Az Egyesült Államok és Izrael 4 napos haditengerészeti gyakorlatot indított a Vörös-tengeren

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.03. reggelén

Egyre több a fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek koronavírus miatt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden megbeszélést folytatott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel.

Az Egyesült Államok és Izrael 4 napos haditengerészeti gyakorlatot indított a Vörös-tengeren.

Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak – írta keddi közleményében a pekingi külügyminisztérium.

Belföldi hírek:

Egyre több a fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek koronavírus miatt, általában néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János hozzátette: ez annak köszönhető, hogy aránylag sok ember rendelkezik védőoltással. Elmondta: a múlt héten 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de az oltások a legújabb koronavírus-variánsok esetén is segítenek a kórház elkerülésében. A koronavírus új variánsa – BA4-es, BA5-ös – valószínűleg átveszi az omikron helyét, de úgy tűnik, az oltottakra kevésbé veszélyes, mint az oltatlanokra, viszont azok is megfertőződhetnek, akik korábban omikronnal fertőződtek – jelezte. Mint mondta, szinte minden új alvariánsnak kicsit különböznek a tünetei az előzőektől. A BA4-es, BA5-ös legjellemzőbb tünetei: köhögés, orrfolyás, tüsszögés, fáradtság és fejfájás – ismertette a főorvos. Hozzátette: aki náthás, mindenképpen gondoljon arra, hogy megfertőződött, és ha elmegy egy tesztre, illetve otthon marad hét napig, nemcsak saját magát, hanem másokat is megvédheti.

Rekordalacsony szintet ért el a Velencei-tó vízállása kedden. A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A tó ma reggeli vízállása 61 centiméter volt – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt, folytatódik a Velencei-tó apadása – írták. Az OVF közölte: csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog.  A következő napokban alapvetően száraz, napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel.

A szociális szféra „összeomlását” előidéző megemelt benzin- és rezsiárak, valamint a kata új szabályozása ellen tiltakozott közleményében az MSZP. „A magát kereszténynek hirdető rezsim intézkedései nyomán ugyanis összeomlanak a szociális ellátást nyújtó intézmények”, hiszen nem tudják kifizetni a hétszeresére emelt gázárat, a dupla áramdíjat és a piaci árú üzemanyagokat – áll a közleményben. Az MSZP felszólította a „hatalom embereit”, hogy továbbra is tegyék elérhetővé a 480 forintos üzemanyagot a szociális szolgáltatásban dolgozó minden olyan szervezet számára, amelynek alapvető munkaeszköze a gépjármű.

Koji László, az EVOSZ elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az építőipari ágazat jelenéről, jövőjéről. Az elnök elmondta, nagyon hasznos döntés volt a kormánytól, hogy két évvel meghosszabbította a lakásépítési ÁFA 5%-on tartását. Az eredeti tervek szerint ez csak idei évben maradt volna meg, de így szerencsére senkinek nem kell kapkodni a tervezéssel, az engedélyezéssel, hiszen 2024 év végéig fenn marad ez az ÁFA. A szakember szerint az állami beruházások elmaradása miatt az építőipar a lakásépítésre fog nagyobb hangsúlyt helyezni. Ám ahhoz, hogy ezen a területen is előrelépés legyen, a lakáscélú hitelek kamatait alacsonyan kellene tartani.   Nagyon jó példa volt itthon az MNB által finanszírozott Zöld Otthon program, ami 2,5 százalékos kamattal működött.  Az EVOSZ elnöke szerint nagyon fontos lenne a régebbi építésű házak, bérházak, a Kádár-kockák energetikai megújítása, erre van is megoldás.  Végezetül a szakember megjegyezte, a lakótelepi házak statikailag akár 2-300 évet is kibírnak, ám ezen épületeken belül is komoly felújításokra van szükség, hogy a mai kor szerint is élhetőek legyenek.

Minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására az augusztus 1-jei árváltozás miatt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., ezért a bediktálás határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítja – tette közzé a vállalat a honlapján. A tájékoztatás szerint az MVM javasolja, hogy azok az ügyfelek, akiknek eddig még nem sikerült a mérőóraállás rögzítése, augusztus 15-ig térjenek vissza az mvmnext.hu/Ugyfelszolgalat címen elérhető online ügyfélszolgálatra vagy a telefonos ügyfélszolgálatra. A mérőóraállás rögzítése munkaidőn kívül is, 0-24 órában lehetséges az online felületen, illetve telefonon keresztül történő automatikus diktálással. A vállalat arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendkívüli diktálás nem kötelező, és a kedvezményes kereten belül fogyasztóknak nem is érdemes mérőállást rögzíteniük a rendkívüli időszakban.

Külföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden megbeszélést folytatott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A talákozóra a volt elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán került sor; a megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke valamint Susie Wiles, a Save America igazgatója, Brian Jack tanácsadó és Taylor Budowich, a Save America kommunikációs igazgatója.

Az Egyesült Államok és Izrael 4 napos haditengerészeti gyakorlatot indított a Vörös-tengeren – közölte az Israel Hayom. Az izraeli és az amerikai haditengerészet négynapos tengeri gyakorlatot indított a Vörös-tengeren – közölte közleményében az amerikai haditengerészeti erők központi parancsnoksága. A gyakorlat, amely egy vörös-tengeri munkacsoport áprilisi megalakulását követi, az amerikai 5. flotta és az izraeli haditengerészeti erők közötti kétoldalú kiképzési eseménye, amely a küldetéstervezésre, a tengeri tilalomra és más tengeri gyakorlatokra összpontosít – áll az amerikai haditengerészet közleményében. A rendelkezésre álló részletek szerint az amerikai haditengerészet több nagyobb hajót küldött a gyakorlaton való részvételre, köztük a USS Nitze-t – egy kis rombolót, amely levegő-levegő rakétákkal, nagy hatótávolságú szárazföldi támadásokra alkalmas cirkálórakétákkal, torpedókkal és mintegy 400 fős legénységgel van felszerelve; a USS Lewis B Puller-t – egy katonai teherhajót, amely képes tengerészgyalogosok telepítésére és platformként szolgál csapatszállító repülőgépek, például az Osprey számára; valamint a USNS Matthew Perry-t – egy logisztikai támogató hajót.

Hétfő éjszaka az izraeli biztonsági erők letartóztatták a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet szamáriai vezetőjét, Basszem Szaadit Dzseninben. Kedden a biztonsági szervezetek intézkedéseket tettek, felkészülve a gázai Iszlám Dzsihád tagjainak esetleges reakciójára. Szokatlan módon nyilvánosságra hozták a kihallgatószobában készített fotót Szaadiról, hogy csökkentsék a feszült légkört a terepen, és azt üzenetet küldje, hogy nem sérült meg súlyosan a letartóztatásakor. A hadsereg lezáratta az utakat a gázai határ közelében lévő területeken géppuskalövéstől, orvlövészektől és páncéltörő rakétáktól tartva. Az Israeli Vasutak bejelentette, hogy leállítja a vonatok közlekedését Askelon és Netivot között, és a közeli Szderot állomás is ideiglenesen zárva lesz. Egy biztonsági tisztviselő kifejtette, hogy ,,a megelőző intézkedések célja, hogy megakadályozzák, hogy az Iszlám Dzsihád reakcióba és eszkalációba rángassa az övezetet”.

Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak – írta keddi közleményében a pekingi külügyminisztérium. A tárca Pelosi gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását. A kínai védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték. A tájékoztatás szerint a légierő és a haditengerészet bevonásával zajló manőveren éles lövéseket fognak leadni a tajvani szorosban, és hagyományos rakétákkal tartanak tesztindításokat a Kína által saját területének vallott szigettől keletre.

Magas rangú amerikai tisztségviselők jelentőségtelennek minősítették Nancy Pelosi képviselőházi elnök esetleges tajvani látogatását, és kijelentették, hogy ha Kína fellép ellene, az ebből eredő konfliktus Peking hibája lesz.  Pelosi több mint két évtized óta az első amerikai képviselőházi elnök, aki Tajvanra látogat. Tajvan, amely hivatalosan Kínai Köztársaságnak (ROC) nevezi magát, az 1940-es évek óta önrendelkezik, de hivatalosan soha nem nyilvánította ki függetlenségét Pekingtől.

A kisebbségek hátrányos megkülönböztetésének és megbélyegzésének szigorú megbüntetését szorgalmazta a roma holokauszt emléknapján közzétett üzenetében Klaus Iohannis román elnök kedden. Az államfő felidézte: nyolcvan évvel ezelőtt a Ion Antonescu marsall által vezetett Hitler-barát román kormány mintegy 25 ezer romát deportált Transznisztriába, ahol a túléléshez szükséges legalapvetőbb feltételeket sem biztosította számukra. A deportáltak mintegy fele meghalt. Hozzátette: mindez a román történelem sötét fejezete, amelyért a román állam felelősséget vállalt. Az elnök megemlítette: a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború Romániában is – akárcsak az egész Európában – felerősítette a gyűlölködő hangokat, gyakoribbá tette a diszkriminatív és rasszista megnyilvánulásokat. „A rasszista vagy soviniszta megnyilvánulások megengedhetetlenek. Ezeket határozottan el kell utasítani és el kell ítélni. (.)  A kisebbségek megbélyegzését, hátrányos megkülönböztetését mindannyiunknak szigorúan el kell marasztalnia” – fogalmazott az egyik tanácsadója által felolvasott üzenetben Klaus Iohannis.

Időjárás:

Szerdán már elsősorban a nyaralóknak kedvező, napos vagy szűrt napsütéses idő várható. Egy többnyire áttetsző, szakadozott felhősáv keresztezi az országot NY-K irányban, ami átmenetileg szűrheti, zavarhatja a napsugarakat. Csapadék nem valószínű. A légmozgás a nappali időszakban gyenge marad, este, keleten megélénkülhet. Tovább emelkedik a hőmérséklet, a kora délutáni időszakban ismét többfelé elérheti a 35 fokot.