Izraelben hivatalba lépett az ország új, 23. vezérkari főnöke, Herci Halevi

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.17.

Magyarország üdvözli az új izraeli kormányt, és abban bízik, hogy az együttműködés még virágzóbb lesz, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy adja oda a fővárosiaknak a Lánchíd felújítására beígért 6 milliárd forintot.

Izraelben hivatalba lépett az ország új, 23. vezérkari főnöke, Herci Halevi.

Magyarország földgázellátása biztosított, egyebek mellett a Bulgáriához hasonló, megbízható tranzitállamoknak is köszönhetően – közölte Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

A miniszterelnökség alatt működő Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásai biztosítottak, a pályázatokat már kiírták és le is zárták azokat mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában a civil szervezetek támogatását illetően. Hozzátette, most zajlik a kiértékelés, és rövidesen értesítést kapnak a civil szervezetek arról, hogy kinek a pályázata jutott támogatáshoz, és mennyihez. Elmondta, hogy azzal kell számolni, az eddigi forrás bőséget most, a remények szerint csak egy kis időre, a forrás szűkülés váltja fel. Hangsúlyozta, a források szűkülésének a válság és az elhibázott szankciós döntések a legfontosabb okai. Ami az európai ügyeket illeti, Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt az Európai Bizottság azon kéréséről, hogy a tagállamok dolgozzanak ki egy antiszemitizmus elleni stratégiát. Az államtitkár megjegyezte, a magyar kormány eleget tett a kérésnek, annak ellenére, hogy itthon tökéletesen működik például az a védelmi rendszer, amit a zsidó közösségek érdekében hoztak létre. Az államtitkár szerint Európában és a különböző világszervezetekben is azonban észrevehető az antiszemitizmus egy új formája, az Izrael ellenesség, példaként hozta fel, hogy vezető médiumok most arról írnak, hogy szélsőjobboldali kormány alakult Izraelben, amit mindenképpen el kell ítélni. Magyarország nem fog erre az útra lépni, Magyarország üdvözli az új izraeli kormányt, és abban bízik, hogy az együttműködés még virágzóbb lesz, amihez természetesen hozzájárul a két miniszterelnök, Orbán Viktor és Benjámin Netánjáhu közti jó kapcsolat is – mondta a politikus.

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy adja oda a fővárosiaknak a Lánchíd felújítására beígért 6 milliárd forintot, a budapesti városvezetéstől pedig azt, hogy határozottabban álljon ki az átkelő autómentessé tétele érdekében. Gál József, az LMP szóvivője kijelentette: csökkenteni kell Budapest légszennyezettségét, elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztésével és az autósforgalom visszaszorításával. Szerinte ennek egyik eszköze a Lánchíd autómentessé tétele is, ami megítélése szerint nem okoz gondot a közlekedésben, hiszen a hídon már a lezárása előtt is az átkelések elenyésző százaléka valósult meg. A politikus bírálta mind a kormányt, mint a fővárosi városvezetést. Előbbi szerinte nem érti a XXI. század kihívásait és rossz válaszokat ad arra, míg utóbbi szerinte nem eléggé zöld és nem elég karakán a kérdésben.

Közérdekű munkára ítélnék a Dohány utcai zsinagógát levizelő fiatalokat. Tavaly május elsején hajnalban négy részeg fiatal megrugdosta a Dohány utcai zsinagóga kerítését, szemetet dobáltak az épület felé, náci karlendítéssel pózoltak, majd levizelték a zsinagóga falait. Az esetet a Mazsihisz Biztonsági Szolgálata jelezte a rendőrség felé, a tetteseket a nyomozók két nap alatt megtalálták és előállították. A négy fiatal arra hivatkozott, hogy részegek voltak, és tettüket megbánták. Később a Mazsihisz felajánlotta nekik, hogy látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát és az ahhoz kapcsolódó gettómúzeumot, nézzenek szembe azzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír, és lássák meg, hogy a náci karlendítés milyen bűnökhöz társul. A négy fiúból három élt is a lehetőséggel, és elment a zsinagógába. Ketten meglepő módon a fejükön hagyták a zsinagógában kapott papírkipát az utcán is. Így mentek végig a Síp utcán a Rákóczi út irányába. Az ügyben most az I és XII. Kerületi Ügyészség azt indítványozta, hogy közérdekű munka elvégzése legyen a büntetésük, írja az ugyeszseg.hu.

Külföldi hírek:

Izraelben hivatalba lépett az ország új, 23. vezérkari főnöke, Herci Halevi a miniszterelnöki hivatalban tartott ünnepségen. Az 54 éves Herci Halevi a ceremónián altábornagyi rangot kapott. Jelen volt Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter és a leköszönő vezérkari főnök, Aviv Kohavi is. Netanjahu beszédében az Irán elleni céltudatosságra buzdított, harcra szólított fel különösen Irán szíriai fegyverszállító tevékenységével szemben, valamint Irán nukleáris fegyverkezésének megakadályozására. „Minden katonának és tisztnek egy parancsnoka van, és mindenki fölött a vezérkari főnök, a hadsereg legmagasabb rangú tisztje áll. Ő a honvédelmi miniszternek és a kormánynak felel” – hangsúlyozta a katonai parancsnokság egységét Joav Galant védelmi miniszter.

Évente több százmillió dollárt fektetnek be űrhajók kifejlesztésébe, de ezeket tesztelni is kell a pályára állításuk előtt, hiszen az űrben nagyon kemény körülmények várnak rájuk, amik komoly károkat tudnak okozni. Az izraeli Sim.Space képes szimulálni az űrben uralkodó körülményeket. „A vállalatok nagyon drága eszközöket terveznek, amelyeket egy másik világban fognak üzemeltetni” – mondja Amir Notea társalapító és műszaki igazgató. „Figyelembe kell vennünk a világűr összes hatását, tehát szimuláljuk, hogy mi fog történni az űrhajóval, milyen parancsokat kap, milyen válaszokat fog adni” – magyarázza a szakember. A herzlijai székhelyű startup jelenleg az űr zord körülményeit reprodukálja Izrael következő űrmissziója, a Beresheet 2 számára, ami a tervek szerint a 2025-ben landol a Holdon. A Beresheet 1 elérte a Holdat, de a fékezés során bekövetkezett hiba és a kommunikáció hirtelen megszakadása miatt becsapódott.

Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatot kezdett – közölte a fehérorosz védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a két szövetséges ország február 1-ig légi hadgyakorlatokat tart az összes fehérorosz katonai repülőtéren, a manőverekben közreműködik egy gépesített dandár is – közölte a fehérorosz védelmi minisztérium. Minszk szerint a légi gyakorlatok védelmi jellegűek, és az ország nem lép be az ukrajnai háborúba. Az ukrán fővárosban és a Nyugaton is attól tartanak, hogy Moszkva Fehéroroszországot felhasználva újabb szárazföldi támadást indíthat Ukrajnában, akárcsak tavaly februárban, amikor fehérorosz területről, északról is orosz csapatok léptek be Ukrajna területére. Pavel Muravejka, a fehérorosz biztonsági tanács első helyettese a fehérorosz védelmi minisztérium csatornáján azt közölte, hogy fenntartják a visszafogottságot és a türelmet, szárazon tartják a puskaport. Úgy vélekedett, hogy a helyzet az ország Ukrajnával közös déli határán „nem túl nyugodt”, és Ukrajna „provokálja” Fehéroroszországot. „Készen állunk bármilyen provokatív akcióra Ukrajna részéről” – szögezte le.

Az orosz hadsereg nem mért csapást lakóépületekre, ukrán részről is közölték, hogy a dnyiprói lakóház szombati összeomlása egy légvédelmi rakétatalálat következménye volt – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „Az orosz fegyveres erők nem mérnek csapást lakóépületekre vagy a szociális infrastruktúrára. A csapásokat katonai – nyilvánvaló vagy álcázott – célpontok ellen hajtják végre” – mondta Peszkov. „Önök is látták az ukrán fél egyes képviselőinek következtetéseit, amelyek szerint ez a tragédia a légvédelmi ellenrakéták működésének eredménye volt” – tette hozzá. Peszkov arra utalt, hogy Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének állományon kívüli tanácsadója szombat este azt mondta, hogy Dnyipróban egy ház egy része azért omlott össze, mert rázuhant egy, az ukrán légvédelmi erők által lelőtt rakéta. Az ukránok jelentős része elfogadhatatlannak tartja Olekszij Aresztovics kijelentéseit, mert haladéktalanul felkapta a háborúpárti orosz média, ezzel is igazolva, hogy a január 14-ei rakétatámadások során senki sem akart civil célpontokat támadni.

Közép-Európa súlyos veszélyeknek van kitéve az ukrajnai háború és a fokozott migrációs nyomás miatt, de Magyarország földgázellátása biztosított, egyebek mellett a Bulgáriához hasonló, megbízható tranzitállamoknak is köszönhetően – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szófiában. „Magyarország energiaellátása azért van biztonságban, mert a szállítóink és a tranzitországaink egyaránt megbízhatók” – hangsúlyozta a miniszter a tárca közleménye szerint. Hozzátette: Bulgárián keresztül tavaly 4,8 milliárd köbméter földgázt tudtunk vásárolni, és az is megnyugtató, hogy a szófiai kormány többször világossá tette, hogy a jövőben is biztosított lesz ez a szállítási útvonal. A Nikolaj Milkov bolgár külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter emellett arról számolt be, hogy Közép-Európa súlyos veszélyeknek van kitéve az ukrajnai háború és a fokozott migrációs nyomás miatt. Kiemelte, hogy ez a helyzet megnöveli a jelentőségét a kiszámítható, korrekt együttműködésnek a két ország között. „Bulgária az egyik legfontosabb tranzitországa Magyarországnak a gázellátás szempontjából, és megnyugtató számunkra, hogy a bolgár kormány többször világossá tette, hogy ezt a megbízható tranzitszerepüket a jövőben is folytatni fogják”.

Távozik tisztségéből a német védelmi miniszter. Christine Lambrecht hétfői közleményében azzal indokolta lemondását, hogy a személyére irányuló, hónapok óta tartó médiafigyelem ellehetetleníti az objektív tudósításokat és vitákat a katonákról, a hadseregről (Bundeswehrről) és a német polgárok érdekében hozott biztonságpolitikai döntésekről. A Bundeswehrt az ország újraegyesítése óta sújtó pénzhiány miatt a védelmi az egyik leghálátlanabb tárca a német kormányban, vezetői gyakran kerülnek bírálatok kereszttüzébe a többi között a hiányos felszerelés és a működésképtelen eszközök, járművek miatt. Christine Lambrecht azonban egy sor melléfogással is nehezítette helyzetét. Legutóbb azért bírálták, mert újévi videóüzenetében nem lehet hallani a hangját a háttérben mulatozó szilveszterezők tűzijátékai, petárdái miatt.

Időjárás:

Ma sokfelé számíthatunk esőre, északon hóra, havas esőre, de ezek a nap folyamán mindenütt megszűnnek. Este további vegyes halmazállapotú csapadékkal kell számolni. A hőmérséklet jellemzően 3 – 10 fok között alakul.