Mélyponton az amerikai-kínai kapcsolatok a házelnök tajvani útja után

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.07. reggelén

Rendkívüli ülést tart a parlament, de a kormánypártok bojkottálják.

Drámai helyzetet lát az egészségügyben a Magyar Orvosi Kamara főtitkára.

Mélyponton az amerikai-kínai kapcsolatok a házelnök tajvani útja után.

Egyre gyakoribbak a hőhullámok és egyszerre jelentkeznek az aszállyal.

Hírek:

A miniszterelnök összefogást szorgalmazott az amerikai konzervatívokkal, mondván, a magyarok tudják, hogyan lehet leküzdeni a szabadság ellenségeit a politikai hadszíntéren. Orbán Viktor az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján beszélt erről. Kifejtette azt is, hogy szerint napjaink progresszív liberálisai ugyanazok, mint az egykori kommunisták. Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon sikeressé tették azokat az értékeket – így a nemzetet, a keresztény gyökereket és a családot -, amelyek a politikai harcmezőn szükségesek. A miniszterelnök felidézte, hogy kormánya már korábban zéró toleranciát hirdetett meg a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben. Konkrétan nem említette, de nyilvánvalóan két héttel ezelőtti tusványosi beszédének visszhangjára utalt, amikor hírhamisításnak nevezte, ha ezzel vádolják őt.

Dallasban a volt amerikai elnök beszédével zárult az amerikai konzervatívok három napos konferenciája. Donald Trump még a tanácskozás előtt New Jerseyben, saját birtokán találkozott a magyar miniszterelnökkel. Barátjának nevezte Orbán Viktort, aki a megbeszélés után fontos szövetségesének tartotta a bukott elnököt. A két politikus egyetértett abban, hogy fel kell lépni az illegális migráció ellen, és ki kell tartani az alacsony adók politikája mellett. Orbán Viktor a hét elején érkezett az Egyesült Államokba. Emlékezetes, hogy a konzervatív unió májusban Budapesten tartotta rendezvényét, s ott a miniszterelnök 12 pontban vázolta sikereinek okait, egyben receptet adva arra, miképpen győzhetik le a republikánusok a közelgő félidős választásokon a demokratákat.

Rövidnek ígérkezik az országgyűlés holnap délutáni tanácskozása. A rendkívüli ülést az ellenzéki pártok kezdeményezték, mert szerintük még hatályba lépése előtt el kellene törölni a kata-törvényt. Fontosnak minősítették azt is, hogy a kormány segítse meg a megélhetési válság miatt bajba jutott embereket. Ezért javaslatokat nyújtottak be többek között a rezsiemelés megszüntetéséről, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint egyes termékek áfamenetességéről. A kormánypártok viszont már előre jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen, amelynek így még a napirendjét sem tudják majd elfogadni. A Fidesz azzal érvelt, hogy nem asszisztálnak Gyurcsány Ferenc manővereihez, amivel elő akarja készíteni visszatérést a hatalomba, ehelyett továbbra is a magyar családok megvédésével foglalkoznak.

Országszerte folytatódnak az időközi választások. Ezúttal azonban már nem olyan voksolásokat tartanak, amelyek a koronavírus-járvány miatt maradtak el, ezeket idei események tették szükségessé. Ásotthalmon azért kell új polgármestert választani, mert a település eddig vezetője, a Mi hazánk mozgalom elnöke parlamenti mandátumot szerzett. Toroczkai László posztjáért öten szálltak versenybe. Hasonló ok miatt szólítják urnákhoz a polgárokat Orosházán is. Ott egy Momentumos önkormányzati képviselő lett az országgyűlés tagja és az ő helyét kell betölteni. Polgármesterre és a képviselő-testület tagjaira is szavaznak a Csongrád-Csanád megyei Mártélyon, ahol április végén feloszlatta magát a testület.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója nem lát esélyt arra, hogy öt százalékra csökkenjen az infláció, amivel a kormány a jövő évi költségvetésben számolt. Molnár László szerint megváltozott a pénzromlás természete, szinte naponta változó árakkal szembesülnek a vásárlók, és ami nagyobb gond, a vállalatok is. Mint mondta, növeli a bizonytalanságot, hogy a kilencvenes évek második fele óta nem volt ilyen magas infláció környezet Magyarországon. A kutató úgy látja, hogy a következő hónapokban még tovább emelkedik az árindex, a csúcs októberre várható, de ha közben megszüntetik az üzemanyagok hatósági árát, akkor a tetőzés magasabb lesz, és elhúzódhat a jövő év első negyedéig.

Drámai helyzetet lát az egészségügyben a Magyar Orvosi Kamara titkára. Svéd Tamás szerint csendesen szűnnek meg, zárnak be meghatározatlan időre osztályok, részlegek, műtők és így recseg-ropog a közellátás teljes rendszere. Mindennek fő oka a szakemberhiány, amely már a járvány előtt is érezhető volt, de azóta csak súlyosabb lett. A szolgálati jogviszony bevezetése miatt sokan felmondtak, miközben a magánegészségügy tovább erősödött. Svéd Tamás kifogásolja, hogy a hálapénz törvényi betiltása után elmaradt az ígért újraszabályozás, nem tisztázták a köz- és magánellátás viszonyát, átjárhatóságát sem. Úgy véli, a helyzet csak az ellátóhelyek összevonásával, számuk racionális csökkentésével oldható meg.

Japánban fejezte be ázsiai körútját az amerikai képviselőház elnöke. Nancy Pelosi előzőleg Dél-Koreában és Tajvanon járt. Mindössze 24 órás tajpeji látogatása mélypontra sodorta az amerikai-kínai kapcsolatokat. Peking ugyanis fenyegetésnek minősítette, hogy az Egyesült Államok magasrangú politikust küldött a szigetre, amelyet Kína nem ismer el önálló államnak. Csak olaj volt tűzre, hogy Pelosi kijelentette, Washington nem hagyja magára Tajvant. Kína erre több napos hadgyakorlatot kezdett a térségben. Mindezek után megszólalt az orosz külügyminiszter is. Szergej Lavrov úgy vélte, az amerikaiak szándékosan bosszantották fel Pekinget.

Az amerikaiak húsz éve keresték az al-Kaida terrorszervezetnek azt a vezetőjét, akit a héten gyilkoltak meg Afganisztánban. A londoni Times írta meg, hogy Ajman al-Zavahrit egy Katarból felszálló és két rakétával célba juttatott drónnal vadászták le, amikor házának erkélyén sétált. Az idén februárban kaptak egy fülest arról, hogy a terrorista vezér családja a kabuli diplomatanegyedbe érkezett és a CIA azóta készítette elő az akciót. Zavahri volt a 2001 szeptemberi Amerika-ellenes támadások kitervelője. Az eltérített repülőgépek – amelyek közöl kettő lerombolta a World Trade Centert – több mint háromezer ember halálát okozták. Zavahri 2011-ben, vette át az al-Káida irányítását, miután az amerikaiak meggyilkolták Oszama bin Ladent.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus mostani tünetei között több is hasonlít az influenzáéhoz, de az allergiás szimptómákkal is összekeverhetők. Szlávik János elmondta, a torokfájás, a láz, az ízületi fájdalmak, a gyengeség, valamint a fejfájás emlékeztethet az influenzára. Hozzátette, a vírus most sem okoz enyhébb betegséget, de a nagyobb átoltottság miatt enyhébbek lehetnek a tünetek. Emlékezetes, egy ideje már csak hetente egyszer tesznek közzé adatokat. E héten azt közölték, hogy 21 840 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az országban, és 96 beteg halt meg. Majdnem 6 és fél millió embert oltottak már be. A kórházi oltópontokon változatlanul lehet kérni a vakcinát.

A mozdonyvezetők továbbra sem tettek le arról, hogy érvényre juttassák követeléseiket. Szakszervezetük azt közölte, a hónap végén döntenek arról, hogy mégis sztrájkba lépjenek-e. Azt nehezményezik, hogy miután lemondták a márciusra tervezett munkabeszüntetést, a MÁV nem teljesítette az ennek fejében kötött korábbi megállapodást. Eszerint minden mozdonyvezetőnek 300 ezer forintot kellett volna kapnia a korábban elmaradt béremelés kompenzálására. Az érdekképviselet most ismét felszólította a cég vezetését, hogy teljesítse vállalt kötelezettségeit.

Kőszegen a hagyományokhoz híven augusztus első hétvégéjén tartották meg az Ostromnapokat, ezúttal már 15. alkalommal. Az idén van 490 éve annak, hogy Jurisics Miklós várkapitány vezetésével mindössze félszáz hivatásos katona – a lakossággal együtt – megvédte a várost a hatalmas török túlerővel szemben. A rendezvényeken felidézték az egykori történeteket. Az érdeklődők vezetett múzeumi séta keretében tekinthették meg a vár ostromtermét, valamint a Hősök tornyát és a Tábornokházat. Volt Történelmi Íjászverseny, lovasbemutató és többször is felléptek a Kőszegi Vonósok. Minden este koncertekkel zárult a program.

A kánikula miatt ismét harmadfokú hőségriasztás volt az ország egész területén. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Fokozott óvatosságra intették a járművel közlekedőket. Azt ajánlották, vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot és még néhány percre se hagyják a parkoló autóban a gyermekeket, vagy a házi kedvenceket. A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. A nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban. Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben, tilos tarlót égetni, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani.

A meteorológusok szerint a következő időszakban egyre gyakoribbak lesznek a hőhullámok és az aszály is, ezek egyszerre jelentkeznek. Európa különösen veszélyeztetett ebből a szempontból, főleg a mediterrán térségben kell időjárási szélsőségekre számítani. Kis Anna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa felidézte, hogy az idei nyár Magyarországon már megmutatta, miképpen kapcsolódnak össze ezek az események. Az extrém hatások önmagukban is komoly károkat okozhatnak, de kombinálva megsokszorozódhatnak, és ennek a jelenlegi társadalmi-gazdasági rendszer nem biztos, hogy ellen tud állni.

Időjárás:

Ami pedig a mai időjárást illeti, enyhül a kánikula, kellemes melegre számíthatunk. Az ország nagy részén több órán át süt a nap. Átmenetileg erősen felhős területek is előfordulhatnak. Elszórtan zápor, zivatar is várható. Többfelé erős lesz az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet napközben 25 és 33 fok között alakul, estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. A jövő héten változékonyabb lesz az idő.