Izraeli vadászgépek Latakia kereskedelmi kikötőjét támadták

Szíria szerint izraeli vadászgépek Latakia kereskedelmi kikötőjét támadták

A szír állami média kedden éjszaka, az izraeli légierő által 01:23 perckor indított állítólagos újabb rakétatámadásról számolt be a latakiai kereskedelmi kikötő konténergyára ellen.

Egy meg nem nevezett katonai tisztviselőt idézve, a SANA azt állította, hogy az izraeli ellenség légitámadást indított a Földközi-tenger irányából, a latakiai kereskedelmi kikötőben található konténergyárat célozva. A támadás következtében a helyszínen több kereskedelmi konténer kigyulladt, tette hozzá az idézett forrás.

A szír állami tévé öt robbanást említett, miután hatalmas tűz ütött ki a konténerek területén. A helyszínre érkező tűzoltóknak állítólag sikerült eloltani a tüzet. Sérülésekről illetve halálesetről nem érkezett jelentés.

Az Izraeli Védelmi Erők nem reagált és valószínűleg nem is fog a jelentésekre.

Latakia kikötője létfontosságú létesítmény, a háború sújtotta Szíriába beérkező áruforgalom szempontjából. A szír kikötő elleni állítólagos izraeli légitámadás ritkaságnak számít, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a Damaszkusz környéki célpontokra összpontosító, az izraeli hadseregnek tulajdonított szíriai légicsapások száma.

Izrael vörös vonalnak tekinti Irán tevékenységét északi határán, és többször támadásokat indított Iránhoz kapcsolódó létesítmények és fegyveres konvojok ellen, melyeket a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szántak. Az Irán támogatását élvező Hezbollah a szíriai kormányerők mellett harcol a polgárháborúban.

Oroszország 2015 óta folytat katonai hadjáratot Szíriában Aszad oldalán. Moszkva segített a szíriai hadsereg korszerűsítésében, beleértve Aszad légvédelmi rendszereit is, és kiképezte azok irányítóit.