Az izraeli Legfelsőbb Bíróság kibővített testülete úgy döntött, hogy Arje Deri nem szolgálhat miniszterként a kormányban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.19.

A magyar emberek elutasítják a szankciókat, mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az LMP jogszabályban írná elő a rendszeres vízmintavételt az akkumulátorgyárakban.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság kibővített testülete úgy döntött, hogy Arje Deri nem szolgálhat miniszterként a kormányban.

siralmas állapotban van a világ az egymással összekapcsolódó számtalan kihívás miatt, mondta . António Guterres ENSZ-főtitkár.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor bejegyzést tett közzé a tegnapi kormányülésről. A kormányfő emlékeztetett: a magyar emberek elutasítják a szankciókat. „Magyarországon rezsivédelmi költségvetéssel védjük a magyar családokat az energiaárak emelkedésétől” – írta Orbán Viktor közösségi-bejegyzésében. A kormányfő egyértelmű üzenetet fogalmazott meg, mint írta: a brüsszeli szankciók tovább súlyosbítják az európai energiaválság hatásait. Orbán Viktor emlékeztetett: idén is a tavalyihoz hasonló válságkezelési módszert alkalmaznak majd, amiben fontos szerep hárul a hatékony védelmi állásnak bizonyult rezsivédelmi alapra. Arról is beszélt, hogy ha megszűnnének a szankciók, az infláció megfeleződne. A nemzeti konzultáción beérkezett válaszokra utalva a miniszterelnök leszögezte: a magyar emberek elutasítják a súlyos károkat okozó szankciókat. Az eredmények alapján ugyanis a kitöltők mind a hét kérdésre több mint 97 százalékban nemmel válaszoltak.

A cél, hogy a lakosság tájékoztatva legyen, hiszen fontos a higgadt, tények szerinti döntés, mondta Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője és frakciószóvivője a Heti TV Pirkadat című műsorában a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár kapcsán megrendezett lakossági fórumról. A fórumon jelen volt a városvezetés és más fontos szervezetek, mint a Vízművek szakértői is. A lakossági fórumon sokan felszólaltak, voltak, akik indulatosan, de mindenkit igyekeztek megnyugtatni, hogy minden szereplő a városban él, senki nem kíván olyan döntést hozni, ami Debrecen jövőjét kockáztatná. A fórumon megjelent az LMP társelnöke is, aki később azt nyilatkozta, látható volt, hogy a lakosság elutasítja ezt a beruházást, arról nem is beszélve, hogy az emberek nincsenek kellőképpen tájékoztatva. Erre reagálva Halász János kijelentette, az ellenzéki politikus mondatait felelőtlennek tartja, hiszen a fórumon például nem volt ott a város kétszázezres lakossága. Ugyanakkor az is igaz, jegyezte meg, hogy valóban fontos a debreceniek tájékoztatása. Kijelentette, a tájékoztatás folytatódik, hiszen az engedélyeket kiadó kormányhivatal rövidesen közmeghallgatást is szervez, amelynek célja, hogy az engedélyek kiadása előtt mindenkinek elmondják, mit is jelent az új beruházás, és természetesen meg is hallgatják az emberek véleményét.

Az LMP jogszabályban írná elő a rendszeres vízmintavételt az akkumulátorgyárakban, ellenőrzés céljából, az energiaügyi minisztert pedig bizottságban hallgatná meg a párt a gödi gyárban történtek miatt. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke emlékeztetett: az Átlátszó internetes oldal „perelte ki” azokat az információkat, amelyek szerint a gödi üzemben lévő kútból 2016 óta nem vettek vízmintákat, sőt 2018-ban be is temették a kutat. Annak ellenére, hogy a Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok már kimutattak az üzem által használt veszélyes anyagokat a település vizében. Az LMP politikusa szerint a kormány úgy akarja akkugyártó nagyhatalommá tenni az országot, hogy nem lépi meg azokat a minimális intézkedéseket, amelyek az emberek érekében elvárhatók lennének.

Csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, hogy a korábbi hetekben tapasztalt emelkedés után a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége a második héten az országos átlagot tekintve ismét csökkent. A vizsgált városok közül csökkenő tendencia figyelhető meg a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep mintájában, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Veszprémben és Zalaegerszegen, míg a többi helyszínt stagnálás jellemzi – tették hozzá. Közölték, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja egyedül Pécsen magas, a többi városban az „emelkedett” kategóriába sorolható.

Külföldi hírek:

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság kibővített testülete szerdán 10:1 arányban úgy döntött, hogy a szefárd ultraortodox Sasz vezetője, Arje Deri nem szolgálhat miniszterként a kormányban. Az ítélet szerint „a kinevezés rendkívül ésszerűtlen”. A döntésre a kormány átfogó igazságügyi reformtervének hátterében került sor olyan jogalkotási kezdeményezésekkel, amelyek célja, hogy korlátozza a Legfelsőbb Bíróság és a kormány jogi tanácsadóinak hatalmát. A bíróság a britektől átvett „ésszerűségi” mércét használja annak megállapítására, hogy egy kormány vagy miniszteri határozat vagy rendelet jogszerű-e vagy sem. Járiv Levin igazságügyi miniszter egy nappal az előtt ismertette igazságügyi reformjavaslatait, hogy a Legfelsőbb Bíróság megvitatta Deri ügyét. Levin azt mondta, a jogrendszer átalakításának „első szakasza”, megtiltja a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy a bírósági felülvizsgálat során „ésszerűségi” mércét alkalmazzon. A riportok szerint a koalíció azt reméli, hogy körülbelül két hónapon belül elfogadnak egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi Deri visszatérését miniszterként.

Izraeli stratégiai fegyverraktárakból szállítanak Ukrajnába lőszert az amerikaiak – jelentette az izraeli média szerdán. Az Egyesült Államok Izraelben őrzött tüzérségi lőszerkészleteket használ fel Ukrajna fegyverellátására. Noha Izrael következetesen elutasítja Ukrajna kérését fegyverek szállítására, és mindeddig megtagadta a Vaskupola légvédelmi rendszer átadását az Ukrajnának, az országból érkezik amerikai katonai támogatás Ukrajnába az orosz agresszióval szembeni védekezéshez.  A Haarec című újság hírportálja szerint a tüzérségi lőszerek ellátásának folyamatossága érdekében Washington tavaly Jeruzsálemhez fordult, hogy izraeli stratégiai tartalékokból szállíthassanak Kijevnek. Az amerikai védelmi miniszter Beni Ganz akkori izraeli védelmi miniszternek javasolta a szállításokat az izraeli raktárakból, s ezt Jaír Lapid volt miniszterelnök jóváhagyta, miután megkapta a védelmi tisztviselők jóváhagyását, akiknek fontos volt a további jó kapcsolatok ápolása az Egyesült Államokkal.

Elérkezett az ideje, hogy több felszerelést biztosítsunk és harckocsikkal lássuk el Ukrajnát – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Charles Michel, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács decemberi csúcstalálkozójának eredményeit értékelő EP-vitán elmondott beszédében hangsúlyozta: Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége. Az Európai Unió mindaddig pénzügyi és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, ameddig arra a megtámadott országnak szüksége van. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte: részben már sikerült felszámolni a függőséget az orosz energiától, az Európai Unió továbbra is elszánt az orosz fosszilis tüzelőanyagok teljes kivezetése és az energiaárak csökkentése mellett.

Nem áll jól a háború, igazából sosem állt jól, de a téli időjárás miatt most különösen lelassultak a dolgok – mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Világgazdasági Fórum konferenciáján videós bejelentkezésén. Hozzátette: szerencsére az oroszok is fáradnak és fogynak az erőforrásaik, de Ukrajnának több támogatásra van szüksége.  Hozzátette: szerinte a világ hezitált 2014-ben és 2022-ben is, most viszont nem késő Ukrajnát támogatni. Kitért arra is, hogy Ukrajna továbbra is csatlakozni akar a NATO-hoz, mivel szerinte „ez jelenti Ukrajna népének a legjobb biztonsági garanciát.” A fórumon az ukrán elnök egy perc néma csendet is kért a résztvevőktől a Brovariban történt helikopterbaleset áldozatainak emlékére.

Az ENSZ-főtitkár szerint siralmas állapotban van a világ az egymással összekapcsolódó számtalan kihívás miatt, a klímaváltozástól kezdve az ukrajnai háborúig, amelyek úgy halmozódnak egymásra, mint az autók egy tömeges karambolban. António Guterres a davosi Világgazdasági Fórum találkozójának második napján szólalt fel a világ gazdasági és politikai vezetői előtt. Hangsúlyozta, hogy a széles körű geopolitikai megosztottság és a bizalmatlanság aláássa a globális problémák megoldására tett erőfeszítéseket. Egyre nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, az infláció megélhetési nehézségeket idéz elő, energiaválság van, és a koronavírus-világjárvány hatásai máig érezhetők – sorolta a gondokat.

Korrupciós vádakkal letartóztatták Olaszországban az Európai Parlament egyik volt képviselőjének az adótanácsadóját szerdán. Monica Rossana Bellinit a milánói hatóságok vették őrizetbe, irodáit átkutatták. Az adótanácsadó a Katargate néven is emlegetett korrupciós botrányba belekeveredett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő alkalmazottjaként tevékenykedett, és a belga hatóságok kérésére fogták el. Panzerit december 9-én tartóztatták le Brüsszelben a többi között Eva Kailival, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökével együtt, korrupció miatt. Kedden a belga ügyészség arról tájékoztatott, hogy Panzeri hajlandó együttműködni a hatóságokkal annak fejében, hogy a rá váró börtönbüntetés időtartamát egy évre csökkentsék.

Időjárás:

Ma egy hidegfront határozza meg időjárásunkat. Este többnyire borult időre számíthatunk. A hőmérséklet jellemzően 3 – 11 fok köré emelkedik.