Egy hatalmas művész tért vissza a Városligetbe

 

Egy hatalmas művész tért vissza a Városligetbe

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Projekt vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt Csontváryról és a Városligetről.

 

A főigazgató szerint a Szépművészeti Csontváry kiállítása egészen különleges, hiszen a Nemzeti Galériából és a pécsi Csontváry Múzeumból is kerültek ide képek. A kiállítás júliusig látható, majd augusztusban a pécsi állandó tárlat is kap egy különleges kiállításra festményeket. Valóban volt a Városligetbe tervezve Csontváry múzeum, ez végül nem valósult meg, 1963-ban viszont egy hatalmas életmű-kiállítást láthattak a látogatók Budapesten. Ami a nagy festőt illeti, a főigazgató szerint egy különleges életet élt, hiszen fiatalon egy isteni sugallatnak köszönhetően döntötte el, hogy festeni fog, ám tíz évet várt, hogy ecsetet ragadjon, és megkezdje tervezett életművét. Különösen érdekes, hogy amikor azt érezte, ezt be is fejezte, akkor letette szerszámait, és soha többé nem festett. Arra a kérdésre, hogy miért nem világhírű Csontváry, Baán László azt mondta, egy olyan alkotóról van szó, aki semelyik irányzathoz sem tartozott, egyetlen iskolát sem követett, és egyetlen iskola sem ered tőle. Igazi magányos művész volt, akinek az életművét egy véletlen, és egy elszánt távoli rokon mentette meg. Az, hogy milyen jelentőségű alkotó volt, arra van egy legenda, ami szerint Picasso egyszer Párizsban látott Csontváry képeket, és azt mondta: „Nem is tudtam, hogy rajtam kívül van még egy ilyen hatalmas alkotó”.

Baán László beszélt a Városligetről is. Mint elmondta, az eddigi eredmények megmutatták, hogy egy valóban élhető környezetet sikerült teremteni, amiben a hatalmas zöldterület mellett olyan nagyszerű épületek is vannak, mint a Magyar Zene Háza, aminek világszerte csodájára járnak, amelyik számos díjat kapott már. A munkálatok a Ligetben még nem értek véget, Baán László reményei szerint, amennyiben a helyzet megengedi, akkor 2024-25-ben a Liget Projekt utolsó fázisa is elindulhat, és megépülhet az új Nemzeti Galéria.