Nem könnyű az ellenzék helyzete, mert elsősorban adatokkal kell versenyezni

Nem könnyű az ellenzék helyzete, mert elsősorban adatokkal kell versenyezni

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki előválasztásról, a Parlament nyitónapjáról.

Az elemző szerint az ellenzéki előválasztás internetes oldalának összeomlása kapcsán a szervezők külső beavatkozásról beszéltek, de sokkal inkább arról lehet szó, hogy több hónapos előkészítő munka elbénázása történt, már azért is, mert a tesztüzem alatt is voltak problémák a rendszerrel. Azt remélték, azt gondolták, hogy az érdeklődés nagy lesz, ezért is kellett volna egy olyan rendszert működtetni, amelyik képes ezt feldolgozni. A kudarc indokai kapcsán azt jegyezte meg a Nézőpont munkatársa,hogy igen rossz üzenete lehet az ellenzéki választók felé, ha azt mondják nekik, sok emberre számítottunk, de ennyire azért mégsem.

Erdélyi Rezső Krisztián szerint ez a kudarc nem rendíti meg az ellenzék elkötelezett szavazóinak a hitét, már azért is, mert például a világ azon országaiban, ahol van előválasztás, azon csak a legelkötelezettebb szavazók vesznek részt.

Ám az előfordulhat, hogy azon nem elkötelezettek szavazók hitét, akik nem kifejezetten ellenzékiek, nem kifejezetten kormánypártiak megrengetheti. Ők azok, akiknek nem tetszhet az előválasztás abból a szempontból, hogy a 106 körzetben van 11,ahol csak egyetlen jelölt van, de akad olyan, nem is kevés, amit de facto egy emberes körzetnek lehet tekinteni, azaz kevés helyen van igazi verseny.

Az elemző beszélt az egyik miniszterelnök-jelölt-jelölt cigányozós mondatairól. Mint kifejtette, Márki-Zay Péter is pontosan tudja, nincs esélye, neki nem osztottak érdemi lapot az előválasztáson. Egy biztos, nem ő lesz a miniszterelnök-jelölt, az egyéni körzetében nem lehet tudni, hogy most mit gondolnak a szavairól. Neki ott, Hódmezővásárhelyen van egy alapvető protestbázisa, amelyik nem elsősorban nem mellette, hanem a Fidesz jelöltje, Lázár János ellen van, őket nem tántorítják el ezek a szavak. Azt nem lehet tudni, hogy a körzetben lévő más települések polgárai miként vélekednek erről.

Erdélyi Rezső Krisztián szerint az előválasztáson érdemes lesz figyelni Zuglóra, ahol két komoly jelölt mérkőzik meg egymással.

A Nézőpont munkatársa a Parlament nyitónapjáról azt mondta, nem lepődött meg sem a kormánypárti, sem pedig az ellenzéki oldal megszólalásain, felvetésein, kérdésein, válaszain. Hozzátette, az indulatok, a feszültség tapintható, ha mindez egy harmadik világ parlamentjében zajlik, akkor ott már verekednének is. Véleménye szerint ezt a hangulatot csak a józan ész tudná megállítani, ám ezt a választás előtt néhány hónappal nem igazán lehet elérni. Példaként hozta fel az ellenzéket, amelyik 2010 óta van ebben a pozícióban, amibe belefáradtak, úgy érzik a minél több és minél hangosabb performance az, amivel a választókat tudják mozgatni. Hozzátette, azért sem könnyű az ellenzék helyzete, mert elsősorban adatokkal kell versenyezniük, hiszen dinamikus gazdasági bővülés, növekvő foglalkoztatottság áll velük szemben.