Izrael novembertől engedélyezi a beoltott turisták beutazását az országba

Izrael novembertől engedélyezi a beoltott turisták beutazását az országba

   

A kabinet miniszterei novembertől jóváhagyták az izraeli légtérzárlat feloldását, ilymódon a COVID-19 ellen beoltott vagy a betegségből felépült egyéni turisták másfél év korlátozás után ismét beutazhatnak az országba – közölte a Miniszterelnöki Hivatal, hozzátéve, hogy a tervet még jóvá kell hagynia a legmagasabb szintű korona – kabinetnek is illetve az új változatok terjedésével és azonosításával összhangban változhatnak a beutazás feltételei.

A korlátozás feloldása azonban csak olyan országokból érkező turistákra vonatkozik, akik a magas fertőzési arányt jelző nemvörösnek” minősített területről érkeznek, ezenkívül az izraeli egészségügyi szakemberek számára újabb aggodalmakra okot adó új variáns, az AY4.2 okozta járványos mértékű fertőzöttségű országokból sem érkezhetnek utasok.

Az új variánst világszerte már beazonosították, az Egyesült Királyságban a becslések szerint a napi új fertőzések tíz százalékát ez a mutáció okozza.

Az első eset, amelyet Izraelben fedeztek fel, egy tizenegy éves fiút érintett, aki nemrég tért vissza Moldovából, és már karanténban volt, amikor tesztje pozitívnak bizonyult a vírusra. Miután megerősítették, hogy a gyerek a fertőzést az alvariáns okozta vírustól kapta az Egészségügyi Minisztérium új vizsgálatot indított az elmúlt hónapokban regisztrált megbetegedésekre vonatkozóan, és további öt esetet talált.

A novembertől érvényes új szabályozás értelmében csak azok a turisták léphetnek be Izraelbe, akiket az elmúlt 180 nap alatt beoltottak mielőtt felszálltak a repülőgépre. A Pfizer vakcina esetében hét napnak kell eltelnie az utazó második vagy harmadik oltása és az Izraelbe való beutazás között. A Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson (egy adag), Sinovac és Sinopharm esetében 14 napnak kell eltelnie.

Mind a jelenlegi különleges esetekre érvényes, mind az új szabályozás értelmében minden Izraelbe utazónak PCR-tesztet kell végeznie az indulást követő 72 órán belül, és egy második teszten is át kell esnie, amikor leszáll a Ben Gurion repülőtéren. A beoltott utazóknak karanténban kell maradniuk 24 órán át, vagy addig, amíg a negatív teszteredményt SMS üzenetben megkapják. A be nem oltottaknak 14 napig karanténban kell maradniuk, amely, az 1. és 7. napon végzett két negatív teszttel egy hétre lerövidíthető.

A héten megjelent riportok szerint arra számítottak, hogy Izrael elismeri az egyébként nemzetközi berkekben vitatott orosz oltóanyagot és ezzel egyidejűleg a vakcinával beoltott turisták is zöld utat kaphatnak a beutazásra. A 2020 augusztusában elindított Szputnyik V vakcinát eddig mintegy 70 országban ismerték el. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség azonban még nem hagyta jóvá használatát, mivel megkérdőjelezik az oroszországi vakcinakísérletek átláthatóságát.

A vakcina elismerése mérföldkő lenne Izrael számára, amely eddig csak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által jóváhagyott oltásokat ismerte el. Nem utolsó sorban Bennett jelentős diplomáciai gesztust tenne a Putyin elnökkel való első hivatalos találkozóján.

A másfél éve halogatott légtér megnyitását a különböző hullámok és zárlatok között ingadozva, Izrael vonakodott megnyitni féltve a nehezen elért eredményeket, amelynek köszönhetően úgy tűnik, hogy a zsidó állam a negyedik koronavírus-hullámból kilábaló félben van.