Jichák Herzog Izrael állam elnöke Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.27.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban egyeztetett Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével.

Az atomenergia a jövő energiája, számunkra pedig kedvező hír, hogy az orosz kormány is kiemelt fontosságot tulajdonít a paksi fejlesztésnek – írta Szijjártó Péter.

Jichák Herzog Izrael állam elnöke Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Csak egymás kölcsönös elismerésével lehet megoldást találni a Belgrád és Pristina közötti feszültségekre – hangoztatta Albin Kurti koszovói miniszterelnök.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban egyeztetett Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen elhangzott: a veszélyek korába léptünk; az ukrajnai háború, a brüsszeli szankciók és az energiaválság miatt sok magyarországi település nehéz helyzetbe került. A kormány célja, hogy megvédje a városainkban élő embereket, a nyugdíjasokat, a családokat, a rezsicsökkentést és a munkahelyeket. Orbán Viktor és Szita Károly áttekintette, hogy az állam milyen segítséget tud adni a nehéz helyzetbe került településeknek – közölte Havasi Bertalan.

Az atomenergia a jövő energiája, számunkra pedig kedvező hír, hogy az orosz kormány is kiemelt fontosságot tulajdonít a paksi fejlesztésnek – írta hivatalos közösségi-oldalán Szijjártó Péter. A New Yorkban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Alekszander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével. „Mindenekelőtt a paksi atomerőmű-beruházás állását tekintettük át. A mostani energia-válsághelyzet nyomán világossá vált, hogy azok az országok vannak igazán biztonságban, melyek képesek az igényelt energiamennyiségüket nagyrészt saját maguk előállítani” – írta bejegyzésében Szijjártó Péter. Hozzátette: ezért hazánk számára kulcsfontosságú az új atomerőművi blokkok gyors megépítése. Beszámolója szerint Alekszander Novakkal megállapodtak abban, hogy ahol csak lehet, gyorsítják a beruházást.

Döntő fölénnyel választotta rektorjelöltnek a semmelweis szenátusa dr. Merkely Bélát. A testület tagjai titkos szavazással, 36 számú szavazattal dr. Merkely Béla tanszékvezető egyetemi tanárt, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, Széchenyi-díjas orvost, az egyetem jelenlegi rektorát választották rektorjelöltnek. Merkely Bélát 36:8 arányban szavazták meg. A rektorjelölt úgy fogalmazott: annak tulajdonítja győzelmét, hogy széles körben elismerik szerepét, amiért a Semmelweis Egyetem – Közép-Kelet Európában elsőként – a világ legjobb 250 egyeteme közé jutott.

Jelen pillanatban a koronavírus járvány csökkenőben van, mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette azonban, hogy a „jelenleg” szót nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a covidnak újabb alváltozatai jelentek meg Amerikában, Izraelben és Európában. Azt nem lehet tudni, hogy ezek berobbannak-e, és milyen mértékben. A szakember szerint a coviddal kapcsolatos kutatások is átalakultak, a korábban fontosnak tartott antitest terápia is kikerült a protokollból az újabb alváltozatok megjelenése miatt. A főorvos szerint, eddig aki beoltatta magát, felvette az ismétlő oltást, az valamiért kevesebb figyelmet fordít a betegségre. A szakember beszélt arról a felvetéséről is, amit már korábban is hangoztatott, mely szerint fontos lenne, hogy itthon is szűrjék a terhes anyákat HIV-re. Vannak olyan országok a világban, amelyek súlyosan fertőzöttnek számítanak, ahol a terhes nők nem is tudják, hogy HIV pozitívak, a született gyermekek így közel egyharmada lesz beteg. Őket kezelni nagyon nehéz. A WHO ezért is döntött úgy, hogy felhívja az országok figyelmét a terhesek HIV szűrésére is. Szerencsére Magyarországon évente maximum egy ilyen esettel találkoznak az orvosok, de mint a szakember megjegyezte ez is több, mint kellene. Egyszerűen csak határozni kellene arról, hogy itthon is szűrjék a terhes nőket HIV-re, ez egy fontos lehetőség lenne, ami nem is kerül sokba. Már azért is, mert az állapotos nőknél az első trimeszterben amúgy is kötelező a szűrés a szifilisz és a hepatitis B ellen. Ugyanabból a levett vérmennyiségből el tudnák végezni a HIV szűrést is. Amennyiben a terhesség első harmadában kiderül valakiről, hogy HIV pozitív, úgy azonnal meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, és így a születendő gyermek szinte biztosan egészséges lesz – mondta.

Külföldi hírek:

Jichák Herzog Izrael állam elnöke Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Találkozójukon az elnökök megvitatták az Izrael és az EU közötti kapcsolatokat, amelyek főleg a kereskedelem, a mezőgazdaság, a turizmus és a légi közlekedés, valamint a kutatás-fejlesztés és a kultúra terén folytatott együttműködést érintik, de szó esett az energia, az élelmezésbiztonság és az éghajlatvédelem terén történő kooperációról is. Herzog a találkozó elején régi barátként üdvözölte von der Leyent és megköszönte az Európai Unió csütörtökön esedékes holokauszt-megemlékezés megszervezését: „Az Európai Unió nagyon fontos eleme az életünknek, és sok tekintetben stratégiai partnere Izraelnek, mi pedig sok tekintetben stratégiai partnerei vagyunk Európának. Közös kihívásaink vannak de számos olyan kérdés is van, amelynek megoldásán és az egész emberiség segítésén együtt dolgozhatunk. Az Erasmus-hallgatók pedig tökéletes példái annak, hogyan építhetjük együtt a jövő nemzedékeit.” Herzog felhívta európai kollégája figyelmét az Irán általi veszélyre: „Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznünk és immár világos, hogy Európának is szembe kell néznie, az a tény, hogy Irán Európában van. Irán drónok és halálos fegyverek szállításával harcol az ukrán állampolgárok ellen, veszélyezteti a világot azzal, hogy a nukleáris képességekre törekszik, megöli és megkínozza saját állampolgárait, és úgy gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy Európa nagyon határozottan állást foglaljon Iránnal szemben.” Herzog végül köszönetet mondott von der Leyennek az antiszemitizmus elleni küzdelem terén tett európai erőfeszítések okán.

Barcelona a jövő hónapban megszüntetheti testvérvárosi szövetségét Tel-Avivval „az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett bűnök” miatt. A városi tanács megvitatja a javaslatot, amelyet a spanyol város baloldali polgármestere, Ada Colau vezette szélsőbaloldali pártok és az Izrael-ellenes BDS mozgalom kezdeményezett. A Földközi-tenger keleti partján fekvő izraeli várossal való kapcsolat megszakítását követelő petíciót ötezren írták alá. Mindeközben a katalán főváros továbbra is fenntartaná hivatalos kapcsolatait a Hamász terrorszervezet által uralt Gázai övezettel.

Orosz harci repülőgépek újabb rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen csütörtökön. Számos vidéki településen robbanások hallatszottak. A fővárosban, Kijevben emberek tömegei a metróállomásokon kerestek menedéket. Oroszország október óta rakéta- és dróncsapásokkal veszi célba az elektromos hálózatot, ami a tél folyamán kiterjedt áramkimaradásokat és más kieséseket okozott. A legutóbbi rakétacsapások órákkal egy éjszakai dróntámadás után történtek. Az ukrán légierő szóvivője az állami tévében azt mondta, hogy nem kevesebb mint hat Tu-95-ös típusú bombázó gép szállt fel Murmanszk térségéből és indított rakétákat. Hozzátette, hogy több mint 30 rakétára számítanak, amelyek elvileg már elkezdtek megjelenni különböző régiókban. Úgy tűnik, a rakéták elsősorban Közép-Ukrajnát célozzák. Az ukrán hadsereg az éjszaka folyamán azt közölte, hogy a légvédelem lelőtte mind a 24, Oroszország által bevetett drónt.

Catherine Colonna francia külügyminiszter a kelet-ukrajnai stratégiai fontosságú ukrán kikötővárosban, Odesszában kezdett látogatást, amelynek során igyekszik erősíteni országa kapcsolatait Ukrajnával, és megvitatja az ország fegyverszükségleteit. A párizsi diplomácia vezetőjének útja kapcsán egy francia diplomáciai forrás a Reuters szerint újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben Oroszország célja megfosztani Ukrajnát minden tengeri hozzáféréstől, egy nap eljut Odesszáig. A gabonakivitelben kulcsszerepet betöltő kikötőváros birtokbavételével ugyanis destabilizálható Moldova, Románia és az egész európai terület. A nyilatkozó hozzátette, „A látogatás azt akarja demonstrálni, hogy Odessza nem pusztán egy ukrán település, hanem a világörökség részévé nyilvánított város”. A megszólaló ezzel arra utalt, hogy szerdán az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi helyszínné nyilvánította a veszélyeztetett Odessza történelmi óvárosát. Éppen a francia külügyminiszter érkezésének napján Odesszát is orosz rakétatámadás érte.

Megérkezett Moszkvába Lynne Tracy, az Egyesült Államok új oroszországi nagykövete – közölte a Twitteren az amerikai diplomáciai képviselet. Az amerikai szenátus december végén hagyta jóvá a karrierdiplomata Tracy kinevezését. Kinevezéséhez Moszkva még szeptemberben megadta a hozzájárulását. Tracy az első nő, aki valaha is betöltötte ezt a hivatalt. Beszél oroszul, és már korábban is dolgozott Moszkvában: 2014 és 2017 között a nagykövetség helyettes vezetője volt. Tracy a közelmúltig az Egyesült Államok örményországi nagykövete volt, 2012-2014 között Közép-Ázsiáért felelős államtitkár-helyettes, 2010-2011-ben pedig a türkmenisztáni diplomáciai misszió helyettes vezetőjeként dolgozott. A pakisztáni Pesavar amerikai konzulátusának munkatársaként a RIA Novosztyi hírügynökség szerint Tracy megkapta a külügyi tárca „hősiességért” járó kitüntetését, miután túlélt egy fegyveres támadási kísérletet. Teljesített szolgálatot még Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Afganisztánban.

Csak egymás kölcsönös elismerésével lehet megoldást találni a Belgrád és Pristina közötti feszültségekre – hangoztatta Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint. A koszovói kormányfő szerdán találkozott Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió Szerbia és Koszovói közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával. A megbeszélést követően Albin Kurti rámutatott, hogy a nemzetközi közösség most arról beszél, hogy a Szerbia és Koszovó között megkötött brüsszeli megállapodás alapján sürgősen meg kell alakítani a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, holott a 33 megállapodás közül egyiknek sem lenne szabad fontosabbnak lennie a többinél. Mint mondta, az összes megállapodás közül csak a koszovói szerb önkormányzatok közösségéről szóló egyezmény akadt fenn az alkotmánybíróság szűrőjén, a testület szerint ugyanis annak megalakítása nem egyeztethető össze Koszovó alaptörvényével.

Időjárás:

Ma többnyire borongós, szürke idő lesz a meghatározó. Este helyenként szakadozottá válhat a felhőzet. A hőmérséklet jellemzően 1 – 4 fok körül alakul.