Zavargások törtek ki Jeruzsálemben a Damaszkuszi kapunál, 11 személyt letartóztattak.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 21.20.20- reggelén 

  

Idén ismét már előző nap elkezdődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései, október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök rendhagyó helyszínen mondja el beszédét.

Zavargások törtek ki Jeruzsálemben a Damaszkuszi kapunál, 11 személyt letartóztattak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki a lengyel igazságszolgáltatás helyzete miatt és az európai uniós jog elsőbbségét hangsúlyozta az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén.

A magyar kormány kezdettől fogva kiállt a lengyel alkotmánybíróság határozata mellett, amely rávilágít az Európai Unió intézményeinek hibás gyakorlatára – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter .

Belföldi hírek:

Idén ismét már előző nap elkezdődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései, október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök rendhagyó helyszínen mondja el beszédét – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán elmondta: az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs kedden elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét. „Emlékezzenek minél többen!” – kérte az államtitkár, kiemelve: idén nemcsak a forradalom 65. évfordulójára, hanem az 50. évfordulón történt atrocitásokra is emlékeznek. Az államtitkár közölte: miként korábban már több rendezvény esetében, úgy a nemzeti ünnepi állami és önkormányzati rendezvényekre, valamint a jövő héten, a mindenszentek és halottak napja alkalmából tartandó egyházi, állami, önkormányzati megemlékezésekre, temetőlátogatásokra sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások.

 

2021_Okt_23_Spot_15sec_MPEG4_HD_v007_mix_120557.mp4

 

Újabb parkolóhelyek szűnnek meg Erzsébetvárosban, mondta Veres Zoltán, az erzsébetvárosi önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Veres Zoltán szerint folytatódik a 2019 óta elindult gyakorlat, mely szerint parkolóhelyeket szüntet meg az önkormányzat. Most éppen az elektromos rollereknek építenének ki helyeket, ez azonban nem bevételt, hanem sokkal inkább kiadást és terhet jelent majd Erzsébetvárosnak, a lakosoknak bosszúságot, a közlekedési veszélyekről nem is beszélve. Szükség lenne megoldásra, de nem így – emelte ki, pedig egy évvel ezelőtt a képviselők azzal bízták meg az önkormányzatot, hogy állapodjon meg a rolleres céggel, ebből lett az, hogy a mostani tervek szerint

30 parkolóhely szűnik meg, a korábbi 170 mellett. Ráadásul a kialakítást az önkormányzat vállalja magára. A frakcióvezető szerint problémás az a terv is, ami a Király utca egy részén szünteti meg a parkolást. Mindezt úgy támogatta a többség, hogy nem készült terv hozzá. A parkolóhelyek helyére kiülős helyek kerülnének, ám ilyenkor felmerül a kérdés, mit is akar a jelenlegi városvezetés a bulinegyeddel, mert így, a jelek szerint fenn akarják tartani azt. Arra a kérdésre, hogy mit tehet egy ellenzéki frakció, a politikus úgy felelt, nincsen a kerületben olyan formáció, amelyikkel összefoghatnának, hiszen a többség olyan döntéseket hoz, ami nem az erzsébetvárosiak érdekét szolgálja.

Együttműködési megállapodást kötöttek a Magyarok Kenyere program szervezői a Magyar Pékszövetséggel. A tizenegyedik éve működő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői (a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége – MAGOSZ, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány) együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Pékszövetséggel a Kenyér Világnapja alkalmából, az Országházban. A megállapodás értelmében a felek összehangoltan tevékenykednek szakmai, stratégiai, érdekképviseleti céljaik elérése érdekében. A megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében Győrffy Balázs elnök, a MAGOSZ képviseletében Jakab István elnök, a Magyarok Kenyere Alapítvány részéről Rittlinger József kuratóriumi elnök, a Pékszövetség oldaláról Septe József elnök látta el kézjegyével. A felek közös fellépése a karitatív tevékenység mellett többek között olyan szakmai és stratégiai célokra is kiterjed, mint a fenntarthatóság biztosítása, a korszerűen előállított, de egészséges és természetes, adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése, valamint a kenyérrel és összetevőivel kapcsolatos lakossági ismeretek bővítése.

Csak zöld fordulattal, az alternatív energiákra való átállással csökkenthető a rezsi; erre az LMP a garancia – jelentette ki Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője. A politikus a magas energiaárakkal kapcsolatban tagadta, hogy az európai uniós klímastratégia okozná a drasztikus áremelkedést, miként azt a kormány állítja. Közölte: az áremelkedés oka részben a koronavírus-járvány utáni fogyasztásnövekedés, de leginkább az, hogy a fosszilis energiát termelő nagy cégek kartelleznek, vagyis leosztják a piacot, ezzel mesterségesen felhajtva az árakat.

Külföldi hírek:

Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben. A katonai rádió beszámolója szerint azokat fogják AstraZeneca-vakcinával védeni, akiknél súlyosabb szövődmények alakultak ki az Izraelben eddig alkalmazott, mRNS-technológián alapuló Moderna- vagy Pfizer/BioNTech-oltás után vagy akinek az egészségi állapota nem engedi meg ezeknek a beadását. Naftali Bennett miniszterelnök kiterjeszti a karantén helyetti tesztelés kísérletét a még nem oltható gyerekek oktatási intézményeiben. A kísérleti programban az azonosított fertőzöttel érintkező gyerekek visszatérhetnek az

iskolákba, ha tesztjük negatív volt és nem kell egész osztályoknak egyhetes otthoni zárlatot vállalniuk. Eddig csak zöld, vagyis egyáltalán nem vagy alig fertőzöttnek minősített településeken voltak ilyen iskolák, de kiterjesztik a módszert a sárga, vagyis enyhén fertőzött helyekre és az óvodákra is – értesült a The Times of Israel.

Zavargások törtek ki Jeruzsálemben a Damaszkuszi kapunál, 11 személyt letartóztattak. Arabok dobáltak kövekkel buszokat és a rendőrséget kedd délután Jeruzsálem óvárosában, a Damaszkusz-kapu területén. A rendőrség és a határrendészet erői tömegoszlató eszközökkel reagáltak, és tizenegy személyt vettek őrizetbe a támadásban való részvétel gyanújával. A konfrontációk körülbelül két hete kezdődtek. Eleinte az összecsapások fiatal arab csoportok és fiatal zsidók között zajlottak, de az utóbbi napokban palesztin fiatalok, valamint a rendőrség és a határrendészeti erők között történik. A délutáni események voltak a legsúlyosabbak a héten, és emlékeztetnek a májusi Falak őrzője-hadműveletet megelőző zavargásokra. A keddi zavargások a Palesztin Hatósághoz köthető palesztin cserkészmozgalom szervezte menet után kezdődtek, melyet Mohammed próféta születésnapja alkalmából tartottak Kelet-Jeruzsálem utcáin.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki a lengyel igazságszolgáltatás helyzete miatt és az európai uniós jog elsőbbségét hangsúlyozta az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén a lengyel alkotmánybíróság nemzeti alkotmány elsőbbségét megállapító döntéséről tartott vitán. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a a tagállamok szuverenitását hangoztatta és kijelentette: nem engedhető meg, hogy az uniós intézmények jogi alap

nélkül erőltessék rá döntéseiket másokra. Kijelentette: a játékszabályoknak mindenki számára egyformának kell lenniük, betartásuk mindenki számára kötelező, beleértve az uniós intézményeket is. Hozzátette: vannak különbségek és Lengyelország azt szeretné, ha ezeket a különbségeket tiszteletben tartanák, a szuverén országok döntéseivel együtt. A lengyel kormányfő kiemelte: ha az uniós intézmények átlépik a szerződések szerinti kompetenciájukat, arra a tagállamoknak reagálniuk kell.

A magyar kormány kezdettől fogva kiállt a lengyel alkotmánybíróság határozata mellett, amely rávilágít az Európai Unió intézményeinek hibás gyakorlatára – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán közzétett üzenetében. Varga Judit az uniós tagországok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek luxembourgi ülését megelőzően közzétett üzenetében megjegyezte: Brüsszel teljes gázra kapcsolt, azért zsarolják Magyarországot és Lengyelországot, mert „más alapokon nyugszik értékrendünk, máshogy gondolkodunk a világról és Európáról”. Azt írta: ha nem lenne elég a sok jogállamisági jelentés és kötelezettségszegési eljárás, még olyan források megvonásával is zsarolják a két országot, amelyek száz százalékban járnak nekik, „hiszen azokért a magyar és lengyel emberek keményen megdolgoztak”.

Milos Zeman cseh államfő egészségi állapota kimeríti azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén az elnöki jogkörök átruházhatók a kormányfőre és a képviselőház elnökére – állapította meg a szenátus alkotmányügyi bizottsága Prágában. A bizottság határozata szerint a parlamenti felsőháznak október végén kellene döntenie a cseh alkotmány 66. cikkelyének alkalmazásáról, amely előírja, hogyan lehet átruházni a feladatai ellátására képtelen államfő jogköreit a kormányfőre, valamint a képviselőház elnökére. A cikkely szerint ezt a lépést a parlament mindkét házának határozatban kell támogatnia. A szenátus legközelebbi ülése október 26-án kezdődik, majd az újabb ülésre november 5-én kerül sor. Az októberi választások eredménye alapján november 8-án, a 30 napos óvási időszak letelte után ül össze az új képviselőház, amikor a képviselők leteszik az esküt, és megválasztják a testület új szerveit. Ezt követően tűzhetné napirendre az alsóház is az elnöki jogkörök átruházását.

Gazdasági hír:

A Mátrai Erőmű átalakításának legfontosabb szempontja igazságos átmenettel elérni az üvegházhatású gázok drasztikus csökkenését – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Egerben, a szénkivezetés szükségességéről a Mátrában című konferencián. Steiner Attila aláhúzta: a Mátrai Erőmű az észak-keleti országrész legnagyobb energiatermelő egysége, ezért e térség ellátásbiztonsága tekintetében kulcsfontosságú. Átalakítása kapcsán meghatározó szempont – Magyarország klímavédelmi törekvéseivel összhangban – a működés fenntartása mellett az előremutató jövő feltételeinek megteremtése – mondta.

Időjárás:

Ma tovább élénkül, a Dunántúl térségében a délután folyamán megerősödik a déli szél.

Este is erős marad a légmozgás.

A hőmérséklet a déli áramlásnak köszönhetően, az évszakos átlagnál több fokkal magasabban 14 – 20 fokon tetőzik.