Koji László, az EVOSZ elnöke : A lakáscélú hitelek kamatait alacsonyan kellene tartani

A lakáscélú hitelek kamatait alacsonyan kellene tartani

Koji László, az EVOSZ elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az építőipari ágazat jelenéről, jövőjéről.

 

Az elnök elmondta, nagyon hasznos döntés volt a kormánytól, hogy két évvel meghosszabbította a lakásépítési ÁFA 5%-on tartását. Az eredeti tervek szerint ez csak idei évben maradt volna meg, de így szerencsére senkinek nem kell kapkodni a tervezéssel, az engedélyezéssel, hiszen 2024 év végéig fenn marad ez az ÁFA.

Koi László megemlítette, hogy 2010 után döntött úgy a kormány, hogy bizonyos lakás, – és házméret alatt nem kell engedélyeztetés. Ez a döntés egyrészt nagyon hasznos volt, hiszen így az állampolgárok számos bürokratikus eljárástól mentesültek. Ugyanakkor az is igaz, a hatóság kimaradása jóval nagyobb felelősséget rak a tervezőre és a kivitelezőre.

Az EVOSZ vezetője beszélt az ágazat jelenéről és jövőjéről, megemlítve, hogy az idei év kifejezetten jónak mutatkozik, talán még a következő esztendő eleje is, ám ennél messzebbre senki sem láthat. Az biztos, hogy az építőipar számára komoly veszteség a kormányzati döntés, mely szerint több mint 1000 milliárd forint értékben a meg nem kezdett beruházásokat el sem indítják. Mindezek mellett az is egy komoly gond, hogy a már megkezdett és befejezésre váró beruházások kapcsán is az anyagköltségek megemelkedése miatt, szükség lenne egy közel 500 milliárdos plusz finanszírozásra is. Az ágazat képviselői már ebben az ügyben megkezdték az egyeztetéseket a Lázár János vezette minisztériummal.

A szakember szerint az állami beruházások elmaradása miatt az építőipar a lakásépítésre fog nagyobb hangsúlyt helyezni. Ám ahhoz, hogy ezen a területen is előrelépés legyen, a lakáscélú hitelek kamatait alacsonyan kellene tartani. Koi László hozzátette, erre van Európában is gyakorlat. Több országban van kétszámjegyű hitelkamat, ám a lakáscélú hitelek alacsonyan vannak tartva. Nagyon jó példa volt itthon az MNB által finanszírozott Zöld Otthon program, ami 2,5 százalékos kamattal ment. Ezt kellene újraindítani, a hitelkamatot pedig maximum 5 százalékra emelni. Amennyiben ez sikerülne, ez mindenki számára hasznos lenne, mert nem az a kérdés, hogy lesz-e például elegendő építőanyag és szakember, hanem sokkal inkább az, hogy lesz-e finanszírozója az építkezéseknek. Ami a szakembereket illeti, valószínűleg a szakmunkások és a mérnökök maradni fognak, amennyiben romlik az ágazat helyzete, úgy először a segédmunkások fognak kikerülni innen.

Az EVOSZ elnöke szerint nagyon fontos lenne a régebbi építésű házak, bérházak, a Kádár-kockák energetikai megújítása, erre van is megoldás. Ugyanakkor azt is tudni kell, a műemlékházak esetében egy ilyen elengedhetetlen beruházás jóval többe kerül, mint más esetekben. Végezetül a szakember megjegyezte, a lakótelepi házak statikailag akár 2-300 évet is kibírnak, ám ezen épületeken belül is komoly felújításokra van szükség, hogy a mai kor szerint is élhetőek legyenek.