Ennél többet egy demokratikus társadalom nem tehet

Ennél többet egy demokratikus társadalom nem tehet

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

A Heti Tv arra volt kíváncsi, van-e a kormánynak arról információja, hogy az Európa Parlament Magyarországra küldött vizsgálóbizottsága találkozik-e az ellenzéki összefogásban induló egykori gárdistákkal, esetleg elmondják-e kritikájukat?

Gulyás Gergely szerint erre nem kerül sor, mert a bizottság pont azért jön, hogy azt az összefogást, a politikus szerint a mai Molotov-Ribbentrop paktumot támogassa. A Heti Tv a kormány véleményét akarta megtudni a német választásokról, azok következményeiről.

A miniszter válaszában elmondta, a német gazdaság egész Európára hatással van, ezért az, hogy ki alakít kormányt Berlinben, az egész EU gazdaságpolitikájára is hatással lesz, így Magyarországéra is, már azért is, mert hazánk legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere Németország. A magyar kormány megvárja az új német kormány programját, benne a prioritásokkal, bár sejteni lehet, hogy a szociáldemokrata-zöld-liberális koalíciónak mik lesznek a sarokpontjai. A most távozó német kancellárról, Angela Merkelről a miniszter azt mondta, bár a németeknél is a sajtó alakítja a politikát, nem a politikusok, de Németország első embere néha képes volt a sajtóval szemben is a saját politikai véleményét megfogalmazni, majd cselekedni is, ám jelenleg nem látszik hasonló politikus Németországban.

A Heti Tv felhívta a figyelmet olyan véleményekre, amelyek szerint a hazai nyugdíjrendszer is akadálya lehet a demográfiai fordulatnak. Ennek kapcsán a kormány véleményére is kíváncsi volt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a mai nyugdíjrendszer bő 15 évig is fenntartható. Ha majd változtatni kell, akkor majd felmerül a kérdés, a demográfiai elvet kell-e érvényesíteni. A kormány eddig azt a döntést hozta, hogy nem érvényesíti ezt az elvet, bár mindenhol másutt, mint a családtámogatásoknál igen. Ha majd 2035 körül megvizsgálják a nyugdíjrendszert, akkor nem logikátlan, ha a gyermekszám is szerepel benne, nem csak a jövedelem, de egyelőre ez a téma nem szerepel a kormánypártok napirendjén.

Arra a kérdésre, hogy az infláció miként befolyásolhatja a családvédelmi rendelkezéseket, Gulyás Gergely megjegyezte, az infláció kezelése a jegybank feladata, azt kezeli is. De látni kell, a járványt, annak kezelését követő gazdasági növekedés a világon mindenhol inflációval jár, ez valószínűleg egy éven belül le is fog csökkenni.

A Heti Tv arra is kíváncsi volt, mit gondol a kormány, a hétvégi demográfiai konferenciának lesznek-e és milyen kihatásai?

A politikus szerint a legfontosabb az volt a negyedik alkalommal megrendezett konferencián, hogy a nemzetközi politikai életben is erőteljesen jelent meg az az álláspont, mely szerint a családpolitika alternatívája a migrációnak. A kormány azt reméli, Magyarország a saját politikájával ezt bizonyítani tudja, azaz igazolni, hogy a saját, nemzeti családpolitika is képes biztosítani a reprodukciót.

A Heti Tv ismét rákérdezett a Norvég Alap körüli vitára, a miniszter szerint mindenki biztos lehet abban, hogy a norvég kormány fizetni fog.

A Heti Tv ismét megkérdezte, nem akarja-e a kormány megfontolni a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét, elsősorban azért, mert jelentősen lassult a negyedik hullám küszöbén az oltakozási hajlandóság.

A kancelláriaminiszter felvázolta a kormány lehetőségeit, biztosítani az oltást, gyorsan, hatékonyan, ingyenesen. Ez biztosítva van, sőt – tette hozzá, a legveszélyeztetettebb korosztály tagjait már a lakásukon keresik fel, oltják be, ennél többet egy demokratikus társadalom nem tehet, erőszakkal senkit nem szabad beoltani. A kormány azt mondja, mindenki felelős önmagáért, a kormány azt tudja tenni, hogy felhívja az emberek figyelmét, valamint azt, hogy bevezette a védettségi igazolványt.