Továbbra is nagy feszültség uralkodik az izraeli fővárosban és a területeken, miután palesztinok százai vettek részt a kelet-jeruzsálemi zavargásokban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.15.

Tizenhét új döntés, vállalás az eredménye az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásoknak, amelyek lezárása lehetővé vált, mondta Gulyás Gergely.

A brüsszeli döntések eddig csak károkat okoztak az európai energiabiztonság terén, a magyar kormány intézkedései ezzel szemben működnek, mondta Szijjártó Péter.

Továbbra is nagy feszültség uralkodik az izraeli fővárosban és a területeken, miután palesztinok százai vettek részt a kelet-jeruzsálemi zavargásokban.

A világ országainak fele nincs felkészülve a természeti katasztrófákra, mert nem rendelkezik korai figyelmeztető rendszerekkel, hívta fel a figyelmet az ENSZ.

Belföldi hírek:

Tizenhét új döntés, vállalás az eredménye az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásoknak, amelyek lezárása lehetővé vált – hangzott el a Kormányinfón csütörtökön, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány legfrissebb döntéseiről tájékoztatott. Gulyás közölte, az érintett törvények egy részét már el is fogadta a parlament, és az Integritási Hatóság is működni fog a megadott határidőben. A miniszter a hazánk által tett vállalásokat is felsorolta, kiemelve, hogy a pedagógusok jelentős béremelésére is sor kerül. Jövőre 21 százalékkal, az azt követő években pedig 25-30 százalékkal. Mindez azt jelenti, hogy 2025-re a diplomás átlagbér 80 százaléka lesz a pedagógusok fizetése. Ez jelentős, eddig nem látott pedagógus béremelés. Hozzátette, a pedagógusbérek nem voltak megfelelőek, ebben mindenki egyetért. Abban bízunk, ha sikerül megállapodni az unióval, akkor már január elsején is 21 százalékos emelésre leszünk képesek – rögzítette Gulyás.

Gulyás Gergely miniszter a kormány szerdai ülésének másik részéről elmondta, energiaügyekről tárgyaltak. Leszögezte, Magyarország energiaigénye biztosított. Jelenleg kétféle kérdés merül fel Európában: Van energia, földgáz? A másik pedig az, hogy mennyibe kerül? Magyarországon a jó hír, hogy rendelkezésre áll elegendő energiaforrás.  – a gáztározókat folyamatosan töltjük, magyarország gázellátása jelenleg fél évre biztosított úgy is, ha holnaptól egyetlen gázmolekula sem érkezik az országba – mondta. Ha sikerül a bizottsággal megállapodni, a helyreállítási alap hitel részét azt zöld átállásra és a villamosenergia hálózat fejlesztésére fordítanánk. A cél, hogy a hálózat az eddiginél lényegesen több zöld energiát próbáljon meg befogadni – mondta. Gulyás Gergely hozzátette, a jövőben a szabályokon változtatni kell, mindaddig, amíg egy költséges hálózatfelújításra nem kerül sor. A befogadott igények kapcsán a szabályozás nem fog változni. A még elő nem jegyzett igények kapcsán fognak változtatni, mivel a hálózat ennyit nem tud befogadni. Eddig betáplálási kötelezettség állt fenn. Aki ezt követően napelemet telepít, a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát. Így egyszerűbb lesz az eljárás.

A magyar határon történtek megmutatják, hogy mekkora terhet kell elviselnie Magyarországnak, mondta Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti TV pirkadat című műsorában. Mint kiemelte, idén ezidáig 200 ezer az embercsempészek, a nemzetközi bűnözés által szervezett migránst tartóztattak fel a déli határszakaszon. Mindeközben a keleti országrészben az orosz-ukrán háború következtében egymillió emberről kellett gondoskodni. Ez utóbbi kapcsán az EU megdicsérte Magyarországot, míg a déli határszakasz miatt folyamatos kritikák érik a kormányt. Ám a dicséretek ellenére, vagy éppen a kritikák miatt, az Európai Közösség nem járult hozzá sem a humanitárius segítségnyújtás, sem a védekezés költségeihez. Az Ukrajnából menekülők kapcsán még azt is megjegyezte Bakondi György, minden egyes belépőt a hatóságok ellenőriznek. Eddig egyetlen egy eset sem fordult elő, hogy onnan érkezett volna illegális migráns, vagy olyan ember, aki terroristagyanús lehet. Erre a helyzetre is a megoldás csupán csak egy lehet, amit a magyar kormány folyamatosan hangoztat, ez pedig a béke.

Ha valóban ösztönözni szeretné a kormány a lakosságot, illetve a vállalkozásokat a zöldenergia használatára, engedélyezze a szélerőművek telepítését és törölje el a napelemek extraadóját – kommentálta az LMP a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Az LMP a közleményben felidézte, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón egyebek mellett azt mondta, a kormány eddig is arra ösztönözte a magyar családokat és vállalkozásokat, hogy minél több zöldenergiát használjanak.”A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány tiltja a szélenergia használatát és extra módon adóztatják a napenergiát. Ha valóban ösztönözni szeretnék a lakosságot, illetve a vállalkozásokat, engedélyezzék a szélerőművek telepítését és töröljék el a napelemek extraadóját” – szólítottak fel a közleményben.

Külföldi hírek:

Továbbra is nagy feszültség uralkodik az izraeli fővárosban és a területeken, miután csütörtök éjszaka palesztinok százai vettek részt a kelet-jeruzsálemi zavargásokban, petárdákkal lőttek rendőröket és civileket, és megpróbáltak meglincselni egy Beit Hanina közelében autózó zsidó családot. Kora reggel kiújultak az összecsapások Sechem térségében. Az izraeli rendőrség a suafati menekülttáborban keresi Udai Tamimi terroristát, aki a Suafat ellenörzőpontnál múlt szombat éjjel megölte Noa Lazar őrmestert és súlyosan megsebesített egy civil őrt. Az izraeli rendőrség rajtaütései és intézkedései heves összecsapásokat váltottak ki a területen. Amir Cohen a határrendészet parancsnok-helyettese úgy döntött, hogy 10 tartalékos századot helyez készenlétbe arra az esetre, ha a helyzet tovább romlana. Az éjszaka kilenc rendbontót tartóztattak le Beni Gantz védelmi miniszter egy helyzetértékelésen kiemelte, hogy a közelmúlt eseményeire való tekintettel fokozni kell az offenzív és védekező erőfeszítéseket, valamint a palesztin lakosság tájékoztatását, valamint a közösségi médiában történő terrorizmusra való uszítás megelőzését célzó tevékenységet. A kelet-jeruzsálemi és szamária feszültségek fényében Jáir Lapid miniszterelnök biztonsági helyzetértékelést tart a védelmi és biztonsági szervek vezetőivel.

„Oroszország kész újraindítani a gázszállításokat az Északi Áramlat 2 gázvezeték egyik, még működő szakaszán keresztül” – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az idei Orosz Energiahét nemzetközi fórumon. Hozzátette: Oroszország mindig teljesíti kötelezettségeit, és ez különbözteti meg őt a nyugati országoktól. „Oroszország készen áll a szállítások megkezdésére. A labda az EU térfelén pattog. Ha akarják, akkor csak meg kell nyitniuk a csapot” – fogalmazott Putyin. Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket több mint két hete érte négy robbanás, amelyek következtében a két vezetékpár három vezetékén keletkeztek károk. Putyin szerint a gázvezetékeket ért támadások célja „az egész európai kontinens energiabiztonságának aláásása volt. Hozzátette, a sérüléseket meg lehet javítani, de ennek csak működés és biztonsági garanciák mellett van értelme.

Vlagyimir Putyin orosz elnök támadása Ukrajna ellen egy szélesebb művelet, a liberális demokrácia elleni putyini „keresztesháború” része – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Berlinben.  A szociáldemokrata politikus a haladó szellemiségű kormányzás ügyeiről szóló, Progressive Governance Summit című konferencián sugárzott üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a tekintélyelvű és a jobboldali populista politika már hosszabb ideje erősödik, és „a liberális demokrácia évek óta támadás alatt áll, kívülről és belülről is”. Mint mondta, ez a folyamat „egészen új szintet ért el”, amikor Vlagyimir Putyin rárontott Ukrajnára és világossá tette, hogy támadása nem csupán Ukrajnáról szól, hanem egy „keresztesháború” része, amely a liberális demokrácia, a szabályokon alapuló nemzetközi rend, a szabadság és a haladás, „az életmódunk, és ahogy Putyin mondja, a kollektív Nyugat, vagyis mindannyiunk ellen” irányul.

A világ országainak fele nincs felkészülve a természeti katasztrófákra, mert nem rendelkezik korai figyelmeztető rendszerekkel, amelyek segítségével előre lehetne jelezni a különféle szerencsétlenségeket – hívta fel a figyelmet az ENSZ csütörtökön. Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Hivatala és a Meteorológiai Világszervezet friss jelentése szerint a fejlődő országok helyzete a legrosszabb, holott ők vannak a leginkább kitéve a klímaváltozás hatásainak. A legkevésbé fejlett országok alig fele, a kis szigetországoknak pedig mindössze egyharmada rendelkezik többfunkciós korai figyelmeztető rendszerekkel. Ezek a rendszerek képesek arra, hogy földrengés vagy földcsuszamlás esetén figyelmeztessék a lakosságot a talajfolyósodás veszélyére, vagy heves esőzések esetén az esetleges járványveszélyre. A világ országaiban megtalálható korai figyelmeztető rendszerek többsége pusztán egyetlen típusú természeti katasztrófa – például áradás vagy vihar – előrejelzésére képes.

Észak-Korea nukleáris fegyverek szállítására tervezett, nagy hatótávolságú robotrepülőgépeket tesztelt – jelentette a helyi média. A fegyverkísérletet személyesen felügyelte Kim Dzsong Un észak-koreai vezető – számolt be a KCNA állami hírügynökség. Phenjan idén rekordszámú fegyvertesztet hajtott végre, ami fokozta a feszültséget a Koreai-félszigeten, és felerősítette a félelmeket, hogy 2017 óta először nukleáris kísérletet hajt végre. A KCNA jelentése szerint a robotrepülőgépek, amelyek kétezer kilométert tettek meg a Sárga-tenger felett, sokkal alacsonyabb magasságban haladtak, mint a ballisztikus rakéták, ami megnehezíti észlelésüket és elfogásukat. Kim Dzsong Un szerint az ország nukleáris harci erői „teljes mértékben felkészültek egy valódi háborúra”, és a tesztek újabb figyelmeztetést jelentenek az ellenséges országok számára. A tesztek után Kim azt mondta, hogy országának „ki kell terjesztenie a stratégiai nukleáris fegyveres erők működési körét” – emelte ki a KCNA.

Időjárás:

Ma egy újabb változó vastagságú felhőzet halad át, azonban eső ezúttal sem érkezik. Este előfordulhat helyenként némi szemerkélés. A hőmérséklet jellemzően 17 – 21 fok körül alakul.