Az állam figyeli a gabonapiacot.

Az állam figyeli a gabonapiacot.

Dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért és mezőgazdaságért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a gabonahelyzetről, a műtrágyáról, de szóba került a Magyar Falu Program is.

 

Az államtitkár az orosz-ukrán háború kapcsán megemlítette, hogy Európának és a világ más pontjainak is gondot okozhat a jelenlegi helyzet, hiszen Oroszország és Ukrajna közel 100 millió tonnás gabona-exporttal rendelkezett. A mennyiség megértéséhez kifejtette azt is, hogy hazánk öt millió tonna gabonát termeszt egy évben. Ugyanígy figyelni kell arra is, tette hozzá, hogy a növénytermesztéshez elengedhetetlen műtrágya-piacon is változások várhatók. Hiszen ez a két ország hatalmas exportot bonyolított le, ami most lecsökkent, ebben még szerepe van a gázpiac átalakulásának is. A szakember hozzátette azt is, szerencsére a magyar gazdák erre az évre biztosan rendelkeznek megfelelő mennyiségű műtrágyával.

          Feldman Zsolt beszélt a hazai gabonapiacról is, megjegyezve, hogy az állam folyamatosan figyeli azt. Elsősorban azért, mert az előbb említett változások is hatalmas keresletet eredményeznek. Kifejtette, szó sincs kiviteli tilalomról, csupán arról, hogy szemmel kell tartani a piacot, hogy szükség esetén be lehessen avatkozni, miután a hazai fogyasztók a legfontosabbak. A jelenlegi helyzetben szerencsére az EU is végre konkrét lépéseket tett, hiszen nemrégiben engedélyezték például, hogy az eddig kötelezően parlagon tartott földeken is lehessen növényt termeszteni.

          Az államtitkár beszélt a Magyar Falu Programról, amelyben az agrártárca is jelentős szerepet vállal. Mint megjegyezte, a kormány feltett szándéka volt, amit sikeresen meg is valósított, hogy megkezdte a magyar vidék élhetővé tételét. Itt nemcsak olyan projektekről van szó, mint a kistelepülési utak rendbehozatala, rendelők, iskolák felújítása, hanem például olyanok is, amiket az agrártárca kiemelten kezelt, mint a kistelepülési őstermelői piacok megépítése. Ezzel valóban közvetlen kapcsolat alakul ki a termelő és a fogyasztó között, mindez ráadásul az adott településen, ahol így mindenki szívesebben marad, szívesebben él.