Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti Tv több kérdésére is válaszolt a Kormányinfón.

A regisztrációnál nem lehet a technikai segítség hiányára hivatkozni

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti Tv több kérdésére is válaszolt a Kormányinfón.

A Heti Tv a gyerekek beoltottságának fontosságára hivatkozott, amit a gyermekvédelmi törvény jelentőségével állított párhuzamba, megjegyezve, mit tegyenek azok a szülők, akik számára a regisztráció nehézséget jelenthet.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, ha bárki bemegy az önkormányzatba, ott segítséget nyújtanak a regisztrációban, ez több esetben is előfordult, azaz a technikai segítség hiányára nem lehet hivatkozni. Hozzátette, az időseket a háziorvosi látogatás során is lehet regisztrálni, azaz a lehetőség fennáll mindenki előtt. Azonban sokan tartanak az oltástól, köztük a fiatalok kevésbé érintettek, ezért gondolják sokan, hogy nem veszik fel az oltást. A kormány továbbra is azt tartja, mindenki saját magáért felelős. Az Iparkamara megtette javaslatát, hogy a munkáltatók által kötelezővé tegyék az oltást, erről a kormány nem tárgyalt, de megfontolásra érdemesnek tartják azt.

A Heti Tv arra volt kíváncsi, hogy az egyre nagyobb mértékben emelkedő gyümölcsárak ellen mit tud tenni a kormány?

A miniszter kiemelte, a mezőgazdaság lesz a következő évek legnagyobb nyertese, olyan nagyságrendű nemzeti forrásbővítésben gondolkodnak, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Ugyanakkor az elmúlt hetek időjárásának hatására a piacon kevesebb a gyümölcs, ezért magasabb az ár, de közvetlen beavatkozási lehetősége a kormánynak az uniós szabályok miatt sincs. Mindez azt jelenti, hogy rövidtávon nem, de középtávon mérséklődhetnek az árak.

A Heti Tv szerette volna megtudni, hogy a rendőrség készen áll-e a hétvégi Budapest Pride biztonságának a szavatolására, valamint azt is, hogy az árvízveszélyre fel van-e készülve a katasztrófavédelem?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, utoljára a Gyurcsány kormány alatt volt gond a gyülekezési jog gyakorlásával, az elmúlt 10 évben mindenkinek biztosították a védelmet, így lesz ez most is.

Az árvízhelyzet kapcsán azt jegyezte meg Gulyás Gergely, hogy napi szinten érkeznek jelentések, itthon valószínűleg nem lesz olyan árvíz, mint Németországban, de egy biztos, az illetékesek fel vannak készülve minden eshetőségre.