Izraelben úgy becsülik, hogy téma lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsában Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter keddi látogatása a Templom-hegyen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.05.

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Izraelben úgy becsülik, hogy téma lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsában Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter keddi látogatása a Templom-hegyen.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a tömeges mobiltelefonhasználat okozhatta a makijivkai tömegkatasztrófát, melyben Ukrajna szerint 400 orosz veszthette életét.

Belföldi hírek:

Folyamatosan nő a határsértők száma, 2022-ben 269 254 migránst fogtak el a hatóságok, ez napi átlagban 738 embert jelent – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György a növekedést érzékeltetve elmondta, hogy 2021-ben 122 239 határsértőt fogtak el, ami napi átlagban 335 embert jelentett. Emellett embercsempészés miatt tavaly 1924 embert fogtak el az előző évi 1277-tel szemben, ami szintén jelentős növekedést mutat. A magyar börtönökben már 2500 embercsempészt tartanak fogva, akik 73 országból érkeztek. Fogva tartásuk mintegy hárommilliárd forint többletköltséget jelent – közölte Bakondi György. A belbiztonsági főtanácsadó elmondta: a határőrizeti feladatokban mintegy 500 fegyveres biztonsági őr és 13 476 polgárőr is részt vett. Nőtt a külföldi erők létszáma is a szerb határszakaszon, Ausztria október 7-ig 52, azóta 70, Törökország 50, Csehország 237, Szlovákia pedig 39 rendőrrel segíti a munkát. Bakondi György jelezte: tavaly 706 magyar rendőr teljesített külföldön határőrizeti feladatokat, közülük 40-en Szerbiában, 349-en Észak-Macedóniában, 317-en pedig az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) kötelékében szolgáltak. A határőrizeti feladatok ellátása 2022-ben 650 milliárd forintba került, ennek 98,5 százalékát a magyar költségvetés fedezte – ismertette. A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: Magyarországon változatlanul permanensen növekszik a határsértők száma, az ország továbbra is a balkáni útvonal fő irányába esik. Az ide érkezőket jellemzően embercsempészek segítik és nem rendelkeznek okmányokkal.

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára.   Kifejtette: a rendszer több eleme az önálló életkezdést, munkaerőpiacra lépést segíti, ilyen például a 25 év alattiak egy éve életbe lépett szja-mentessége. Ez a kedvezmény idén január 1-jétől a 30 év alatt gyermeket vállaló nőkre is kiterjed, akiknek a diákhitelt sem kell visszafizetniük – idézte fel a helyettes államtitkár. A fiatal tehetségeket nemzeti tehetséggondozó program segíti, az ifjúsági szervezetek pedig pályázhatnak a gyermek- és ifjúsági alapprogramokra. A KRESZ és nyelvvizsga díját az állam 25 ezer forintig visszatéríti 20, illetve 35 éves korig, de gyermek születése esetén megszűnik a kedvezmény életkori határa – ismertette Nagy-Vargha Zsófia.

A drága benzin „valójában csak egy orbáni megszorítás”, amely a magyarok zsebéből húzza ki a pénzt egy megélhetési válság kellős közepén – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, országgyűlési képviselője. Varju László kifejtette: újabb negatív történelmi rekordot döntött meg „az orbáni infláció”, a szerdai nagykereskedelmi áremelés miatt még soha nem volt ennyire drága a benzin Magyarországon. „Miközben az Orbán-kormány azt hazudja”, hogy a háborús szankciók miatt magasak az üzemanyagárak, valójában a világpiaci olajár már a háború előtti szintre zuhant vissza, azonban a benzinár tovább nő Magyarországon – sérelmezte.

Továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja az 52. héten országos átlagot tekintve további enyhe növekedést mutat. A mintavételi helyek többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés látható a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Szegeden, Tatabányán és Veszprémben – tették hozzá. Az NNK közölte azt is: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja változatlanul az „emelkedett” tartományba esik minden vizsgált mintavételi helyen.

Külföldi hírek:

Izraelben úgy becsülik, hogy többek között az Egyesült Arab Emírségek kérésére megvitatják az ENSZ Biztonsági Tanácsában Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter keddi látogatását a Templom-hegyen, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A Kan szerint az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői tájékoztatták Izraelt a lépésről, amely a palesztinok és Jordánia fellebbezését követően történt. Az ülés valószínűleg nem vezet hivatalos bírálathoz. Izraelben Amman diplomáciai lépéseit, a nagykövet megfeddésre való beidézését és a Biztonsági Tanácshoz intézett közvetett felhívását valódi felháborodásnak minősítik. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a maga részéről igyekszik csillapítani a kedélyeket, mondván, a látogatás nem minősül a status quo megváltoztatásának, és kormányminiszterek korábban is felmentek a Templom-hegyre. Az izraeli tisztviselők azonban bírálták Ben-Gvir magatartását.

A kijevi vezetés Eli Cohen izraeli külügyminiszter keddi telefonbeszélgetését orosz kollegájával, Szergej Lavrovval annak bizonyítékaként értelmezi, hogy Jeruzsálem megváltoztatta álláspontját a háborúval kapcsolatban – közölte Jevgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete. „Izrael külügyminisztere a háború kezdete óta nem beszélt Lavrovval” – mondta Kornyijcsuk a The Times of Israel című lapnak, jelezve, hogy Kijev felháborodott azon, hogy Cohen egyeztetett orosz kollegájával. Jair Lapid korábbi izraeli külügyminiszter nem beszélt Lavrovval. Naftali Bennett akkori miniszterelnök azonban a háború alatt végig kapcsolatban maradt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, sőt ő lett az első külföldi vezető, aki személyesen találkozott Putyinnal az invázió február 24-i kezdete óta. Lavrov kedden felhívta Cohent, hogy gratuláljon neki új tisztségének elfoglalásához, és hogy megvitassák „a kétoldalú és regionális kérdéseket”, Moszkva ukrajnai inváziójának árnyékában. Egy izraeli tisztviselő nem sokkal a Cohen-Lavrov beszélgetés után azt mondta a The Times of Israel című izraeli lapnak, hogy „nincs változás Izrael politikájában”.

Hadrendbe állt, majd az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert érintő hosszútávú hajózásra indult az Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregatt – jelentették az orosz hírügynökségek. Az ünnepélyes eseményen videókonferencia formájában részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki köszönetet mondott az orosz hadiipari komplexum szakembereinek, amiért megkezdték a Cirkonok sorozatgyártását. A fegyvert az elnök a világon egyedülállónak nevezte. Hozzátette, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni a fegyveres erők harci potenciálját. Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy a hosszú út során a fregatt gyakorolni fogja a Cirkon „szárnyasrakéták” használatát. Rámutatott, hogy ez a fegyver megbízhatóan hatol át a lég- és rakétavédelmi rendszereken, a sebessége kilenc Mach feletti, a hattótávolsága pedig meghaladja az ezer kilométert. Mint mondta, a hajó a Cirkonokkal képes célzott és erőteljes csapást mérni a tengeri és a szárazföldi ellenfélre egyaránt.

„Harcolunk és harcolni fogunk” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint az orosz csapatok ellentámadásokkal próbálhatják meg „késleltetni a vereségüket”, de ezt az ukrán erők nem fogják hagyni. „„Nincs kétségünk afelől, hogy Oroszország jelenlegi urai mindent bevetnek majd, amijük még van, és mindenkit, akit csak össze tudnak gyűjteni, hogy megpróbálják megfordítani a háború menetét, és legalább késleltetni vereségüket.” – mondta Zelenszkij. Az elnök szerint azonban ezt meg kell akadályozni. „Erre készülünk. A terroristáknak veszíteniük kell. Az új offenzívájuk minden kísérletének kudarcot kell vallania” – mondta.

Az újévi ukrán rakétacsapásban Makijivkában életüket vesztett orosz katonák hivatalosan elismert száma 89-re nőtt, a HIMARS sorozatvető pedig, amelyből a rakétákat kilőtték, megsemmisült a megtorló csapásban – közölte szerdán Szergej Szevrjukov altábornagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnöksége vezetőjének első helyettese. Korábban 63 orosz katona haláláról számolt be a hivatalos orosz tájékoztatás. Szevrjukov szerint az ukrán tüzérség január 1-jén, moszkvai idő szerint 0 óra 1 perckor hat HIMARS-rakétát lőtt ki egy orosz katonai egység ideiglenes telepítési pontjára Makijivka falu közelében. A rakéták közül kettőt elfogott a légvédelem, másik négy pedig eltalált egy épületet, amelyben orosz katonákat szállásoltak el, beomlasztva a tetőszerkezetet. A tragédia fő oka a védelmi minisztérium szerint az volt, hogy a személyi állomány körében a tilalom ellenére is tömeges volt a mobiltelefonhasználat, ami az ukrán fél számára lehetővé tette, hogy bemérje a katonák tartózkodási helyét. Ukrán források szerint egyébként legalább négyszáz ott pihenő orosz katona vesztette életét, további háromszáz pedig megsebesült.

Tiltakozik a bukaresti ukrán nagykövetség amiatt, hogy egy Bákó megyei faluban orosz katonának öltöztek a hagyományos szilveszteri jelmezes felvonulás részvevői. „Az orosz agresszió jelképeit be kell tiltani az egész civilizált világban” – írta kedd esti Facebook-bejegyzésében az ukrán diplomáciai képviselet, és arra kérte a román hatóságokat, hogy vizsgálják ki a történteket. A moldvai Berzunc (Berzunti) községben hagyományosan megszervezett jelmezes felvonuláson több résztvevő orosz katonának öltözött és katonai gépkocsikat imitáló, „Z” betűvel feliratozott mezőgazdasági járművekkel vonult fel. A közösségi médiában elterjedt felvételek szerint a „harckocsikra” „rakétákat” is szereltek. A bukaresti ukrán nagykövetség bejegyzésében azt írta: sajnálattal veszi tudomásul, hogy miközben Ukrajnát aznap is súlyos orosz rakétatámadások érték, Bákó megyében „egy viccesnek szánt felvonulást szerveztek az orosz terroristák szimbólumait használva”. „Meggyőződésünk, hogy az ilyen cselekedetek ellentmondanak a román nép álláspontjának, miszerint feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az ellene indított orosz háborúban” – közölte az ukrán nagykövetség üzenetében. A kijevi diplomácia hozzátette: reméli, hogy a román társadalom a helyén fogja kezelni az ügyet.

Időjárás:

Ma főképp borongós, vastag felhőzet lesz a jellemző. Este helyenként jócskán megemelkedhet a hőmérséklet, de mindenütt enyhe idő várható. A hőmérséklet jellemzően 9 – 15 fok köré emelkedik.