Benny Gantz, a Nemzeti Egység párt vezetője élesen bírálta Izrael állam költségvetését

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.16.Elbúcsúztatták és végső nyugalomra helyezték Bajkai Istvánt, a Fidesz alapító tagját, országgyűlési képviselőjét.

A Lánchíd felújítása határidőre elkészül – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester.

Benny Gantz, a Nemzeti Egység párt vezetője élesen bírálta Izrael állam költségvetését.

Magyarország és Kína számíthat egymásra, a két ország szorosan együttműködik, hogy mielőbb béketárgyalások induljanak meg – jelentette ki Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Elbúcsúztatták és végső nyugalomra helyezték Bajkai Istvánt, a Fidesz alapító tagját, országgyűlési képviselőjét hétfőn a pestszentlőrinci temetőben. A búcsúztatáson részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszerelnök és felesége Lévai Anikó, Kövér László az Országgyűlés elnöke és felesége Bekk Mária, illetve számos kormánytag, politikus is. A gyászszertartást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke végezte, imádságot mondott Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is. Székely János megyéspüspök beszédében felidézte, hogy Bajkai István nagy szegénységben nőtt fel, édesanyja egyedül nevelte, de tizennégy évesen már önellátó volt. A külföldi tanulmányok, egyre magasabb beosztások ellenére soha nem felejtette el a szegénységet, mindig sokat segített és adott, alpolgármesteri díjazását is jótékonysági célokra fordította – jegyezte meg Székely János. Hozzátette: Bajkai Istvánt közéleti tevékenységében az alkotás vágya vezette, felelősségtudatból végezte a munkáját. Boldog férj és boldog apa volt, mély és őszinte hite „erkölcsi parancsoló” volt számára, ami arra indította, hogy szolgáljon. Bajkai István 59 éves korában, április 22-én hunyt el.

Újabb 5 milliárd forint összegű pályázatot írtak ki kistelepülések számára út-, járda- és hídfelújításra a Magyar Falu program keretében hétfőn – mondta el a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár ismertette: az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések pályázhatnak vagy út-, illetve hídfelújításra 45 millió forintig, vagy járdafelújításra 10 millió forintig. A pályázatokat június 14-től július 14-ig lehet benyújtani, és várhatóan még nyár végéig elbírálják. A részletekről a kormany.hu, illetve a magyarfaluprogram.hu oldalon lehet tájékozódni. A kormánybiztos elmondta: a falusiak életminőségének javítása érdekében 2019 óta a Magyar Falu program jelentős támogatást nyújt az otthonfejlesztés, az alapfokú oktatás és az egészségügyi ellátás terén, illetve a szociális szférában, de emellett nagy hangsúlyt kap a közlekedésfejlesztés is.

A Lánchíd új – a közösségi közlekedést, a „szelíd” közlekedési módokat és a gyaloglást segítő – szerepe teremti meg annak a lehetőségét, hogy zöldítsék a belváros érintett részét a budai és a pesti oldalon is – mondta Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatón, amelyen az erre irányuló fejlesztések látványterveit is bemutattak. A főpolgármester emlékeztetett, a Lánchíd felújításához kapcsolódóan új forgalmi rendre tettek javaslatot. Azt, hogy a rekonstrukciót követően is maradjon meg a jelenlegi forgalmi rend, amely szerint a hidat BKK járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják, a személy- és egyéb gépjárművel közlekedők az ideiglenesforgalmi rend értelmében nem mehetnek a hídra. Jelenleg folyik egy közéleti vita arról, hogy milyen forgalmi rend legyen a Lánchídon és ezen keresztül van egy nagyon fontos társadalmi párbeszéd arról: mi az a jövőkép, amit Budapest a fővárosiakkal közösen szeretne megvalósítani – mondta Karácsony Gergely, aki közölte azt is, hogy a Lánchíd felújítása határidőre elkészül.

Külföldi hírek:

Az izraeli koalíció a Knesszet jelenlegi ülésszakában az ellenzék jóváhagyása nélkül is elő fogja terjeszteni a rendkívül vitatott igazságügyi reformterv egyes törvényjavaslatait, ha nem születik megállapodás – állítja a törvényhozás tervezője. Simcha Rothman vallásos cionista párttól, a Knesszet alkotmány-, törvény- és igazságügyi bizottságának elnöke szerint az egyik ilyen törvény lehet a rendkívül megosztó törvényjavaslat, amely a koalíciónak teljes ellenőrzést biztosítana a legtöbb bíró kiválasztása felett, és amely a zárószavazásokon kívül már minden törvényhozási akadályt elhárított. Elmondta, megjegyzése valószínűleg felháborítja az ellenzéki politikusokat, akik tárgyalásokat folytattak a koalícióval egy esetlegesen széles körben elfogadott igazságügyi reformformuláról, bár ezek a hírek szerint nem sok előrelépést hoztak. A reform jelentős országos tüntetéseket váltott ki, ami végül arra kényszerítette a kormányt, hogy szüneteltesse a tervet, hogy tárgyalásokat folytathasson az ellenzékkel. Rothman hozzáteszi, hogy „a koalíció az igazságszolgáltatás rendbetétele nélkül nem lesz képes a túlélésre”.

Benny Gantz, a Nemzeti Egység párt vezetője élesen bírálta Izrael állam költségvetését, amely szerinte különbséget tesz a jelenlegi koalíciós pártok által képviselt társadalmi rétegek és Izrael többi polgára között. Ez „egy olyan költségvetés, amely kizárólag arra irányul, hogy elválassza azokat, akiknek van képviseletük a koalícióban, azoktól, akiknek nincs” – mondta. Gantz különösen a koalíció azon tervét támadta, hogy a gazdagabb önkormányzatoktól más önkormányzatokra csoportosítanák át a kommunális adókat. amelyet „a gazdag város szegényebb részének tartott Dél-Tel-Aviv lakosainak” kell majd megfizetniük. Az ellenzéki pártelnök szerint a költségvetés újabb példája annak, amit Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányának megosztó stílusának bélyegzett: „Ez a kormány megoszt bennünket, és úgy működik, mint a fél nép kormánya”.

Az izraeli hadsereg csapatai az elmúlt éjszaka a szamáriai Sechemben feltérképezték a romboláshoz Khaled Kharuska, a februári huwarai terrortámadást elkövető Abdel Fattah Husszein Kharuska fiának otthonát. Február 26-án Hallel és Jegal Janiv halálos sérüléseket szenvedtek, amikor izraeli járművükre lövéseket adtak le a 60-as úton a szamáriai Huwara-csomópont közelében. A terroristát másfél héttel később likvidálták a dzsenini menekülttáborban. Fiait, Khaledet és Muhammedet gyilkossággal vádolták meg, mert segítettek a támadás megtervezésében. Muhammad az apjával lakott, és azt a házat még szerdán feltérképezték a romboláshoz. A hétfői művelet során gyanúsítottak petárdáztak, köveket és robbanóeszközöket dobáltak, valamint lövéseket adtak le az izraeli erőkre, akik tömegoszlató eszközökkel és lövésekkel reagáltak. Egy találatot azonosítottak. Továbbá károk keletkeztek több katonai járműben. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Már folynak az előkészületek arra, hogy III. Károly király, Nagy-Britannia frissen megkoronázott uralkodója történelmet írjon, és az Egyesült Királyság első uralkodójaként ellátogasson a Szentföldre – jelentette a brit média. Lord Stuart Polak, a Lordok Házának konzervatív tagja, aki több mint 25 éven át volt az Izrael Konzervatív Barátai csoport igazgatója, egy interjúban elmondta, hogy „az előkészületeket már elvégezte a csapata”. A lap szerint Károly várhatóan egy, a Palesztin Hatóságnál tett látogatást is beiktat a programjába, hogy elkerülje az arab világ kritikáit. Károly a trónra lépése előtt három alkalommal utazott magánúton Izraelbe. Vilmos herceg 2018-ban tett hivatalos utat Izraelbe és a Palesztin Hatóságba.

Kosztadin Kodzsabasev bolgár külügyminiszter-helyettes részt vett a Minisztertanácsban tartott kerekasztal-beszélgetésen, amelyen az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó nemzeti cselekvési terv tervezetét vitatták meg. Az eseményt a bolgár külügyminisztérium szervezte a „Bulgária és Norvégia közötti stratégiai együttműködés Bulgária és Norvégia között az antiszemitizmus elleni küzdelem és a zsidó örökség megőrzése érdekében tett nemzetközi kötelezettségvállalások támogatására” című projekt keretében – közölte a minisztérium. Kodzsabasev hangsúlyozta, hogy Bulgária aktív résztvevője az intolerancia, a gyűlölet és a diszkrimináció, köztük az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó valamennyi jelentős nemzetközi fórumnak. Hozzátette, hogy Bulgária büszke a tolerancia és a különböző etnikumú és vallású emberek társadalmi integrációjának hagyományaira.

Az Európai Unió támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformuláját, azonban úgy gondolja, hogy kizárólag Ukrajna dönthet arról, hogy mikor kezd béketárgyalásokat – jelentette ki az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a világ hét legfejlettebb országának, a G7 hét végére tervezett hirosimai csúcstalálkozóját megelőzően hétfőn. Charles Michel, aki Ursula von der Leyenel, az Európai Bizottság elnökével tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozta: az Európai Unió szankciói szükségesek és igazoltak. Az ezt cáfoló orosz propaganda hazugságra és összeesküvés-elméletekre épül, a tények és az adatok ezeknek ellent mondanak. „Összefogásra van szükség a háborús bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatására, minden ezirányú erőfeszítést, valamint a keletkezett károkat összesítő regiszter elkészítését az Európai Unió minden erejével támogatja” – fogalmazott.

Magyarország és Kína számíthat egymásra a béketábor hangjának erősítésében, a két ország szorosan együttműködik annak érdekében, hogy mielőbb tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és béketárgyalások induljanak meg – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben. A tárcavezető a kínai kollégájával, Csin Kanggal folytatott egyeztetését követően a két ország közötti stratégiai partnerségről beszélt, amelynek jelentőségét szavai szerint az utóbbi években a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a gazdasági válság és a háborús helyzet is megerősítette. Hangsúlyozta, hogy Magyarországot különösen súlyos kihívások érik a szomszédságban zajló fegyveres konfliktus miatt, ezért hazánk a béke pártján áll, azt szeretné, hogy minél előbb véget érjenek a harcok. Szijjártó Péter leszögezte: „nagyra becsüljük Kína erőfeszítéseit, amelyeket a béke érdekében tett az elmúlt időszakban, nagyra becsüljük azt a béketervet, amelyet Kína letett az asztalra”.

Kinevezte Zuzana Caputová szlovák államfő az általa jelölt szakértői kormányt, élén Ódor Lajossal, aki nem sokkal ezután átvette a hivatalt a távozó Eduard Heger ügyvivő kormányfőtől. Az új kormányfő kinevezését követően kijelentette: kabinetje nyugalmat és szakértelmet akar hozni. Zuzana Caputová a kinevezési ceremónia során azt mondta: a lehető legjobb és pragmatikus teljesítményt vár a kabinettől, ugyanakkor azt is, hogy a „populizmus és a hazugságok” ellensúlya legyen. A külügyi tárcát Miroslav Wlachovsky kapta, aki korábban Washingtonban szolgált diplomataként, majd Szlovákia londoni nagykövete volt. A védelmi tárca élére Martin Sklenár kerül: ő eddig a védelmi, illetve a külügyminisztériumban dolgozott, előzőleg pedig Szlovákia állandó brüsszeli képviseletén, illetve washingtoni nagykövetségén szolgált. A belügyi tárcát Ivan Samko vezeti majd, aki korábban Mikulás Dzurinda egyik kormányában már betöltötte ezt a posztot, illetve a védelmi tárcát is vezette. A pénzügyminisztérium élére Horváth Mihály, a szlovák központi bank vezető közgazdásza került.

Az Egyesült Államokat okolta hétfőn Japán és a NATO közeledéséért az észak-koreai külügyminisztérium japán ügyeivel foglalkozó irodájának egyik munkatársa. Japán mind ez idáig „példa nélküli” kapcsolatai a NATO-val az egész nemzetközi közösséget aggasztják – jelentette ki Kim Szol Hva a témához kapcsolódó tanulmányában, melyet a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézett. A tisztségviselő azt vetette Washington szemére, hogy nyíltan és titokban is katonai blokk – „egy ázsiai NATO” – létrehozására törekszik az ázsiai-csendes-óceáni térségben, Japán és Dél-Korea segítségével pedig Kínára és Oroszországra igyekszik nyomást gyakorolni.

Időjárás:

Ma is többfelé számíthatunk esőkre. Helyenként kifejezetten hűvös idő lesz.

Este fokozatosan megszűnik az eső, de még nem tisztul ki az ég.

A hőmérséklet jellemzően 13 – 22 fok köré emelkedik.