 31 éve a honvédelem napja, annak emlékére, hogy a magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hetes ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat.

Holnap délután megnyitják a 3-as metró Lehel téri és Nagyvárad téri megállóját is és ezzel lezárul a teljes metróvonal felújítása. E két állomást éppen egy éve alatt újították fel kívül-belül. A BKV közleménye szerint az újjáépült Nagyvárad tér légies, már-már műalkotásnak tekinthető utasterét képzőművészeti alkotások és egy attraktív lámpasor díszíti. A Lehel tér szerkezetileg is átalakult, a galériaszint átjárhatósága megszűnt, a terület a felújítás után a főszellőző rendszer részét képezi. A 3-as metró felújítása mindennel együtt öt és fél évig tartott.

Olaszországban egyre több halálos áldozatot követelnek az áradások. A heves esőzések következtében 21 folyó lépett ki a medréből. Az árvíz falvakat öntött el, földcsuszamlásokat okozott. Sok tízezren maradtak áram nélkül. Emilia-Romagna tartományban több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A régió közlekedése megbénult, öt megye van teljesen víz alatt. Bologna közelében beszakadt egy híd, és a közelében egy gázvezeték is megsérült. Dario Nardella, Firenze polgármestere közölte, sok mezőgazdasági birtokon odaveszett.a teljes termés. Cesena polgármestere, Enzo Lattuca katasztrofálisnak nevezte a helyzetet. Meteorológiai adatok szerint néhány nap alatt összesen annyi csapadék esett le Emilia-Romagnában, mint hat hónap alatt szokott.

Időjárás:

Itthon kellemes tavaszi idő ígérkezik, jelentősebb csapadék nélkül. Általában napos idő várható gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Csak elszórtan lehet zápor, zivatar. Időnként megélénkül keleti szél. A hőmérséklet napközben 23 és 28 fok között alakul, estére pedig csak 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.