Izrael támogatni fogja az ENSZ Közgyűlés határozatát, amely elítéli az orosz inváziót Ukrajnában

Lapid: Izrael támogatni fogja az ENSZ Közgyűlés határozatát, amely elítéli az orosz inváziót Ukrajnában

Jáir Lapid külügyminiszter hétfőn közölte, Izrael támogatni fogja az ENSZ Közgyűlés határozatát, amely elítéli az orosz inváziót Ukrajnában.

,,Ma van az ukrajnai háború ötödik napja” – mondta Lapid hétfő délután. ,,Az ENSZ ma vagy holnap szavaz egy határozatról, amely elítéli az orosz inváziót Ukrajnában. Izrael támogatni fogja a határozatot, a világ országainak döntő többségével együtt.”

זהו היום החמישי של המלחמה באוקראינה. האו”ם יצביע היום או מחר על הצעת החלטה המגנה את הפלישה הרוסית לאוקראינה. ישראל תצטרף ותצביע בעד ההחלטה, יחד עם רוב מכריע של מדינות העולם.

— יאיר לפיד – Yair Lapid🟠 (@yairlapid) February 28, 2022

,,Izrael alaposan megvizsgálja a szankciók Oroszországra gyakorolt lehetséges hatását. Létrehoztunk egy minisztériumközi csoportot, amely megvizsgálja a szankciók hatásait és következményeit az izraeli gazdaságra és politikára.”

,,Ugyanakkor Izrael része lesz az ukrán nép megsegítésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseknek. Erkölcsi, történelmi és etikai kötelességünk, hogy részesei legyünk ennek az erőfeszítésnek. Ma és holnap három repülőgép indul Izraelből Ukrajnába egy nagy szállítmány sürgősségi segéllyel: több ezer kabát, takaró és hálózsák, orvosi felszerelés, sátrak és víztisztító berendezés.”

המשלוח ההומניטרי של ישראל לאוקראינה צפוי להמריא אחר הצהריים מנתב”ג לוורשה. משם יגיע למעברי הגבול ואוקראינה קרקעית. המטוס, איירבוס A300 (T7-ASK) של חברת תעופה מסן מרינו, מופעל על ידי אל על LY861 🇮🇱🇺🇦 pic.twitter.com/FQ7b0Ggbht

— איתי בלומנטל Itay Blumental (@ItayBlumental) February 28, 2022

,,Izrael a történelem jó oldalán állt és fog állni. Ezek a mi értékeink. Legfontosabb szövetségesünk az Egyesült Államok volt és lesz, de amerikai partnereink is megértik, hogy van két pont, amelyet szem előtt kell tartanunk, és megkívánja tőlünk, hogy óvatosak legyünk.”

,,Először is, Izraelnek gyakorlatilag van egy biztonsági határa Oroszországgal. Oroszország a legjelentősebb katonai hatalom Szíriában, és a velük való együttműködési mechanizmusunk segíti az északi határunkon az iráni beágyazódás elleni eltökélt harcunkat.”

,,A második pont, hogy körülbelül 4000 izraeli már elhagyta Ukrajnát a Külügyminisztérium személyzetének segítségével, de még mindig több ezer izraeli van ott, és körülbelül 180 000 ember élhet a visszatérési törvény adta jogával (bevándorlás Izraelbe).”

„Ukrajna heves harcoknak ad otthont, de köt minket egy szent elkötelezettség, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy egyetlen izraelit vagy zsidót se hagyjunk hátra. Erre van a zsidó állam. Ez a mi kötelességünk. Ez nem egyszerű. A határátkelők zsúfoltak, a kommunikációs hálózatok összeomlanak, és nem elhanyagolható mennyiségű pontatlan információ kering. Az izraeliek és a zsidók egy több százezer menekülthullám részei, és ez a hullám naponta növekszik.”

,,A Külügyminisztérium az elmúlt öt napban Izrael történetének egyik legbonyolultabb műveletét bonyolította le. Beszélgettem a minisztérium egyik munkatársával a lengyel-ukrán határon, a Medyka-átkelőnél. 48 órája nem aludt, és nem ő volt az egyetlen.”

,,Ez egy jelentős szervezési erőfeszítés. Diplomáciai és politikai erőfeszítés. Ez egy fejlődő helyzet, amely nagyon messze van a végétől, de a szervező elvünk világos: gondoskodunk az izraeliekről, gondoskodunk a zsidókról, és a szívünkben Ukrajna polgáraival vagyunk.”

Bennett beszélt Putyinnal; Izrael 100 tonna humanitárius segélyt küld Ukrajnának

A Biden-kormány kérése ellenére Izrael megtagadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa Ukrajna elleni orosz invázió elítéléséről szó határozattervezetének társtámogatását, amelyet az Egyesült Államok és más országok szavazásra bocsátottak péntek este New Yorkban.

India, az Egyesült Arab Emírségek és Kína tartózkodott. A tanács 15 tagja közül 11 szavazott igennel.

A Walla hírportál szerint az izraeli külügy lassan jutott dűlőre, és nem adott egyértelmű választ az Egyesült Államoknak pénteken, New York-i idő szerint délután 5 óráig, amikor megkezdődött a Biztonsági Tanács ülése.

Izraellel ellentétben a világ több mint 80 olyan országa, amely nem tagja a Biztonsági Tanácsnak, elfogadta az Egyesült Államok kérését, és támogatta a határozattervezetet.

Az izraeli külügyminisztérium egyik tisztviselője azt nyilatkozta Ravidnak, hogy a döntés, hogy nem fogadják el az Egyesült Államok kérését a határozat társtámogatására, annak a ténynek köszönhető, hogy Izrael nem tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és egyértelmű volt, hogy a határozatot nem fogadják el, mert az oroszok élni fognak vétójogukkal.

A tisztviselő szerint Izrael világossá tette az Egyesült Államok és más szövetségesei számára, hogy ellenzi az orosz inváziót Ukrajnában, de vannak „korlátai”, amelyeket mindannyian jól ismernek. „Izrael álláspontja az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban világos, és az ENSZ-arénában is világossá lesz téve” – mondta.

A Wallának nyilatkozó ügyben jártas forrás szerint az Egyesült Államok csalódottságát fejezte ki, miután Jeruzsálem megtagadta a Biztonsági Tanács pénteki szavazásának támogatását.