Izrael kikiáltásának 75. évfordulóját ünnepelték Izraelben, Novák Katalin köztársasági elnök is boldog születésnapot kívánt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.04.27.

Az Országgyűlés az orosz ukrán háborúval összefüggésben elfogadott békepárti határozatának támogatására hívta fel a figyelmet Szita Károly.

A városvezetés által meghirdetett budapesti „túlélőprogram” egyes intézkedéseiről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Izrael kikiáltásának 75. évfordulóját ünnepelték Izraelben, Novák Katalin köztársasági elnök is boldog születésnapot kívánt.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter visszautasította azt az orosz vádat, hogy Románia területi revízióra, ukrajnai területek „kiszakítására” készülne.

Belföldi hírek:

Újabb jó hír a szudáni evakuációs műveletről: újabb magyar állampolgár van biztonságos helyen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: az ENSZ-szel együttműködve, az ENSZ-szel történt megbeszélés alapján evakuált honfitársunk már Szaúd-Arábiában van. Egy ottani diplomatánk várta őt a megbeszélt találkozási ponton. „A még Szudánban tartózkodó magyar állampolgárok pedig egytől egyig a megbeszélt találkozási pontokon tartózkodnak, így az ő evakuálásukra is hamarosan sor kerülhet” – írta a tárcavezető. A későbbi órákban Szijjártó Péter bejelentette két magyar kivételével minden honfitársunk biztonságban van. Hozzátette, a két magyar állampolgár kimenekítésén is dolgoznak.

Az Országgyűlés márciusban az orosz ukrán háborúval összefüggésben elfogadott békepárti határozatának támogatására hívta fel a magyarországi településeket Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke Kaposváron. A somogyi vármegyeszékhely polgármestereként is dolgozó politikus a témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: még ezen a héten elküldi a parlamenti határozatot minden magyarországi polgármesternek, arra kérve őket, terjesszék a közgyűlés, illetve képviselőtestület elé, tűzzék napirendre és fogadják el, ezzel is erősítve Magyarország békepárti álláspontját. „Mondjunk határozott nemet a háborúra, szorgalmazzunk mi is a mielőbbi békét, hiszen ez minden magyar település érdeke, csak ezzel garantálható a biztonságos, nyugodt élet, a települések további fejlődése” – hangsúlyozta.

A városvezetés által meghirdetett budapesti „túlélőprogram” egyes intézkedéseiről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A fővárosi önkormányzat költségvetési helyzetének stabilizálása, a közszolgáltatások színvonalának megtartása, valamint a társaságai és intézményei által foglalkoztattak bérének garantálása érdekében meghozandó egyes intézkedésekről szóló – a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte – előterjesztést több mint kétórás vita után 18 igen szavazattal 12 tartózkodás mellett fogadta el a testület. Az intézkedések között szerepel egy 16,6 milliárdos fejlesztési hitelfelvétel igénye, a szolidaritási hozzájárulás mérséklésének, valamint az állami rezsitámogatás és a Lánchíd felújításához ígért hatmilliárd forintos kormányzati támogatás megfizetésének kezdeményezése is.

Karácsony Gergely főpolgármester megszorításokra készül, a budapestiekkel takarózva. − emelte ki Wintermantel Zsolt, a Fidesz−KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés idején tartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, hogy a főpolgármester már fél évvel a megválasztása után csőddel riogatott és azóta félévente újra és újra előveszi ezt a kártyát. Hozzátette, a főpolgármester által bejelentett intézkedések megszorításokat vetítenek előre és azt, hogy nem akarnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek, ami szerinte nem egy felelős városvezetői hozzáállás és felelős pozícióban lévő ember nem buzdíthat törvényszegésre.

Az euró bevezetése mellett érvelt az Új Köztársaságért Alapítvány „Az euró jelene Európában, az euró jövője Magyarországon” című rendezvényén a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. Dobrev Klára beszédében kiemelte, hogy a magyarországi infláció sokszorosa az EU-s országokénak. Ami ma Magyarországon van, azt úgy hívják, hogy „orbáni infláció és emiatt ég a ház” – fogalmazott. Szerinte több, mint egy évtizeden keresztül nem volt olyan politikus a kormányban, aki hajlandó lett volna hosszútávon gondolkodni – tette hozzá.

Külföldi hírek:

Izrael kikiáltásának 75. évfordulóját ünnepelték szerdán Izraelben. Az esemény alkalmával szerdán a legfőbb állami méltóságok átadták a legmagasabb helyi kitüntetést, az Izrael-díjat a tudományos, közéleti és művészeti élet kiemelkedő képviselőinek, és az idén is megrendezték a gyermekek tóravetélkedőjének döntőjét. Jichák Hercog államfő rezidenciáján átadták a legkiválóbb 120 katonának – idén csaknem felerészt nőknek – a kitüntetéseket. Majd légiparádét tartottak az izraeli városok és a falvak fölött a harci repülőgépekkel.

Novák Katalin köztársasági elnök közösségi üzenetben kívánt boldog születésnapot a szerdán 75 éve megalakult zsidó államnak. A köztársasági elnök videóüzenetében emlékeztet arra, hogy a zsidó állam megálmodója, Herzl Tivadar Budapesten született, így „mi, magyarok ott voltunk egy álom születésénél”. „Az államalapítók tudták: az élet erősebb mint a halál, a pusztítást legyőzheti az építkezés és a kemény munka uralma alá hajthatja a sivatagot” – fogalmaz Novák Katalin, aki hozzáteszi: „75 év egy egész emberöltő, de ez alatt az idő alatt sem adta fel az izraeli nép az álmát.” „Büszkék vagyunk arra a fontos szerepre, amelyet magyar zsidók játszottak ebben a 75 évben, és arra, hogy Izrael mellett Magyarország is olyan hely, ahol a zsidó közösségek békében élhetnek.” Jichák Herzog izraeli elnöknek címezve úgy fogalmazott: „Örömmel küldöm szívélyes gratulációmat Izrael függetlenségének 75. évfordulója alkalmából”.

Több száz izraeli, köztük Bezalel Smotrich pénzügyminiszter is részt vett az Izrael függetlenségének napja alkalmából tartott ünnepi imaórán szerdán az egykori Homesh település helyén, Ciszjordánia északi részén. A települést 2005-ben kiürítették, de a telepesmozgalomban egyre nagyobb lendületet kap a kormány minisztereinek támogatásai miatt, hogy visszaállítsák az állandó zsidó-izraeli jelenlétet. A helyszínen már régóta működik egy ideiglenes jesiva is. Smotrich szerdán közzétett egy videót, amelyen ő és más telepesmozgalmi vezetők láthatóak az ima közben táncoló férfitömegek között Homeshben. A vallásos cionista törvényhozó azt írta, hogy ez mind Izrael Állam 75. születésnapjának, mind a 2005-ös kivonulási törvény egyes részeinek hatályon kívül helyezésének ünneplése – amelyet egyébként március közepén fogadott el a Knesszet.

Gilád Erdán izraeli ENSZ-nagykövet kisétált a Biztonsági Tanács ,,palesztin kérdés” témájában tartott üléséről, tiltakozásul, amiért annak időpontját Izrael emléknapjára tűzték. Izrael a közelmúltban többször kérte az ülés átütemezését, de Oroszország, mely jelenleg a tanács elnöke, ezt elutasította. „A mai az év egyik legszentebb napja Izrael állam számára” – mondta Erdán. „Számos kérést tettünk a mai vita átütemezésére, részletezve a nap nagy jelentőségét, de tragikus módon ez a tanács nem volt hajlandó engedni”. „A mai vita minden határt átlép” – folytatta. „Miközben az izraeliek gyászolnak, ez a tanács, mint általában, még nyíltabb hazugságokat fog hallani, amelyek elítélik Izrael államot, és hamisan a régió összes problémájának gyökereként tüntetik fel.” Erdán megkérdezte az ülést vezető Szergej Lavrov orosz külügyminisztert: ,,Mit érezne, ha a tanács összeülne, hogy elítélje Oroszországot május 9-én, a győzelem napján?”

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerdán telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A mostani volt az első beszélgetés az ukrán és a kínai elnök között Oroszország Ukrajna elleni támadásának tavaly februári kezdete óta. „Úgy gondolom, hogy ez a telefonhívás, valamint Ukrajna kínai nagykövetének kinevezése erőteljes lökést ad kétoldalú kapcsolataink fejlődéséhez” – írta Zelenszkij a telefonhívás után.

Szlovákia május végén két hétre ideiglenes ellenőrzést vezet be schengeni határain – jelentette be Roman Mikulec szlovák belügyminiszter egy biztonságpolitikai konferencia megrendezésére hivatkozva. Az intézkedés – amelyről szerdai ülésén hozott döntést Eduard Heger ügyvezető kabinetje – a szaktárca szerint május 24-től június 8-ig lesz érvényben Szlovákia osztrák, magyar, cseh és lengyel határán. Roman Mikulec az intézkedésről azt mondta: ezt a május 29. és 31. között Pozsonyban rendezendő Globsec biztonságpolitikai konferencia vendégei biztonságának szavatolása teszi szükségessé. A Globsec konferenciát 2005 óta rendezi meg egy azonos nevű pozsonyi atlantista agytröszt, amelynek korábban oszlopos tagja volt a jelenlegi szlovák kormány két tárcavezetője, Jaroslav Nad védelmi és Rastislav Kácer külügyminiszter is. Korábban ilyen léptékű, a konferencia biztonságára hivatkozó intézkedésre nem volt példa.

A szudáni hadsereggel szembenálló félkatonai erők négy másik szudáni fegyház mellett április 21. és 24. között elfoglalták a Kober nevű kartúmi börtönt, ahol Omar el-Besir megbuktatott elnököt és más korábbi vezetőket tartottak fogva – jelentette be szerdán a szudáni belügyminisztérium. A rendőrség jelentése szerint a támadók a Kober fegyintézet több börtönőrét megölték és megsebesítették, és szabadon engedtek minden fogvatartottat. A hadsereg ugyanakkor közölte, hogy el-Besirt, valamint Abdel Rahim Huszein volt védelmi minisztert a börtön egészségügyi szolgálatának javaslatára még a harcok április 15-i kitörése előtt átszállították egy katonai kórházba. A volt szudáni elnök holléte azután vált kérdésessé, hogy kormányának egyik volt minisztere megszökött ugyanabból a kartúmi börtönből.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter visszautasította azt az újabb orosz vádat, hogy Románia − Magyarországgal és Lengyelországgal együtt − területi revízióra, ukrajnai területek „kiszakítására” készülne. „Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt állítja, hogy Románia és több, Ukrajnával szomszédos ország szeretne kiszakítani darabokat Ukrajna területéből. Mennyire szánalmas és elhibázott! Románia fenntartások nélkül támogatja Ukrajna területi egységét és erőfeszítéseit, hogy megnyerje az Oroszország által indított rettenetes háborút” – írta bejegyzésében a bukaresti diplomácia vezetője. Medvegyev egyébként azt javasolta, hogy Lengyelország foglalja el Ukrajna nyugati régióit, illetve szerinte Magyarország és Románia is évtizedek óta várja a megfelelő pillanatot – tette hozzá az exállamfő.

Időjárás:

Ma változóan napos-felhős idő várható.
Este mindenütt lecsökken a felhőzet. Nyugodt, csillagfényes égbolt várható.
A hőmérséklet jellemzően 14 – 18 fok körül alakul.