A demográfiai statisztikákban is láthatók a kormány eredményei

A demográfiai statisztikákban is láthatók a kormány eredményei

Az újraindításért felelős operatív törzs utolsó ülése után Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter válaszolt a Heti Tv több kérdésére.

A Heti Tv először arra volt kíváncsi, milyen feladatok várnak a miniszterre most, hogy a törzs befejezte a feladatát.

Novák Katalin elmondta, a miniszteri munkán túl várnak rá a nemzetközi kapcsolatok, folyamatosan történnek események, választások, majd hozzátette, abban reménykednek például, hogy a cseh kormány fennmarad. Mellette még természetesen a jövő évi választáskampányában is szerepet fog vállalni. Ugyanakkor kiemelten fontosnak nevezte a politikus azt az önként vállalt feladatát, hogy segítse az örökbefogadás folyamatának felgyorsítását.

Ennek kapcsán a Heti Tv azt kérdezte, hogy a kormányzat figyelemmel van-e azokra az egyedülállókra, akik gyermeket szeretnének örökbe fogadni.

A miniszter kiemelte, valóban vannak egyedülállók is, akik szeretnének örökbe fogadni, nekik is van lehetőségük erre, igaz az is, elsősorban családosok számára biztosítják ezt a lehetőséget, de ha nincsenek megfelelő jelöltek, akkor természetesen az egyedülállók is lehetnek örökbefogadók.

Ezzel kapcsolatban a Heti Tv felvetésére a miniszter elismerte, valóban vannak paraméterek, amelyeket a leendő szülők általában figyelembe vesznek. Elsőként a gyermek kora, minél fiatalabb egy gyerek, annál nagyobb esélye van örökbefogadót találni. A másik az egészségi állapot, a leendő szülőknek kell eldönteni, milyen fokú sérüléssel fogadnak örökbe gyereket. A harmadik – és erről is beszélni kell – a cigány származás, mert sokan vannak, akik éppen ezért nem akarnak egyes gyerekeket örökbe fogadni.

A Heti Tv-nek a zöld CSOK-kal kapcsolatos kérdésére Novák Katalin kiemelte, a kormány csatlakozott az MNB programjához, mert egy energiatakarékos otthon megléte fontos, így lehet a környezettudatosságot növelni. Már vannak érdeklődők, de arról korai lenne beszélni, mi van akkor, ha rengetegen vennék ezt igénybe.

A kormány családpolitikájának a demográfiai adatokra való hatásával kapcsolatos kérdésre a miniszter úgy válaszolt, általában 10 éves időszak mutathat eredményt, a kormány 201-ben kezdett el kiemelten foglalkozni a családokkal, az eredmény pedig az, hogy nálunk emelkedett a házasságkötések száma, közel felére esett vissza az abortuszok száma. Itthon a fiatalok szeretnének családot, gyermekeket, a kormány feladata pedig az, hogy a kívánt gyerekek megszületésében segítséget adjon.

A Heti Tv megjegyezte, a kormányzati kampány ellenére az oltakozási kedv csökken. Ennek kapcsán az a kérdés merült fel, hogy mit lehet még tenni?

A miniszter szerint az oltás a leghatásosabb védekezési eszköz a vírus ellen, ezt folyamatosan kell kommunikálni, ehhez partnerek kellenek, mint az Idősek Tanácsa, amelynek tegnapi ülésén a politikus is megszólalt. Mindezek mellett a kormány az oltási kampányát is folytatja – tette hozzá Novák Katalin.

A tájékoztatón jelen levő Révész Máriusz miniszterelnöki biztost a Heti Tv arról kérdezte, az általa meghirdetett terveknek eleget lehet-e tenni a járvány negyedik hullámában.

Révész Máriusz szerint ezek a programok szabadtériek, így nem lehet akadálya a megrendezésüknek.