Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kitiltja a zsidó látogatókat a Templomhegyről a ramadán utolsó 10 napjára

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.04.12.

Megszülettek azok a megállapodások Oroszországgal, amelyek biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását – jelentette be Szijjártó Péter.

Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese szerint Brüsszel politikai érdekek mentén blokkolja a hazánknak járó uniós forrásokat.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kitiltja a zsidó látogatókat a Templomhegyről a ramadán utolsó 10 napjára.

Felhívást intézett azon pilótákhoz és szakemberekhez Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, akik „hajlandóak és képesek” az amerikai F-16-os vadászgépek használatára és irányítására.

Belföldi hírek:

Megszülettek azok a megállapodások Oroszországgal, amelyek biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását az elkövetkezendő időszakban is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel és a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott egyeztetéseit követően arról számolt be, hogy három jó hírrel is tud szolgálni Magyarország számára. „Azonban mindaddig, amíg az energiaellátás ügye fizikai kérdés, és nem politikai vagy ideológiai tetszés vagy nemtetszés kérdése, addig tetszik, nem tetszik, Oroszország és az oroszokkal való együttműködés meghatározó marad Magyarország energiaellátásának biztonsága tekintetében” – mutatott rá. Aláhúzta, hogy az átvészelt tél után „Európában nagy mellénnyel szokás mostanában járni”, azonban a Nemzetközi Energia Ügynökség nemrég kiadta „vészjósló” jelentését, amely szerint az igazán komoly nehézségek a következő fűtési szezonban várhatók, amikor is kritikus lesz az ellátásbiztonság. Szijjártó Péter alapvető fontosságúnak nevezte az orosz földgázszállítás zavartalanságát.

Nagy megtiszteltetés Rohács Tamás számára, hogy a magyar űrhajósprogramban szerepet vállalhat, mondta maga a berepülőpilóta a Heti TV Pirkadat című műsorában. A szakember kiemelte, ma már egészen más elvárások állnak az űrhajósok előtt, a kutatói szerep nagyon megerősödött. Ez azért is fontos, mert tudni kell, egy űrhajós meghatározott ideig van fent a világűrben, ott az ideje nagyon drága. El kell végezniük egyrészt az adott állam által rájuk bízott feladatokat, a szabad kapacitásukat pedig magáncégek vásárolják meg, hogy a számukra kiemelten fontos kutatásokat elvégezzék. Mindez azt is jelenti, az iparnak is szüksége van az űrkutatásra, azaz egy űrutazás során valódi nemzetközi összefogás jön létre. A berepülő pilóta szerint az űrrepülés is új formákat fog ölteni, az űrturizmus nagyobb szerepet kaphat a jövőben. Rohács Tamás beszélt a szakmájáról is, ennek kapcsán elmondta, a berepülőpilóta feladata, hogy egy adott repülőgépet a levegőben nézzen át, és jelezze a mérnökök felé, ha bármilyen problémát észlel.

Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese szerint Brüsszel politikai érdekek mentén blokkolja a hazánknak járó uniós forrásokat. Beszédében elmondta, szerinte az ellenzék soraiból nagyon sokat dolgoztak és dolgoznak ma is azon, hogy az EU ne adja oda a Magyarországnak járó forrásokat. Mint mondta, a DK elnökének szavai bizonyítják, hogy Magyarország ellen politikai boszorkányüldözés zajlik. – Politikai zsarolásról van szó, aminek az a célja, hogy meggyengítsék a nemzeti kormányt és rábírják a békepárti álláspontján való változtatásra – tette hozzá.

Az LMP szerint be kell tiltani a TikTokot a 18 év alatti fiatalok körében és fontos lenne, hogy szigorú pályaalkalmassági vizsgálaton essenek át azok, akik a gyermekvédelemben kívánnak elhelyezkedni – mondta a párt frakcióvezető-helyettese. A párt a többi között ezt is szorgalmazza országgyűlési határozati javaslatában, amelyről Kanász-Nagy Máté azt mondta: elvégezték a Fidesz helyett a munkát. Az LMP javaslatai szerinte valódi megoldást szolgálnának. Sérelmezte ugyanakkor, hogy az Országgyűlés Népjóléti bizottságának kormánypárti többsége elutasította azt az indítványt, amely megemelte volna a gyermekjóléti juttatások értékét, valamint az ágazatban dolgozók bérét.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kitiltja a zsidó látogatókat a Templomhegyről a ramadán utolsó 10 napjára. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a biztonsági vezetők egyhangúlag támogatták a döntést; Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter azonban „súlyos hibának” nevezte a lépést, amely szerinte a feszültségek további gerjesztését kockáztatja. A közlemény szerint a Templom-hegy zsidó látogatók előtti lezárásáról szóló döntést Yoav Gallant védelmi miniszter, Herzi Halevi IDF vezérkari főnök, Ronen Bar, a Shin Bet vezetője és Kobi Shabtai rendőrfőnök egy korábbi konzultációt követően egyhangúlag javasolta.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hadsereg tel-avivi főhadiszálláson elmondott beszédében kritizálta a tartalékos erőket, akik azzal fenyegetőztek, hogy megtagadják a szolgálatot tiltakozásul az igazságszolgáltatási reform ellen. „Amikor ellenségeink a szolgálatmegtagadásra való felszólítást látják, azt nemzeti ellenálló képességünk gyengeségeként értelmezik”, és ezek a felhívások „lehetőséget adnak Izrael ellenségeinek Izrael megtámadására”. Netanjahu anno a Szajeret Matkal különleges alakulatnál szolgált. A beszéd nyomán Slomo Reisman nyugalmazott alezredes, Netanjahu miniszterelnök egységének tartalékos parancsnoka levelet írt neki kedden, melyet a 13-as csatorna hozott nyilvánosságra. Többek között írt Netanjahu tartalékos szolgálatáról valamint Galit Disztal-Atbarian likudos miniszter nyilatkozatáról, aki a tartalékos szolgálatot teljesítő pilótákat ,,puhányok tömegének” nevezte. Netanjahu szerint a parancsnok levele „teljes mértékben hazugság”.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a hatérrendészet harcosai letartóztattak egy terrorista sejtet a szamáriai Dzseninben, amely terrortámadást tervezett végrehajtani. A csapatok az éjszakai razziák során hét keresett személyt tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte. A Duvdevan, az ejtőernyős felderítők és a Jamasz fedett egység harcosai a Sabak irányításával letartóztattak öt gyanúsítottat, valamint lőszert és katonai felszerelést foglaltak le a Menase Regionális Dandárhoz tartozó Dzseninben. Az akció során robbanóanyagokkal dobálták és lövéseket adtak le a csapatokra, akik viszonozták a tüzet. A Binjamin Regionális Dandár területén lévő A-Ram faluban az erők letartóztattak egy gyanúsítottat. A művelet során gyanúsítottak lángoló gumikat gurítottak és kövekkel dobálták meg a harcosokat, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak. Egy másik gyanúsított letartóztatására az Etzion Regionális Dandár területén került sor. Az erők itt is töltényeket és katonai felszereléseket foglaltak le.

A társadalom növekvő aggodalmát tükröző és az elmúlt napokban megjelent közvélemény-kutatások negatív eredményei illetve a terrortámadások újabb hulláma árnyékában Benjámin Netanjahu miniszterelnök az ellenzéket és az előző kormányt hibáztatta a közelmúltbeli Libanonból, Szíriából és a Gázai övezetből indított rakétasorozatért, valamint a több halálos áldozatot követelő palesztin terrortámadások miatt is. Végezetül azt is bejelentette, hogy visszahelyezi Joáv Gallant védelmi minisztert pozíciójába, akit két hete azért mentett fel, mert nyilvánosan az igazságügyi rendszer átalakítására vonatkozó tervek befagyasztására szólított.

Megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában. A Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalást követően Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború és az arra adott válaszok nem könnyítették meg a paksi bővítés előrehaladását. „Nyilvánvaló, hogy a háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani” – mutatott rá. „A szankciók erre még rátesznek egy lapáttal, így meg kellett találni azokat a jogi kereteket a meglévő szerződések módosításával, amelyek biztosítják számunkra, hogy az atomerőművet fel tudjuk építeni” – fogalmazott. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy a feleknek sikerült megállapodniuk a kivitelezési és a finanszírozási szerződés módosításának mikéntjéről is.

Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon – mondta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden az ORF műsorszolgáltatónak. „Az elkövetkező napokban tájékoztatjuk az Európai Bizottságot, hogy meg kell hosszabbítanunk ezeket a határellenőrzéseket” – tudatta a miniszter. Hozzátette, hogy a schengeni övezet szabad utazási szabályainak további felfüggesztésére az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében van szükség. Ausztria legutóbb tavaly októberben hosszabbította meg a schengeni belső határon ideiglenesen visszaállított határellenőrzést akkor újabb hat hónappal.

Közel 8500 civil áldozata van a több mint egy éve tartó ukrajnai háborúnak, ám félő, hogy ezen kívül még több ezer megerősítetlen halálesetről lehet szó – tudatta közleményében az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala Genfben. A hivatal a közleményben 8490 megerősített lakossági halálesetről, valamint 14 244 sebesülésről számolt be a tavaly február 24-én kitört háború kezdete és az április 9. között eltelt időben. Kiemelik ugyanakkor, hogy ez az adat „csak a jéghegy csúcsa”, mivel a szervezetnek igen korlátozott hozzáférése van a csatatéren történtekhez, több helyszínről emiatt késve érkeznek vagy még mindig megerősítésre várnak a jelentések. Mint írták, a halálesetek nagy része az ukrán kormány által felügyelt, valamint orosz támadás alatt álló területeken történt. Egy, az ENSZ által megbízott nyomozói szerv korábban arról számolt be, hogy az orosz katonaság „kíméletlen és aránytalan” támadásokat hajtott végre Ukrajna ellen, Moszkva ugyanakkor tagadja ezeket az állításokat.

Felhívást intézett a pilótákhoz és a szakemberekhez Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, hangoztatva, jelentkezzenek azok, akik „hajlandóak és képesek” az amerikai F-16-os vadászgépek használatára és irányítására, csatlakozzanak Ukrajna védelméhez. A politikus akkor közölte felhívását, amikor az ukrajnai Odessza város médiaközpontjában találkozott a dán ügyvezető védelmi miniszterrel, Troels Lund Poulsennel. Reznyikov közölte: a felhívás azoknak a pilótáknak szól, akik képesek az F-16-os típusú harcigépek irányítására és hajlandóak részt venni a háborúban. „Nyitva áll előttük az ajtó” – mondta a tárcavezető. Az Egyesült Államok egyébként egyelőre elutasította, hogy F-16-os harci gépeket küldjön Ukrajnának.

Lengyelország a stratégiai partnerség megerősítésére törekszik az Egyesült Államokkal – jelentette ki kedden Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök amerikai útja előtt. Hangoztatta, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok még soha nem voltak olyan jók és erősek, mint most. Újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy látogatásának célja a stratégiai partnerség koncepciójának megerősítése lesz, amelyet Joe Biden amerikai elnök legutóbbi, februári lengyelországi látogatása során dolgoztak ki.”A transzatlanti partnerséget, az Európai Unió és az Egyesült Államok szövetségét a 2025-ös lengyel EU-elnökség egyik legfontosabb prioritásává fogjuk tenni” – tette hozzá Morawiecki.

Időjárás:

Ma ismét országszerte erősen felhős égbolt a valószínű. Egy hidegfront határozza meg időjárásunkat.
Este kisebb esők mellett fokozatosan mindenütt lecsökken a felhőzet.
A hőmérséklet jellemzően 13 – 17 fok köré emelkedik.