Izraelben egyezségre jutottak béremelésükről a korábban sztrájkkal fenyegetőző pedagógusok a pénzügyminisztériummal egy nappal az iskolakezdés előtt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.01. reggelén

Még több földgázt szállít naponta a Gazprom Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hölvényi György, a KDNP EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Néppárttal való kapcsolatról.

Izraelben egyezségre jutottak béremelésükről a korábban sztrájkkal fenyegetőző pedagógusok a pénzügyminisztériummal egy nappal az iskolakezdés előtt.

Hamarosan megérkezhet Budapestre David Pressman új amerikai nagykövet.

Belföldi hírek:

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán. Szijjártó Péter Prágából, az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójának szünetében bejelentkezve közölte: augusztusban a hosszútávú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre. Egyúttal jelezte, hogy Magyarország az erről szóló szerződést aláírta az orosz gázipari vállalattal.

A KDNP továbbra is tagja az Európai Néppártnak, míg a Fidesz politikusai, bár igen aktívan dolgoznak az EP-ben, de függetlenként, mondta Hölvényi György, a KDNP EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Arra, hogy a későbbiek során melyik irányzathoz, frakcióhoz csatlakoznak, csak a 2024-es választás adja meg a választ. Ami az EPP jövőjét illeti, a politikus elmondta, Európa a második világháború utáni arculatát a kereszténydemokrácia határozta meg, ez a mai napig is így van. Ám azt meg kell vizsgálni, hogy a hatvan évvel ezelőtti válaszok alkalmasak-e a XXI. század problémáira. Valószínűleg számos változtatás kell, de egy dolog biztos, a kereszténydemokráciának középen kell maradnia, mert aki hitelesen politizálva marad középen, az mindig is képes lesz befolyást gyakorolni Európára. Hölvényi György beszélt az EU afrikai szerepéről. Mint kiemelte, különösen nagy figyelmet kell fordítani a kontinensre, ahol hatalmas népességrobbanás következett be. Az EU nagyon sok támogatást ad Afrikának, hatalmas összegről van szó, körülbelül nyolcvan milliárd euróról. Azonban egy óriási probléma, hogy Brüsszel csak államokkal köthet szerződést és így nehéz jó döntést hozni.

Az LMP továbbra is átfogó, a teljes főváros területére kiterjedő forgalomcsillapítást javasol – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. A politikus szólt a jövő héten életbe lépő új budapesti parkolási szabályozás előnyeiről, de annak hiányosságait is kiemelte. Előbbi között említette, hogy átláthatóbb lesz a jelenleginél, hiszen jelentősen csökken a parkolási övezetek száma, és rendezettebb utcaképet is eredményez majd. Ugyancsak az előnyök közé sorolta, hogy a kerületek döntésétől függően akár tíz százalékkal is megnőhet a díjfizető zónák területe. Ugyanakkor az új szabályozás legfájóbb hiányosságának ítélte, hogy nem kezeli a kerületek által kiadott indokolatlan mértékű kedvezményeket: a helyi lakosok továbbra is évi két-háromezer forintért parkolhatnak háztartásonként akár korlátlan számú autóval. Az LMP alapvető személetváltást szorgalmaz a közterületekkel kapcsolatban- mondta Bakos Bernadett. A forgalomcsillapítás eszköze szerinte a dugódíj vagy a klímabérlet lehet.

Az országos átlagot tekintve csökkenésnek indult a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, hogy a 34. héten a vizsgált városok közül egyedül Salgótarjánban figyelhető meg emelkedő tendencia, ellenben csökkenés mérhető Budapest északi és központi szennyvíztisztítójának mintájában, valamint Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A többi településen stagnáló a tendencia. Az NNK közölte: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 21 mintavételi helyen az emelkedett, egy településen – Zalaegerszegen – a mérsékelt kategóriába sorolható. A koncentráció skáláján egyébként négy fokozatot különböztetnek meg: alacsony, mérsékelt, emelkedett, magas.

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) a holokauszt-túlélők nevében tiltakozik Horthy Miklós szobrának parlamenti elhelyezése miatt. Az egyesület szerdán juttatta el az MTI-hez a NÜB elnöke, Schiffer János által jegyzett közleményét, reagálva arra, hogy kedden a Mi Hazánk szobrot állított Horthy Miklós egykori kormányzónak a Parlament egyik hivatalos irodájában. A NÜB felszólítja a magyar állami vezetőket, köztük a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt és az Országgyűlés elnökét, tegyenek meg mindent a Horthy-szobor eltávolítása érdekében.

Külföldi hírek:

Yaffa Ben David, the secretary general of the Teachers, Union Minister of Finance Avigdor Lieberman and Minister of Education Yifat Shasha Biton hold a special press conference following the new salary agreement with the teachers

Izraelben egyezségre jutottak béremelésükről a korábban sztrájkkal fenyegetőző pedagógusok a pénzügyminisztériummal egy nappal az iskolakezdés előtt – jelentette a Jediót Ahronót. A hónapok óta, és egész éjjel folytatott tárgyalások eredményre vezettek. A pénzügyminisztérium, az oktatási minisztérium és a pedagógus szakszervezet szerdán bejelentette, hogy megállapodtak a pedagógusok béremeléséről, kialakították új kollektív szerződés alapelveit, és nem lépnek fel új követelésekkel 2026. december 31-ig. A változások nyomán Izrael történetében először az oktatási tárcának magasabb költségvetési források állnak majd rendelkezésére, mint a védelmi tárcának. A megállapodás szerint a többi között 9000 sékelre azaz csaknem 1 millió 100 ezer forintra emeli a kezdő tanári fizetést, és 1100 sékeles közel 135 ezer forintnak megfelelő fizetésemelést ad minden korábbi pedagógusnak. A pályán eltöltött három év után 10 000 sékeles, azaz több mint 1 millió 200 ezer forintos egyszeri „kitartási támogatást” adnak a tanároknak.

Zárószakaszához érkezett orosz-iráni együttműködésről szóló átfogó dokumentum kidolgozása – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt. Lavrov a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón kifejezte elégedettségét amiatt, hogy a két ország kapcsolatai fejlődnek és „új minőségi szintet értek el”. A készülő átfogó államközi szerződés „stratégiai jelentőségű lesz”, mert az elkövetkező évtizedekre meg fogja határozni az orosz-iráni kapcsolatok további fejlődésének alapvető irányvonalait – mondta. Méltatta, hogy a kétoldalú kereskedelem a szankciók ellenére is rekordütemben növekszik, továbbá köszönetet mondott iráni hivatali partnerének Teheránnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos „kiegyensúlyozott” álláspontjáért és Oroszország biztonsági aggodalmainak megértéséért.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, emellett olyan program létrehozását javasolta, amelyen keresztül elősegíthető azoknak az orosz katonáknak a támogatása, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni. Egy hírügynökségnek küldött írásos közleményében az ukrán diplomácia vezetője az orosz turisták kitiltását az EU-ból azzal indokolta, hogy az orosz közvélemény többsége támogatja Moszkva „népirtó agressziós háborúját”. „Mentsék az irhájukat, és lépjenek! Tegyék le a fegyvert, adják meg magukat az ukrán erőknek, és lehetőséget kapnak, hogy új életet kezdjenek” – mondta a javasolt dezertálási programról Kuleba, aki szerint ha csak egyetlen orosz katona is leteszi a fegyvert, azzal ukrán életeket lehet megmenteni, és közelebb kerül a béke.

Elindult szerda reggel Kijevből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában található atomerőmű felé a NAÜ főigazgatójának tájékoztatása szerint. Nem sokkal később ukrán források szerint támadás érte az erőmű melletti Enerhodar városát. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója reményét fejezte ki, hogy az ügynökségnek sikerül állandó missziót létrehoznia az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény folyamatos ellenőrzésére. Egyelőre nem tudni, mikor ér a Grossi vezette delegáció a március óta orosz irányítás alatt álló, ukrán szakemberek üzemeltette létesítménybe. Indulása előtt Grossi leszögezte: tisztában vannak vele, hogy „háborús zónába mennek”. Nem sokkal a delegáció indulását követően az erőmű melletti területeket orosz támadás érte. Jevhen Jevtusenko, Nikopol város tanácsának tagja provokációnak nevezte a támadást.

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében elhunyt Mihail Gorbacsov Nobel-békedíjas volt szovjet párt- és állami vezető, aki történelmi szerepet játszott az úgynevezett szocialista társadalmi berendezkedés felszámolásában az egykori Szovjetunióban és szövetséges országaiban. A gorbacsovi új politikai gondolkodás egyik központi eleme volt az, hogy minden népnek szuverén joga van a választásra. Irányításával a Szovjetunió eljutott a többpártrendszer bevezetéséig, a demokratizálódás kibontakozásáig. A politikai rendszer megreformálása keretében bevezették az államfői intézményt, és 1990. március 15-én a pártfőtitkár Gorbacsovot választották a Szovjetunió első – és mint utóbb kiderült utolsó – elnökévé. Hazájában az emberek tekintélyes része a Szovjetunió összeomlásával és az azt követő káosszal kapcsolja össze ugyan a nevét, de életútja és tettei alapján a világ a mai napig megbecsült történelmi személyiségként, a 20. század második felének egyik legmeghatározóbb politikusaként tartja számon. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Gorbacsovot szombaton temetik el. A nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában lesz, ugyanott, ahol Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála után a diktátort felravatalozták. Gorbacsovot az orosz fővárosban, a Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra.

A napokban érkezik Budapestre David Pressman új amerikai nagykövet – írta meg a Magyar Nemzet. David Pressman bemutatkozó videójában elmondta: A cél nem más, mint egy szabad Európa, amelynek Magyarország szerves része, hiszen ez alapvető fontosságú egy szabad és biztonságos Egyesült Államok számára. A Biden-kormány diplomáciai múlttal is rendelkező politikai kinevezettjét a magyar kormány azonban fenntartásokkal várja. Egyes kormánytagok élesebben is fogalmaztak. A jövőben sem fogjuk elviselni, ha egy másik ország képviselője azt gondolja, azért jön ide, hogy minket megtanítson egy jobb vagy más típusú életre, mert köszönjük szépen, mi azt nem kérjük – figyelmeztetett burkoltan, de alig félreérthetően Szijjártó Péter külügyminiszter a hétfői, budapesti nagyköveti értekezleten. Később Szijjártó leszögezte ugyanakkor, a kölcsönös tisztelet talaján állva várják Budapestre az Egyesült Államok képviselőjét. A Magyar Nemzet szerint Pressman a héten érkezhet a magyar fővárosba.

Időjárás:

Ma jelentősen visszaesik a hőmérséklet, délutánra már meglehetősen hűvös idő lesz. Este nagyrészt még zárt felhőzet, borongós ég a valószínű. A hőmérséklet jellemzően 16 – 25 fok körül alakul.