Izrael fenntartja magának a jogot, hogy fellépjen az iráni atomprogram ellen – figyelmeztetett Yair Lapid külügyminiszter Moszkvában, miután találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A BreuerPress és a HetíTV hírei  2021.IX.10.reggelén 

 

A Lengyelország elleni brüsszeli támadás kapcsán Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Duda lengyel államfőt.

Izrael fenntartja magának a jogot, hogy fellépjen az iráni atomprogram ellen – figyelmeztetett Yair Lapid külügyminiszter Moszkvában, miután találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Az Európai Unión (EU) belüli megosztottság erősödésével járna, ha baloldali kormány alakulna Németországban – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője Berlinben.

Az Európai Unió kibővítésének a Nyugat-Balkán országaival prioritást kell élveznie a legközelebbi időszakban – állapította meg közösen Jakub Kulhánek, cseh és Anne Linde svéd külügyminiszter prágai tárgyalásaik során.

Belföldi hírek:

A Lengyelország elleni brüsszeli támadás kapcsán Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Duda lengyel államfőt, amikor fogadta őt Budapesten, a Karmelita kolostorban. A magyar-lengyel kapcsolatok aktuális kérdésein túl a megbeszélés kiemelt témája az Európai Bizottság támadása volt; a testület ugyanis keddi döntésével eddig példátlan módon élt vissza hatalmával: megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását. Tette ezt akkor, amikor Lengyelország – Magyarország mellett – az EU külső határait védi az erősödő migrációval szemben. Az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét – szögezte le Orbán Viktor, felidézve: a magyar kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett. Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Kórházba került Frölich Róbert országos főrabbi – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a honlapján. Heisler András, a Mazsihisz elnöke kérésére a főrabbi tisztelői, barátai, hittestvérei a Dohány utcai zsinagógába, a tegnap esti Maariv ima keretében közösen imádkoztak dr. Frölich Róbert felgyógyulásáért. Az MTI értesülései szerint a zsidó szervezetek nevében Frölich Róbert köszöntötte volna Ferenc pápát vasárnap a Szépművészeti Múzeumban.

Jókora lökést adhat a 25 év alattiak foglalkoztatottságának a 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentesség – hangsúlyozta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke. Fűrész Tünde közölte: a 14 és 25 év közötti fiatalok

foglalkoztatottsága jelentősen megnőtt az elmúlt tíz évben, 2010-ben még csak 18 százalékuk dolgozott, jelenleg 29 százalékuk vállal munkát. Az szja-mentesség hozzájárul majd, hogy még többen tudjanak dolgozni ebben a korosztályban, különösen az egyetemisták körében, mivel Magyarország ezen a téren elmarad az európai átlagtól – jegyezte meg. Elmondta: ez azzal magyarázható, hogy a Dániában és Hollandiában a megszokott részmunkaidős, heti pár órás foglalkoztatottság Magyarországon még gyerekcipőben jár. Az szja-mentesség ráirányítja a munkaadók figyelmét a fiatalok foglalkoztatásában rejlő nagy lehetőségekre. A munkáltatóknak rugalmasabbnak kell lenniük, de cserébe megtalálhatják a jövő munkavállalóit – mondta Fűrész Tünde.

Már 225 ezer 12 és 17 év közötti diák kapta meg a koronavírus elleni oltást, így tovább növekedett az oktatás biztonsága – közölte a koronavirus.gov.hu. A kormányzati portálon azt írták: a 18-19 éves korosztály 60 százaléka, 121 ezer fiatal már beoltatta magát. Múlt héten több mint kétezer helyszínen szerveztek iskolai oltást, ahol közel 47 ezer diák jelent meg. A második oltást szeptember második felében kapják meg a diákok – tudatták. A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk a diákoknak és a pedagógusoknak is, hiszen az oltás adja a legerősebb védelmet a vírus ellen – hívták fel a figyelmet.

Külföldi hírek:

Izrael fenntartja magának a jogot, hogy fellépjen az iráni atomprogram ellen – figyelmeztetett Yair Lapid külügyminiszter Moszkvában, miután találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. „Irán előretörése a nukleáris képességek felé nemcsak Izrael, hanem az egész világ problémája” – mondta. Lapid „erős és világos üzenetet” kért a világtól Iránnak. Hozzátette, egy nukleáris Irán nukleáris fegyverkezési versenyhez vezethet a Közel-Keleten. „A világnak meg kell fékeznie Iránt, ha ezt nem teszi meg, Izrael fenntartja a cselekvés jogát.

Az izraeli közbiztonsági miniszter ígéretet tett a hat palesztin biztonsági fogoly elkapására, akik hétfőn megszöktek egy észak-izraeli fokozott biztonságú börtönből, és kezelni fognak minden olyan baklövést, amely a szökést lehetővé tette. Az ország történetének egyik legsúlyosabb szökésének hatására az izraeli hatóságok hatalmas hajszát indítottak az ország északi részén valamint Júdea és Szamáriában, miután a foglyok – akik súlyos terrorcselekmények miatt kerültek börtönbe – a cellájukból induló föld alatti járaton keresztül megszöktek a Gilboa börtönből. ,,Kézre kerítjük a szökésben lévő terroristákat, orvosoljuk a hibákat, amelyek a szökéshez vezethettek – és ha szakmai hanyagságot találunk, akkor arról is gondoskodunk” – mondta Omer Barlev közbiztonsági miniszter. A rendőrség időközben bejelentette, hogy mostantól az incidens kivizsgálását a Lahav 433 Nemzetközi Bűnügyi Nyomozó Egység végzi, a börtönőrök pedig vallomást fognak tenni azon aggodalmakból kifolyólag, hogy a börtön személyzetének egy része segítséget nyújthatott a hat szökevénynek.

Az Európai Unió kibővítésének a Nyugat-Balkán országaival prioritást kell élveznie a legközelebbi időszakban – állapította meg közösen Jakub Kulháne, cseh és Anne

Linde svéd külügyminiszter prágai tárgyalásaik során. A svéd diplomácia irányítója szerint mindez attól fog függeni, hogyan alakul a reformok sorsa az említett térség országaiban. „A reformoknak az európai értékek és elvek betartására kell irányulniuk” – szögezte le Anne Linde a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón. „Tudatosítanunk kell, hogy az Európai Unió már évek óta európai perspektívát ígérget ezeknek az államoknak, de ígéreteit nem képes betartani” – mutatott rá Jakub Kulhánek. Úgy vélte: a bővítési folyamat éveket vesz igénybe, de Brüsszelnek a nyugat-balkáni országok irányába világos jelzést kell küldenie, hogy számol felvételükkel a közösségbe. „Ebből nem csak a Nyugat-Balkán, hanem az egész Európai Unió is profitálni fog, segíteni például az illegális migráció elleni küzdelemben” – fejtette ki a cseh diplomácia vezetője.

Az Európai Unión (EU) belüli megosztottság erősödésével járna, ha baloldali kormány alakulna Németországban – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője Berlinben. A német politikus a frakció vezetőségének kihelyezett berlini ülése szünetében tartott tájékoztatón kiemelte, hogy tovább mélyülnének az uniós tagországok közötti „választóvonalak”, ha az EPP- hez tartozó Kereszténydemokrata Unió és Keresztényszociális Unió jobbközép pártszövetség helyett a baloldal alakítana kormányt a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után. Az EPP és a CDU/CSU politikájának fő elve a megosztás helyett a „hídépítés” és a közeledés, egymás meghallgatása, és ez a hozzáállás az utóbbi években „nagyon fontos volt például a jogállamiságot és az (EU- s) értékeket érintő kérdésekben”. Ezért a CDU/CSU jelöltjének, Armin Laschetnek kell megszereznie a kancellári tisztséget, hiszen a kormányfőjelöltek közül „ő a hídépítő” – hangsúlyozta Manfred Weber.

A bukaresti kormány a csütörtöki ülésén felmentette tisztségéből az USR-PLUS szövetség által jelölt megyei prefektusokat (kormánybiztost) és alprefektusait, miután Florin Citu miniszterelnök leváltotta az USR-PLUS 26 államtitkárát és államtitkárhelyettesét. A kormányfő a kormányülés után közölte: a megüresedő több mint 80 posztra egyelőre nem neveznek ki új tisztségviselőket. A liberális kormányfő azt követően távolította el a végrehajtó hatalom második és harmadik vonalából a – Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly decemberben alakult – koalíció középső pártjának tisztségviselőit, hogy kedden benyújtották lemondásukat az USR-PLUS miniszterei. Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Citu az USR-PLUS ellenkezése dacára és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS Citu leváltását követelte a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.

A brazil legfelsőbb bíróság elnöke azzal vádolta Jair Bolsonaro államfőt, hogy aláássa a törvényszék tekintélyét, és a demokrácia elleni támadást követ el azzal, hogy döntéseinek semmibevételére biztatja a polgárokat. Luiz Fux leszögezte, hogy a legfelsőbb bíróság nem fogja eltűrni a döntései jogosságát vitató fenyegetéseket. Elutasította Bolsonaro bírálatait, és a demokrácia elleni támadásnak nevezte, hogy az államfő a legfelsőbb bírósági döntések semmibevételére buzdította a polgárokat a keddi tüntetéseken. Szerinte ez olyan bűntény, amellyel a kongresszusnak is foglalkoznia kell. Bolsonaro hívó szavára tízezrek vettek részt a brazíliai

nagyvárosokban kedden, a függetlenség napján tartott demonstrációkon, hogy támogatásukról biztosítsák az államfőt a legfelsőbb bírósággal folytatott, egyre elmérgesedő vitájában. Az elnök a főváros központjában összesereglett támogatói előtt mondott beszédében felszólította Luiz Fuxt, hogy tartsa kordában a testület egyik bíráját, Alexandre de Moraest, vagy a törvényszék látja kárát. Leszögezte, hogy nem fog eleget tenni Moraes utasításainak.

Gazdasági hír:

Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán. Kiemelte: tovább nő azon egészségipari termékek száma, amelyek esetében Magyarország nem függ a külföldi gyártóktól, hanem képes azokat magas minőségben itthon előállítani. A videóüzenetből kiderül, hogy a gyártó egyik fejlesztése képes aktiválni a koronavírus által elnyomott immunrendszert, ezért hatékonyan dolgozik a koronavírus ellen. A másik fejlesztés, a szilárd gyógyszerforma, a gyomorbél- traktusból kiirtja a koronavírusokat. Varga Mihály szerint az egészségipari fejlesztéssorozatnak már kézzel fogható eredményei vannak. Eddig 31 támogatott beruházás valósult meg, amelyek összértéke 37 milliárd forint; a program keretében összesen 82 egészségipari fejlesztés valósul meg 86 milliárd forint összértékben – mondta, hozzátéve, hogy a megvédett munkahelyek száma elérheti az 5700-at. A fejlesztések nemcsak az önellátáshoz, hanem a gazdaság újraindításához is jelentősen hozzájárulnak – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Időjárás:

Ma folytatódik a vénasszonyok nyara. A kicsit hűvösebb reggelek és esték kivételével, délutánra már nyáriasan magas, 30 fok közeli hőmérsékletek várhatóak. Gyenge marad a légmozgás.

Este csillagfényes, nyugodt időt hoz. Ismét gyorsan hűl a levegő, hűvös lesz a hajnal. A hőmérséklet jellemzően 25 – 29 fok közé emelkedik.