Azbej Tristan :Európának is van felelőssége, hogy miként tekintünk Afrikára

Európának is van felelőssége, hogy miként tekintünk Afrikára

Azbej Tristan, a külgazdasági és külügyminisztérium az üldözött keresztények megsegítésére létrejött államtitkárság, valamint a Hungary Helps program vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az afrikai kontinensről, valamint a magyar kormányt érő európai kritikákról.

 

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a hét elején Brüsszelben járt, ahol egyrészt tárgyalásokat folytatott arról a magyar kezdeményezésről, aminek a lényege, hogy a veszélyes területeken élő közösségek számára segítséget kell nyújtani, valamint meg kell őrizni az ott meglévő jelentős kulturális örökséget is. Hozzátette, nagyon fontos lenne, ha más országok számára is ez a téma napirendre kerülne. Mindezek mellett a politikus tárgyalt Várhelyi Olivér, bővítésért és fejlesztésért felelős uniós biztossal is. E tárgyalás során áttekintették, miként tudna az Európai Unió együttműködni a Hungary Helps program különböző projektjeiben, legyen szó akár a Közel-Keletről, akár Afrikáról. Ez utóbbi kapcsán Azbej Tristan kiemelte, vannak, akik lehetőségként tekintenek Afrikára, míg mások kiemelkedő veszélyforrásként. Európának is van felelőssége, hogy miként tekintünk Afrikára, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mi történik a kontinensen.

          Az államtitkár azt is elmondta, Afrikában jelenleg igen erős és virágzó keresztény közösség van, sőt míg korábban az európaiak missziós tevékenységet folytattak a kontinensen, mára megfordult a helyzet. Európában jelenleg sok országban van paphiány, és egyre több felkészült, tanult pap és lelkész érkezik Afrikából. Azonban azt is meg kell jegyezni, tette hozzá, hogy van egy kettősség is, azaz nem csak virágzó keresztény élet van Afrikában, hanem sajnos azokban az országokban, ahol muzulmán és keresztény közösségek élnek egymás mellett, megjelentek az iszlám szélsőségesek. Ezek a csoportok igen jelentős és káros befolyással vannak az afrikai országokban élő iszlám fiatalokra, akiket a radikalizálódás felé indítanak el. Ezért sem mindegy, hogy a világ miként próbálja segíteni Afrikát. A Hungary Helps program például nagyon sokat tesz ebben az ügyben. Elsősorban humanitárius projekteket visznek végig, segítve az ott élő emberek oktatását, szociális ellátását. De az is része példának okáért, hogy lerombolt templomokat építenek újjá. A Hungay Helps program azért is jelentős, mert látható, hogy a nagy nemzetközi humanitárius szervezetek számára minden fontosabb, csak éppen az üldözök keresztények ügye nem.

          Az államtitkár arról is beszámolt, hogy nemrégiben a magyarországi Afrika hét keretében, amit Budapesten rendeztek meg, ismertethette a magyar kormány álláspontját. Fontosnak tartotta megjegyezni, öröm volt látni azt is, hogy milyen sokan voltak kíváncsiak az afrikai kultúrára, a kontinensen történtekre.

Azbej Tristan reagált a múlt héten, az EP-ben is elhangzott kritikákra, amikkel Magyarországot illették. Mint megjegyezte, az európai neoliberális közegből évek óta érkezik egy rágalomhadjárat, ami a tényekkel még köszönő viszonyban sincs. Hozzátette, például ide sorolható az antiszemitizmus vádja is, ami teljesen érthetetlen, hiszen a Magyarországon élő zsidó közösségek vezetői, az idelátogató zsidó zarándokok is többször hangsúlyozzák, Magyarországon igenis lehet zsidóként élni. Az elmúlt három évben is csupán egy komolyabb atrocitás történt, igaz ez is eggyel több, mint kellene. Ám minden európai kritikus, rágalmazó figyelmét fel kell hívni arra, hogy mi történik nyugaton, ahonnan kisebb és nagyobb zsidó közösségek menekülnek. Egész egyszerűen csak a tényekkel kell tisztában lenni, zárta mondandóját Azbej Tristan.