Eli Cohen, izraeli külügyminiszter Kijevbe utazott

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.18.

Ki lehet jelenteni, hogy a magyar egy világnemzet, hiszen a világ összes pontján megtalálhatók a magyar közösségek, mondta Szili Katalin, a Heti TV Pirkadat című műsorában.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az elmúlt héten 264 ezer ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel.

Eli Cohen, izraeli külügyminiszter csütörtökön Kijevbe utazott.

Az EU társadalompolitikai és kulturális kérdések miatt akadályozza a Magyarországnak járó pénzek kifizetését – mondta Gulyás Gergely.

Belföldi hírek:

Ki lehet jelenteni, hogy a magyar egy világnemzet, hiszen a világ összes pontján megtalálhatók a magyar közösségek, mondta Szili Katalin, autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette azt is, a magyar kormány kimondta, minden magyar számít, éljenek a határon belül, vagy a diaszpórában. Sőt az alaptörvény is erről tanúskodik, Magyarország felelősséget visel a magyarok iránt. Harmadrészt pedig Magyarország több programot is indított, amelynek célja, hogy a határon túl élők a szülőföldjükön találják meg a boldogulásukat. Az viszont komoly kérdés, jegyezte meg Szili Katalin, hogy az Európai Unió miként áll az őshonos kisebbségekhez. Mert ki lehet jelenteni, hogy támogatni kell az őshonos kisebbségeket, de mindezekhez tetteknek is párosulnia kell. A politikus példának hozta fel Ukrajnát, ahol a számos kisebbségi ügyben véleményt formáló Európai Unió egyfajta kettős mércét alkalmaz, annak ellenére, hogy Ukrajna semmiféle európai álláspontot nem képvisel. Hozzátette, amikor valaki a háborús időkben a kisebbségek ügyét felemlegeti, akkor azonnal orosz-barátsággal vádolják.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója és a Likud külügyi igazgatója egyetért abban, hogy a magyar és izraeli jobboldal egymás erős szövetségese – számolt be a találkozóról a jogi elemző- és kutatóintézet a közösségi-oldalán csütörtökön. Szánthó Miklós és Eli Vered Hazan budapesti megbeszélésének célja a magyar-izraeli-magyar konzervatív kapcsolatrendszer mélyítése és bővítése volt, mivel – mint az Alapjogokért Központ főigazgatója fogalmazott – „veszélyes törekvéseket tapasztalunk a balliberális oldal részéről az olyan hagyományos értékek ellen, mint a hazaszeretet, a család és a vallási hagyományok tisztelete”. A Likud külügyi igazgatója és a központ főigazgatója is úgy vélekedett, hogy további erőfeszítésekre, újabb találkozókra és fórumokra van szükség ahhoz, hogy sikeresen vegyék fel a harcot. Az ukrajnai háborúval összefüggésben egyetértettek abban, hogy azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére lenne szükség – olvasható a központ közösségi oldalán. A találkozó után a Likud külügyi igazgatója kiemelte: nagyra értékelik, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, ahogy azt is, hogy Magyarország volt az egyik első ország, amely nemrégiben hivatalos kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az elmúlt héten 264 ezer ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 44 400-nál influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek többsége, mintegy 43,2 százaléka továbbra is a gyerekpopulációból kerül ki, 29 százalékuk 15–34 éves, 20 százalékuk 35–59 éves, 7,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozik. Kiderült az is, hogy az előző hét adataihoz viszonyítva február 6. és 12. között a főváros, továbbá Fejér, Hajdú-Bihar és Heves vármegye kivételével valamennyi közigazgatási területen gyakrabban fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket szinte minden vármegyében diagnosztizáltak – részletezte az NNK.

Külföldi hírek:

Eli Cohen, izraeli külügyminiszter csütörtökön Kijevbe utazott. A miniszterhez Ronen Levy, a Külügyminisztérium főigazgatója és Szimona Halperin, a minisztérium Eurázsia részlegének vezetője is csatlakozott. Cohen találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel, valamint Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is, és részt vesz az Izraeli Kijevi Nagykövetség hivatalos és végleges újranyitó ünnepségén, valamint találkozik a kijevi zsidó közösség tagjaival. A miniszter látogatása Bucsában kezdődött, ahol az orosz erők tavaly több mint 450 civilt öltek meg, valamint Babij Jarban, ahol a második világháború során a német megszálló csapatok és az ukrán segédcsapatok több tízezer zsidót öltek meg. Cohen azt nyilatkozta, hogy az elmúlt évben Izrael az ukrán nép és Ukrajna mellett állt, illetve hogy az újonnan nyíló nagykövetség erősíti az országok közötti kapcsolatokat. A látogatást egyébként biztonsági aggályok miatt titokban tartották, amíg a miniszter meg nem érkezett Bucsába.

Az izraeli biztonsági kabinet lépéseket tett a palesztin gazdaság fellendítésére az iszlám szent hónapja, a ramadán előtt, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter hosszas konzultációkat folytatott a Biden-kormányzattal – közölte egy magas rangú forrás. Ezek közé tartozik az Allenby-híd útdíjának szabályozása, amely a ciszjordániai palesztinok fő útvonala, amelyen keresztül külföldre utaznak a ciszjordániai palesztinok. Csökkentik az üzemanyagdíjakat, és az izraeli gazdasági minisztérium frissíti a palesztin területekre behozható áruk listáját. A biztonsági kabinet vasárnapi ülésén hozta meg a döntést, de a határozat részleteit csak szerdán hozták nyilvánosságra.

Az EU társadalompolitikai és kulturális kérdések miatt akadályozza a Magyarországnak járó pénzek kifizetését – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a egy német kapnak adott interjújában. Az uniós források a magyar hazai össztermék csupán 1,4 százalékát teszik ki, így Magyarország sürgeti az uniót, hogy megkapja a befagyasztott pénzeket.. A magyarországi korrupcióval indokolt zárolt kifizetések valójában társadalompolitikai és kulturális kérdések miatt történik. A Magyarországgal folytatott uniós párbeszéd javulása látható a jogállamisági problémákról szóló vitában elért kompromisszumban, amelynek részeként az Európai Unió legalább részlegesen feloldotta a minket megillető forrásokat. Ebben a német kormánynak is fontos szerepe volt. Ugyanakkor vita van arról, hogy milyen Európai Uniót szeretnénk. Az unión belüli egységesítési törekvésekről elmondta, ezek csökkentik a kisebb tagországok szavának fontosságát. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarország szava ugyanolyan fontos Európának, mint partnereinké, és mindig van lehetőség a kompromisszumra.

Oroszországnak szabadon kell engednie a demokráciáért küzdő összes politikai fogvatartottat, köztük Alekszej Navalnijt, az Európai Parlament (EP) Szaharov-díjával kitüntetett orosz ellenzéki politikust – jelentette ki az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában csütörtökön. A 497 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP képviselői hangsúlyozták, a politikai foglyok szabadon bocsátásáig, a fogva tartási körülményeknek meg kell felelniük Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek. Kiemelték, Navalnijnak különösen nagy szüksége van orvosokra és arra, hogy ügyvédjeivel, valamint a családtagjaival kapcsolatot tarthasson. Sürgették továbbá az uniós tagállamokat, hogy nyújtsanak segítséget az orosz emberi jogvédőknek, a demokráciát pártoló aktivistáknak és a független újságíróknak Oroszországban és más országokban egyaránt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Lengyelországba látogat Joe Biden amerikai elnök közelgő látogatása során – jelentette be egy lengyel lap több hírügynökség információi alapján. A lengyel külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg ezt az információt. A külügyminisztérium csak azt tudja megerősíteni, hogy mint mindig, most is szívesen látjuk Zelenszkij elnököt Lengyelországban – mondta Lukasz Jasina, a minisztérium szóvivője. A jelentés szerint Zelenszkij Biden és Andrzej Duda lengyel elnök jelenlétében fogja ismertetni a béke elérésére vonatkozó tervét. A Fehér Ház a múlt héten jelentette be, hogy az amerikai elnök február 20-22-én Lengyelországba látogat, ahol találkozik Dudával, valamint a bukaresti kilencek vezetőivel. Azt még nem tudni, hogy Magyarországot Orbán Viktor vagy Novák Katalin fogja-e képviselni ezen a találkozón.

Az észak-koreai élelmiszerválság egyre súlyosabb méreteket ölt, ennek jele, hogy az ország két évtized óta először csökkentette a katonáinak járó fejadagokat is – közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium. Az észak-koreai állami média jelentése szerint az állampárt sürgős egyeztetést tervez a mezőgazdaságról, és a dél-koreai minisztérium közleménye szerint Phenjan ezzel is elismerte, hogy nagyon súlyos az élelmiszerhiány. „A jelek szerint az élelmezési helyzet tovább súlyosbodott Észak-Koreában” – közölte a szöuli tárca, amely a két ország közötti kapcsolatokat kezeli Dél-Koreában. Kvong Jong Sze miniszter a parlamentben is beszélt a témáról, és elmondta, hogy Phenjan már támogatást kért az ENSZ Világélelmezési Programjától is. Hozzátette, hogy a nemzetközi tárgyalások nem haladnak előre, mert a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a segélyek eljuttatásának ellenőrzéséről.

Időjárás:

Ma egy ciklon hidegfrontja hoz változást az időjárásba. Többfelé számíthatunk erős, viharos lökésekkel kisért szélre. Este befelhősödik az ég, és helyenként kisebb eső is előfordulhat. A hőmérséklet jellemzően 10 – 16 fok körül várható.