Gali Baharav-Miara főügyész véleményében kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek kerülnie kell az igazságszolgáltatási rendszerbe való beavatkozást

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.03.

Tovább bővül minden idők legnagyobb, magyar közlekedésipari megrendelése, amely egymilliárd euróról mintegy 1,1 milliárd euróra nőtt – jelentette be Szijjártó Péter.

Gali Baharav-Miara főügyész véleményében kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek kerülnie kell az igazságszolgáltatási rendszerbe való beavatkozást.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tízedik szankciós csomag elfogadását sürgette.

Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, jelentette ki Ursula von der Leyen.

Belföldi hírek:

A hazai zsidó közösséget is megrázta a nemrégiben történt jeruzsálemi merénylet-sorozat, mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. A Mazsihisz vezetősége azonnal levelet küldött Izrael állam budapesti nagykövetének, amelyben együttérzésüket fejezték ki Izrael, a zsidóság és az áldozatok családtagjai felé. A Mazsihisz vezetője összegezte a szervezet élén eltöltött tíz évét is. Véleménye szerint ez egy gyönyörű szép időszak volt, amiben a mélységek és a magasságok is beletartoztak. Pozitívumként értékelte, hogy nagyon sok emberrel tudott találkozni, sok értékes beszélgetésre, és barátokra is szert tudott tenni. Mindezek mellett a legnagyobb hazai zsidó szervezet elnökeként több vezető európai politikust is fogadhatott, mint például a német kancellárt és a francia elnököt is. Heisler András az elmúlt tíz év elnöki munkásságának kudarcairól is szólt, megemlítve, hogy sajnálatos módon a Mazsihisz világi és egyházi vezetése közt fagyossá vált a kapcsolat. Ugyanígy probléma, hogy az elmúlt két és fél évben a magyar kormánnyal sem volt olyan harmonikus a viszony, mint az előtte lévő nyolc esztendőben. A nemzetközi kapcsolatokat illetően Heisler András elmondta, a WJC-ben betöltött alelnöki pozíció a mindenkori Mazsihisz elnököt illeti meg, így ezt május 13. után átadja. Az Európai Zsidó Kongresszusban viszont a személyét választották meg alelnöknek, így ezt meg fogja tartani.

Tovább bővül minden idők legnagyobb, magyar közlekedésipari megrendelése, amely egymilliárd euróról mintegy 1,1 milliárd euróra nőtt – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a magyar–egyiptomi gazdasági vegyes bizottság negyedik ülése után, a Rania A. al-Masat nemzetközi együttműködésért felelős egyiptomi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján elmondta: az eddigi 1300 vasúti kocsin felül újabb ötvenet rendel az egyiptomi vasúttársaság egy alapvetően magyar konzorciumtól. Az ukrajnai háború miatt még a korábbinál is fontosabbak a megbízható nemzetközi együttműködések, és a két ország kapcsolatát a kölcsönös tisztelet mellett ez jellemzi, ami hozzájárult jelentős sikerek eléréséhez – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A miniszter beszélt arról is, hogy tavaly csúcsot döntött a magyar–egyiptomi agrárkereskedelmi forgalom, értéke 80 százalékos bővülést követően megközelítette a 30 millió dollárt. Úgy fogalmazott: az együttműködés legfontosabb területe az energetika, mivel mindkét ország a nukleáris energiára helyezi a hangsúlyt az ellátásbiztonság és a zöldátmenet terén.

Az MSZP európai parlamenti listáját Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezeti majd – tudta meg a Mandiner. A lap információját a párt egyik név nélkül nyilatkozó vezető politikusa erősítette meg. A jelenlegi információk alapján a hírt a párt ma erősíti meg. Most már az is bizonyosnak tűnik, hogy az MSZP önállóan indul a 2024-es EP-választáson, amelyen egy-két befutó hellyel számolnak. Emlékeztettek arra is, hogy Tüttő Kata 2019-ben lett a Karácsony Gergely városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese, de előtte is dolgozott a Fővárosi Közgyűlésben képviselőként, 2002 és 2014 között.

Külföldi hírek:

Gali Baharav-Miara főügyész csütörtökön, régóta várt jogi véleményében kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek kerülnie kell az igazságszolgáltatási rendszerbe való beavatkozást a folyamatban lévő korrupciós pere miatt felmerülő összeférhetetlenség miatt. „Miniszterelnöki szerepében tartózkodnia kell a jogrendszert érintő kezdeményezésektől a ‘jogi reform’ néven ismert kereteken belül” – írta Baharav-Miara csütörtökön közzétett levelében. „Ez annak a megalapozott gyanúja miatt van, hogy összeférhetetlenség áll fenn az Ön ellen indított jogi eljárással kapcsolatos kérdések, valamint a jogalkotási kezdeményezések és azok érdemi komponensei között”, amelyet a kormány a jogi reformcsomagjában mozdít elő. „Ebbe beletartozik minden olyan közvetlen vagy közvetett cselekvés vagy utasítás, amely másokon keresztül történik, beleértve az Ön hivatalában politikai kinevezettként szolgáló tisztviselők bevonását is” – tette hozzá a főügyész. A levél éles reakciót váltott ki Járiv Levin igazságügyi minisztertől, aki magát Baharav-Miarát vádolta meg azzal, hogy összeférhetetlenség áll fenn nála a reformok ellenzésével. Megjegyezte, hogy a javasolt reformok egy része általánosabban érinti a főügyész és a kormányzati jogi tanácsadók pozícióját.

Antony Blinken külügyminiszter sürgette Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy fogadja el és hajtsa végre az Egyesült Államok biztonsági tervét, amelynek célja, hogy visszaállítsa a Palesztin Hatóság ellenőrzését Dzsenin és Sechem városok felett, amelyek Szamáriában a feszültség központjaivá váltak, nyilatkozták amerikai és izraeli tisztviselők a Walla hírportál riporterének, Barak Ravidnak. A Biden-kormány keresi a módját, hogy csillapítsa a kedélyeket a területen, és megakadályozza, hogy harmadik intifádává fajuljon. Amerikai és izraeli tisztviselők a Palesztin Hatóság biztonsági ellenőrzésének csökkenését látják az eszkaláció fő okának. A Palesztin Hatóság és biztonsági erői meggyengültek az elmúlt három évben, különösen Szamária északi részén, ahol a folyamatos gazdasági válság, a korrupció, valamint az izraeli-palesztin békefolyamat előrehaladásának hiánya miatt nem élvezik a lakosság támogatását.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tízedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra. A 489 szavazattal, 36 ellenében és 49 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a Lukoil orosz olajvállalathoz és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez hasonló vállalatok szankcionálását kérték. Az EP emellett a jogellenesnek tartott tevékenységek széles körében – a többi között a kényszerkitoloncolásokban és a megszállt ukrán területen tartott népszavazások lebonyolításában – részt vevő tisztviselőket is szankciókkal sújtaná. Az állásfoglalás megismételte az EP-képviselők azon korábbi felhívását, hogy az EU azonnali és teljes embargót vezessen be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra és az urán uniós importjára, valamint hogy a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát teljesen felfüggessze.

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén. A bizottsági elnök 15 uniós biztosból álló küldöttséggel, benne Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselővel és Várhelyi Olivér bővítési biztossal érkezett az ukrán fővárosba – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az Európai Bizottság elnöke megjegyezte, hogy az ukránok bátorsága inspirálja az EU-t, és új célt adott neki. „Az EU Ukrajnával lesz, ameddig csak szükséges” – mondta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az együttes ülésen úgy vélte, hogy idén már nem lesznek akadályok az Ukrajna teljes jogú uniós tagságáról szóló tárgyalások előtt. Reményét fejezte ki, hogy ez év tavaszán az Európai Bizottság értékelést ad arról, Ukrajna miként hajtja végre azt a hét uniós ajánlást, amelyeket az uniós tagjelölti státusz megszerzésekor kapott.

A Nyugat megpróbál akkora vereséget mérni Oroszországra, hogy az évtizedekig ne tudjon magához térni. Ez az „oroszkérdés” megoldására tett kísérlet – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 24 állami hírcsatornának és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Állítását alátámasztandó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Lech Walesa volt lengyel elnök Moszkva legyőzését sürgető nyilatkozataira hivatkozott. Kifogásolta, hogy miközben Oroszország és személy szerint ő is az ukrajnai konfliktus lezárására törekszik, a Nyugat részéről senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, ehelyett inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek. Azzal kapcsolatban, hogy mikor fog véget érni a háború, így fogalmazott: „Itt nem az időtényező számít, hanem az érdemlegesség tényezője, azoknak az eredményeknek a minőségi tényezője, amit a népünknek, azoknak az embereknek nyújtunk, akik az orosz kultúra részei akarnak maradni, és akiket a kijevi junta a Nyugat bátorításával évek óta megfoszt mindentől, ami orosz” – magyarázta Lavrov. A történések fő okát az amerikai kizárólagosságtudatban nevezte meg, amelynek jegyében az Egyesült Államok mindenki mást, beleértve az Európai Uniót is, maga mögé utasít.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) házkutatást tartott Joe Biden elnök nyaralójában a héten a korábban fellelt, szabálytalanul őrzött, minősített hivatalos iratok utáni vizsgálat részeként – jelentette be az elnök ügyvédje. Bob Bauer közölte, hogy a Rehoboth Beachen fekvő ingatlan átkutatása beleegyezésükkel történt, és teljes mértékben együttműködnek a hatósággal. Korábban, a szövetségi nyomozók január 20-án átvizsgálták Joe Biden elnök wilmingtoni otthonát is. Ezen ingatlan garázsában többször is minősített iratokat találtak, részben Joe Biden alelnöki időszakából, részben szenátori tevékenységének idejéből.

Időjárás:

Ma általában erősen felhős, borongós égbolt lesz jellemző. Este erős, gyakran viharos lökésekkel kísért ÉNy-i szél fúj. A hőmérséklet jellemzően 4 – 8 fok köré emelkedik.