Az európai vezetők felelőssége vitathatatlan

Az európai vezetők felelőssége vitathatatlan

Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válságról, a pandémiáról, valamint arról, hogy a brüsszeli elefántcsonttoronyból csak a valóságot nem látják.

 

Lomnici Zoltán szerint valóban komoly válsághelyzetet teremtett az, ami a lengyel-fehérorosz határon történt, és most sokan gondolják úgy, hogy mindezekért Oroszországot, a Kremlt teszik felelőssé. Hozzátette azt is, a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Angela Merkel, Németország még hivatalban lévő kancellárja nem véletlenül beszélgetett telefonon Putyin elnökkel, ám ennek a beszélgetésnek nemcsak a válsághelyzet volt az egyik oka, hanem többek között az Északi Áramlat 2. gázvezeték is. A Századvég munkatársak szerint ez is azt mutatja, hogy a gazdasági érdekeket, bármilyen szomorúan is hangzik, mindenek elé kell rakni egy ország életében. Amennyiben ez megtörténik, akkor lehet csak felelősen felmérni egy adott belpolitikai, külpolitikai problémát. Mindezek mellett, a jelenleg Európa belsejében történő migrációs válság esetében kijelenthető, Európa vezetőinek a felelőssége vitathatatlan.

Lomnici Zoltán Mindezek mellett azt is megjegyezte, hogy a járványhelyzet kapcsán is ugyanezt lehet kijelenteni. Már csak azért is, mert az is látható, hogy például az átoltottság a világ egyes részein igen alacsony, mindez többek között azzal is magyarázható, hogy az Európai Unió is komoly kampányt folytatott a kínai és az orosz vakcinával szemben. Kifejtette azt is, hogy az egészségügyi válság jóval jelentősebb, nem csak például Afrikában, hanem a Földközi-tenger környékén is. Látni kell, a hajók folyamatosan szállítják a gazdasági bevándorlókat Olaszországba, Spanyolországba, ám ezek az emberek olyan helyekről érkeznek, ahol az átoltottság nem éri el a tíz százalékot sem.

Lomnici Zoltán emlékeztetett arra is, hogy vannak olyan európai országok, mint például Magyarország, amelyik ebben a helyzetben sem feledkezik meg a szolidaritás elvéről. A Századvég munkatársa szerint, az Európai Unió, az Európai Bizottság felelőssége a járványhelyzetben, a migrációs helyzetben is igen hatalmas. Emlékeztetett arra az esetre, amikor nemrégiben az Európai Unió jogalkotási biztosa látogatott Magyarországra, és miközben a negyedik hullám tombol Európában miközben egy migrációs válsághelyzet alakult ki a lengyel határon, az uniós biztos nem foglalkozik mással, mint a magyar és a lengyel kormányok jogértelmezésével. Mindeközben azt is látniuk kellene az Unió vezetőinek, hogy a gazdasági helyzet a közösség egészében nem javult, sőt akár ki is lehet jelenteni, romlott is. Elegendő csak ránézni a Földközi-tenger mentén élő uniós tagállamokra, amelyek esetében például, az EU felfüggesztette a maastrichti egyezmény kötelezettségének betartását. Lomnici Zoltán kifejtette, erre az esetre szokták mondani, hogy a brüsszeli elefántcsonttoronyból csak a valóságot nem látják. Holott nem kellene mást tenniük, mint a valós problémákat megkeresni, azokra valós válaszokat adni, nem azokat az országokat kellene kritizálni a szolidaritás elve miatt, amelyek valóban segítenek, hanem tényleg a valós helyzetet kellene mérlegre tenni. Figyelni kellene arra, ami a lengyel határon történik, ahol egy uniós tagállam, egy NATO ország határát támadják harmadik országból érkezettek, felfegyverkezve, kerítésvágó és minden egyéb eszközzel.

Arra a felvetésre, hogy mi történhet, a szakértő elmondta, Németország jövendőbeli kancellárja, igaz némi késéssel, de megszólalt. Európa abban reménykedhet, ha feláll az új német kormány, akkor történet esetleg valamilyen változás.