Dr. Vesztergom Dóra, Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós igazgatóságának vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában

Erről beszélni kell

 

Dr. Vesztergom Dóra, Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós igazgatóságának vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a meddőségi ellátórendszer átalakításáról.

 

 

Az igazgató elmondta, a szomorú világjelenség Magyarországon is érzékelhető, mely szerint minden ötödik párnak vannak meddőségi, nemzőképességi problémái. A cél az, hogy segítsen nekik az ellátórendszer. Ezeknek a problémáknak számos oka lehet: életmódbeli, étkezési, öltözködési, de életkor szerinti okai is, nem beszélve arról, hogy mindezek összesen okozhatnak pszichés gondokat is. Ami az életkort illeti, itthon is tapasztalható, hogy kitolódott a nőknél az első gyermek vállalásának időpontja, ma már 30 éves koruk fölött gondolják a nők az első gyermekük vállalását. Mindez azzal jár, hogy a későbbre tervezett második, esetleg harmadik gyermek megszületésének esélye csökken, hiszen 35 és 40 év felett már egyre nehezebb akár természetes úton, akár orvosi segítséggel teherbe esni. A férfiak esetében is természetesen figyelni kell az életkorra, náluk valamivel később, 50 éves koruk környéként jelentkezhetnek az első gondok.

Magyarországon eddig is volt meddőségi ellátás, működtek lombikbébi programok, de az állam úgy határozott, hogy kialakít egy centralizált rendszert. Vesztergom Dóra szerint ennek számos előnye van, például a legmodernebb eszközök és kezelések bevezetése, de ugyanilyen kiemelt fontosságú az is, hogy az így megszervezett ellátás mellett a kezelések ingyenesek. Ez is komolyan hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre többen keressék a meddőségi centrumokat, ahol komoly segítséget kapnak, nem csak orvosit, hanem pszichéset is, de végeznek ezeken a helyeken életmód tanácsadást is. Ami a kezelések jogi és etikai részét illeti, a petesejt és hímivarsejt donáció itthon teljesen megengedett, természetesen anonim, és ami a legfontosabb önkéntes alapú. Létezik mindezek mellett az úgynevezett szociális petesejt fagyasztás, amit azoknál a nőknél javasolnak, akik korán döntenek arról, hogy csak jóval 30 fölött vállalnak először gyermeket.

Az igazgató kijelentette, sajnálatos tény, hogy a meddőség ügye, ahogy a donáció is, még egyelőre tabutémának számít itthon, mindenki szégyelli ezt a helyzetet, pedig ez egy fontos ügy, erről beszélni kell. Mint hozzátette, ha már megjelenik ez a társadalmi kommunikációban, akkor minden bizonnyal egyre többen igénylik majd ezeket a kezeléseket.

Vesztergom Dóra elmondta, kialakulóban van az ellátórendszer, a tervek szerint minden igénylő számára, a lakóhelyétől számított maximum 60 kilométerre lesznek meddőségi centrumok. Ez azért is fontos, mert egy jó életkorban jelentkező pár esetében az ingyenes öt kezelés azt jelentheti, hogy akár két gyermekük is megszülethet. Azt is tudni kell, tette hozzá a főigazgató, hogy ennek az egész ellátórendszernek a finanszírozását az állam vállalta magára. Nekünk az a munkánk lényege, jegyezte meg Vesztergom Dóra, hogy minél többen legyünk itthon.

Köszönöm a beszélgetést  Breuer Péter