Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Amiad Cohent, a Tikvah Fund Israel ügyvezető igazgatóját

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.20.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Amiad Cohent, a Tikvah Fund Israel ügyvezető igazgatóját.

Az ombudsmanhoz és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyetteséhez fordult az LMP, ugyanis alkotmányellenesnek tartja az úgynevezett bányanyitási rendeletet.

Az energiaügyi és közlekedési együttműködésről, valamint a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök.

Az Ukrajnának szánt újabb nyugati fegyverszállítások semmi jót nem ígérnek Európa és a világ biztonsága szempontjából – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Belföldi hírek:

Meghalt Mécs Imre 1956-os halálraítélt, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori alapítótagja, volt országgyűlési képviselő – erősítette meg a család. A politikus halálhírét családja tette közzé egy közösségi-oldalon csütörtökön. Azt írták: Mécs Imre, otthonában, szerető családja körében, csütörtök reggel hunyt el. A bejegyzést egy Mécs Imrétől származó idézettel zárták: „Szabadság nélkül nem lehet élni.” Mécs Imre 90 éves volt.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Amiad Cohent, a Tikvah Fund Israel ügyvezető igazgatóját – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A konzervatív politikus az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására érkezett Magyarországra, de látogatásának célja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) munkájának megismerése, valamint a magyar-izraeli jobboldali kapcsolatok erősítése is oktatási és publikációs területen. Orbán Viktor és Amiad Cohen megbeszélésén részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumi elnöke is – mondta Havasi Bertalan. A Tikvah Fund egy konzervatív, Manhattanben bejegyzett, Izraelt és a zsidó konzervatívokat támogató nonprofit alapítvány. Izraeli leányvállalata, a Tikvah Fund Israel elsősorban a konzervatív szellemiségű oktatás megteremtésével, könyvek fordításával, és a következő konzervatív politikusi generáció kinevelésével foglalkozik.

Az ombudsmanhoz és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyetteséhez fordult az LMP, ugyanis alkotmányellenesnek tartja a tavaly év végén megjelent, úgynevezett bányanyitási rendeletet. Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja emlékeztetett: a kormányrendelet lehetővé teszi külszíni bányák nyitását és bővítését a természetes élőhelyeket összekötő ökológiai folyosókon, valamint energetikai célú bányák nyitását Natura 2000-es területeken. „Szerintünk, zöldek szerint ez súlyosan sérti a természetvédelmi érdekeket, nem véletlen, hogy a törvény ezt eddig tiltotta” – jelentette ki. A politikus ugyanakkor ugyanilyen fontosnak nevezte a helyiek álláspontjának figyelembe vételét is, akik elmondása szerint egyre hangosabban tiltakoznak a bányanyitások ellen, például Recsken, Pilismaróton vagy Madocsán. Leszögezte: nem lehet a helyiek életminőségét profitérdekek alá rendelni. Kijelentette: az alaptörvény kimondja, hogy a természeti erőforrások, elsősorban a termőföld, az erdők és a vízkészlet, valamint a biológiai sokféleség a nemzeti örökség részét képezi, ezért ezek védelme alapvető feladat.

Szombaton 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok – tudatta az Oktatási Hivatal. A január 21-i középfokú írásbeli vizsgákon 541 helyszínen több mint 71 ezren felvételiznek: a 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 56 000-en jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9100, a nyolc évfolyamoson több mint hatezer gyerek vesz részt – közölte a hivatal az oktatas.hu-n. Hozzátették: a tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak. Azok a felvételizők, akik a szombati vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 31-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak – hívták fel a figyelmet. Hangsúlyozzák: a központi írásbeli felvételi vizsga szabályszerű lebonyolítását az illetékes szervek idén is figyelemmel követik. A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

Külföldi hírek:

A rendőrség csütörtökön meghiúsított egy terrortámadást a netanjai piacon. A letartóztatott két Tulkarm környéki (Palesztin Hatóság területe) palesztint azzal gyanúsítják, hogy biztonsági vétségeket kíséreltek meg elkövetni. A rendőrök egy autómosóban fogták el a két gyanúsítottat, egyiküknél kést találtak. Egy tűzszerészt is bevetettek, hogy elhárítsa a robbanóeszköz miatti félelmet. A két férfit átadták a belbiztonsági szolgálatnak kihallgatásra.

A kétoldalú, egyebek között az energiaügyi és közlekedési együttműködésről, valamint a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök – jelentette be csütörtökön a Kreml sajtószolgálata. A szűkszavú moszkvai tájékoztatás szerint a felek a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről folytattak párbeszédet, beleértve az energetikai és közlekedési együttműködést. Az orosz elnök kitért a szíriai helyzetre is, hangsúlyozva az úgynevezett asztanai folyamaton belüli folyamatos koordináció fontosságát. A felek megállapodtak abban, hogy folytatják a kapcsolattartást különböző szinteken. Az iráni elnök január 11-én aláírta azt a törvényt, amely a Kaszpi-tengeri térség országaival való gazdasági és kereskedelmi együttműködésről szól. A két elnök egyébként legutóbb ezen a napon beszélt telefonon egymással. Oroszország, Irán és Törökország garanciavállaló ország az asztanai folyamat néven ismertté vált szíriai rendezési tárgyalásokon.

„Brüsszel terrorizálja Magyarországot, de én örömmel megyek oda, beszélni olyanokkal, akik nem ellenségek” – jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön újságíróknak, hozzátéve, hogy Magyarország soha nem támadta meg Horvátországot, amit nem mondhat el más szomszédokról. A horvát elnök Novák Katalin köztársasági elnök meghívására utazik Budapestre, magyar hivatali kollégája a Sándor-palotában fogadja pénteken. A horvát elnöki hivatal közleménye szerint Milanovic várhatóan Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik, valamint a magyarországi horvát közösség képviselőivel, továbbá meglátogatja a Horvát Óvodát, Általános Iskolát, Gimnáziumot és Diákotthont (HOSIG) Budapesten. A szocialista elnök szerint bár politikailag eltérő nézeteket vallanak, ez nem változtat azon, hogy a két ország között ezer éve áll fent jószomszédi viszony. „Néhány ideológiai kérdésben nem értünk egyet, de kiderült, hogy azon kevesek közé tartozom, akik oda mernek menni” – mondta.

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásának és a német haderő (Bundeswehr) korszerűsítésének folytatását ígérte Boris Pistorius német védelmi miniszter csütörtökön Berlinben, a kinevezése és hivatali esküje utáni első nyilatkozatában. A szociáldemokrata politikust katonai tiszteletadással fogadták a minisztériumban, miután átvette megbízólevelét az államfőtől és letette a hivatali esküt a szövetségi parlamentben (Bundestag). A Bundeswehr legmagasabb rangú katonái előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy tisztelettel és alázattal kezdi el új munkáját, amelyhez a haderő minden egyes tagjának támogatására szüksége van, és meg is követeli ezt a támogatást.

Az Ukrajnának szánt újabb nyugati fegyverszállítások semmi jót nem ígérnek Európa és a világ biztonsága szempontjából, azt jelenthetik, hogy a konfliktus új szintre lépett – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. A szóvivő arra reagált, hogy a várakozások szerint nyugati országok védelmi illetékesei a németországi ramsteini amerikai légibázisra összehívott csütörtöki találkozókujon újabb, korszerű pácélos eszközöket is tartalmazó fegyverszállításokat jelenthetnek be. Peszkov kommentálta Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szavait is, aki arra figyelmeztetett, hogy az orosz fegyveres erők nem hagyják válasz nélkül az orosz területre, egyebek között a Krímre mérendő csapásokat. A nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy az új fegyverek majd újabb civilek halálát okozzák. Antonov Ned Price amerikai külügyi szóvivő nyilatkozatára reagált, amely szerint megengedhető, hogy az ukrán hadsereg amerikai fegyvereket vessen be a Krím ellen. Az orosz elnöki szóvivő leszögezte, hogy Antonov álláspontja, amely kilátásba helyezte az összes Ukrajnának szállítandó fegyver megsemmisítését, a Kremlével azonos. Arra emlékeztetett, hogy Ukrajnának már vannak olyan fegyverei, amelyekkel naponta csapásokat mér orosz területekre. Utóbbiak alatt az Ukrajnától elcsatolt régiókat értette. „Ez potenciálisan rendkívül veszélyes” – mondta Peszkov.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök váratlanul bejelentette, hogy öt és fél év után lemond, február 7-én távozik a miniszterelnöki posztról. Ardern könnyeivel küzdve jelentette be, „kifogyott az üzemanyagból”. Mint mondta: nehéz öt év van a háta mögött, ő is csak ember, és úgy érzi, félre kell állnia. „A nyáron még abban bíztam, hogy sikerül nem csak egy évre, hanem még egy ciklusra felkészülnöm, mert ebben az évben erre lesz szükség, de nem voltam rá képes” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a 42 éves, munkáspárti politikus. „Tudom, hogy most rengeteg találgatás lesz arról, hogy mi a döntés valódi oka, de az egyetlen érdekesség, amelyet említeni tudok, az az, hogy hat, kihívásokkal terhelt év után én is csak ember vagyok. A politikusok is emberek. Megteszünk mindent, amit lehet, egészen addig, amíg lehet, és aztán eljön az idő. Számomra most jött el az idő” – magyarázta a leköszönő miniszterelnök A kormányzó új-zélandi Munkáspárt új vezetőjéről vasárnap döntenek. A párt új vezetője a következő, októberben tartandó általános választásokig miniszterelnök is lesz.

Időjárás:

Ma országszerte erősen felhős, borult, szeles időre kell számítanunk. Helyenként eső, havas eső sincs kizárva. Este többfelé előfordulhat havazás. A hőmérséklet jellemzően 2 – 5 fok körül alakul.