Az antiszemitizmus magyarországi helyzetéről készült legújabb felmérés

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.VII.21.-

Míg korábban a koronavírus alfa (angol) variánsa volt a domináns, addig az elmúlt hetekben a delta variáns (indiai) okoz több megbetegedést Európában -mondta Galgóczy Ágnes.

Az antiszemitizmus magyarországi helyzetéről készült legújabb felmérés alapján a magyar társadalom egészében jelen van az antiszemitizmus, – jelentette ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke.

Az izraeli Védelmi Minisztérium szerint ha úgy találják, hogy az NSO Group megsértette az exportengedélyei feltételeit, akkor ,,megteszi a megfelelő lépéseket”.

Vizsgálatot indított a párizsi ügyészség a Mediapart francia oknyomozó portál két újságírójának panasza nyomán, akik azt állítják, hogy a telefonjukat megfigyelték a Pegasus izraeli fejlesztésű kémszoftverrel.

Belföldi hírek:

Míg korábban a koronavírus alfa (angol) variánsa volt a domináns, addig az elmúlt hetekben a delta variáns (indiai) okoz több megbetegedést Európában – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy nemzetközi tapasztalatok szerint az európai országokban az új fertőzöttek száma jelentős mértékben nő. Főleg azok fertőződnek meg, akik nem olttatták be magukat. Közülük 77 százalékkal több új esetet regisztráltak az elmúlt hetekben – tette hozzá. Magyarországon a védőoltásoknak köszönhetően megállították a koronavírus-járvány harmadik hullámát – emelte ki, hangsúlyozva, hogy a további járványhullámot is csak az oltásokkal lehet megakadályozni.

Az antiszemitizmus magyarországi helyzetéről készült legújabb felmérés alapján a magyar társadalom egészében jelen van az antiszemitizmus, vagyis van még mit tenni a jelenséggel szemben – jelentette ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. Heisler András azt mondta, a zsidó közösségen belüli félelmek léteznek, de Magyarországon ma nincs olyan antiszemitizmus, amelyből „direkt módon” következnének ezek a félelmek. Ez azt jelenti, hogy nincsenek fizikai atrocitások, ezért Magyarország ebben a tekintetben jobb helyzetben van mint Nyugat-Európa vagy Európa más országai – tette hozzá. Hann Endre, a kutatásban résztvevő Medián Közvélemény- és Piackutató intézet ügyvezető igazgatója közölte, a felmérés szerint – a 2019-es adatok alapján – a felnőtt lakosság 36 százaléka tekinthető antiszemitának.

A negatív hír is hír, mondta Gyurákovics Andrea ferencvárosi önkormányzati képviselő, a Fidesz frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában arra a felvetésre, hogy mióta Baranyi Krisztina vezeti a kerületet, azóta Ferencváros többször is szerepel az országos sajtóban. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, ez is lehet egyfajta PR fogás, ha azt elfogadják, hogy a negatív hír is hír, mert az utóbbi időkben ezek megszaporodtak, legyenek azok viták, balhék, testületi összevisszaságok. A negatív hírekbe bekerült a kerületi média, ami teljesen átalakult, például a helyi lapban már nem szerepelnek tudósítások, beszámolók a testületi ülésekről, egyéb eseményekről. Az ellenzék mindezt többször is jelezte, elmondva, nem közéleti magazinra van szükség, hanem egy olyan újságra, ami beszámol mindenről, még az ellenzékről is. Mindez korábban nem így volt, nem csak Bácskai János, de még Gegesy Ferenc alatt sem. Ennek lapnak elsődleges feladata a ferencvárosi hírek közzététele, de most elsősorban országos hírek szerepelnek az újságban. A képviselő beszélt a köztisztaságról is, elmondva, ezen a területen sem áll jól a kerület, példaként említve, hogy a hétvégén szerveztek egy szemétszedési akciót a Markusovszky térre, ahol mindössze egy óra alatt 8 zsák szemetet szedtek össze. Fontos lenne, hogy a jelenlegi városvezetés ösztönzők bevezetésével is segítsen, hogy tisztább legyen Ferencváros.

Magyarországon az elmúlt években Európában egyedülálló onkológiai hálózat alakult ki – mondta az emberi erőforrások minisztere a Debreceni Egyetemen (DE), amikor átadták az onkoradiológiai klinika új épületét. Kásler Miklós a magyarországi onkológiai ellátás történetének felidézése után azt mondta, mára kialakult a nemzetközileg legmagasabb szinten akkreditált országos intézet, létrejött négy regionális centrum, amelynek része a Debreceni Egyetem, és a salgótarjáni centrum fejlesztésének befejezésével minden megyében működik megyei onkológiai centrum. Ezzel kiépült a teljes hazai hálózat – tette hozzá.

Bérlakásépítést és a meglévő lakások korszerűsítését segítő pályázatokat ígért Karácsony Gergely kormányalakítása esetére az MSZP országgyűlési képviselője. Hiszékeny Dezső úgy fogalmazott: ha a 2022-es országgyűlési választás után Karácsony Gergely alakíthat kormányt, akkor az új kabinet „ezerszám épít majd új bérlakásokat és a meglévő lakások korszerűsítésére különböző pályázati forrásokat fog biztosítani”. Értékelése szerint nagyon sok ember problémája a lakhatás, az emberek jelentős részének ez súlyos, napi problémát jelent.

Külföldi hírek:

Az izraeli Védelmi Minisztérium szerint ha úgy találják, hogy az NSO Group megsértette az exportengedélyei feltételeit, akkor ,,megteszi a megfelelő lépéseket”, miután a média a Pegasus kémprogramot az újságírók, köztisztviselők és jogvédők

telefonjainak feltörésével hozta összefüggésbe világszerte. ,,Izrael Állam a 2007-es védelmi exportellenőrzési törvénynek megfelelően szabályozza a kibertermékek forgalmazását és exportját. Az ellenőrzési listák a Wassenaari Megállapodáson alapulnak, és további elemeket is tartalmaznak”- közölte a Védelmi Minisztérium. ,,A szabályzat szerint Izrael Állam a kibertermékek exportját kizárólag kormányzati szerveknek hagyja jóvá, törvényes használatra, és kizárólag a bűncselekmények megelőzése és kivizsgálása, valamint a terrorizmus elleni küzdelem céljából, a vásárló kormány által biztosított végfelhasználási és végfelhasználói tanúsítványok mellett. Amennyiben az exportált termékeket a kiviteli engedélyek vagy végfelhasználási tanúsítványok megsértésével használják, megfelelő intézkedéseket teszünk”. ,,Fontos megjegyezni, hogy Izrael Állam nem fér hozzá az NSO Group ügyfelei által gyűjtött információkhoz”- tette hozzá.

Az izraeli védelmi erők vezérkari főnöke Aviv Kochavi arra figyelmeztetett, hogy a tegnap kora reggel Libanonból érkező rakéta „nem marad válasz nélkül”. „Libanon épp összeomlik, ezt a folyamatot súlyosbítja a Hezbollah” – mondta Kochavi. „Nem szándékozunk hagyni, hogy ez az összeomlás olyan rakétatázásokat eredményezzen, mint amilyen kedden reggel történt.” „Nyíltan vagy burkoltan, de mindenféleképpen reagálunk a szuverenitás esetleges megsértésére Libanonból.”

Izraeli rakétákat semmisített meg tegnapra virradóra a szíriai légvédelem Aleppótól délkeletre, az al-Szafirah térségben – jelentette a SANA állami hírügynökség. Szíriai ellenzéki fegyveres csoportok szerint a támadások célpontja a damaszkuszi vezetéssel szövetséges iráni Forradalmi Gárda támaszpontjai és egy fegyvergyára voltak. A dubaji székhelyű al-Hadasz tévécsatorna ugyanakkor Iránhoz köthető síita milíciák fegyverraktárairól tett említést. Az al-Hadasz szerint a milícia veszteségeket szenvedett, de pontos adatokat nem közölt. A szíriai hadsereg szóvivője közölte, hogy a rakéták többségét megsemmisítették, és jelenleg kárfelmérést végeznek. Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen, az idén pedig fokozta az offenzívákat.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter méltatta a koronavírus-járvány elleni magyar küzdelmet, példásnak minősítette a magyar oltási kampányt, bírálta és veszélyesnek nevezte az álhírek terjesztését a közép-csehországi Melníkben. A koronavírus-járvány letörésének egyetlen módja a lakosság minél magasabb átoltottsága – állapította meg a találkozón a magyar, a cseh, az osztrák, a szlovén és a szlovák külügyminiszter. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy erős és hatékony közép-európai együttműködés szükségességét hangsúlyozta. „Közös erővel gyorsabban ki lehet lábalni a gazdasági válságból” – emelte ki. Szijjártó Péter rámutatott a koronavírus elleni oltás fontosságára és az ezzel kapcsolatos hamis hírek terjesztésének veszélyességére, az álhíreket gyártók felelősségére.

Vizsgálatot indított a párizsi ügyészség a Mediapart francia oknyomozó portál két újságírójának panasza nyomán, akik azt állítják, hogy a telefonjukat megfigyelték a Pegasus izraeli fejlesztésű kémszoftverrel. Vasárnap hozta nyilvánosságra 17 médiaszervezet közösen egy oknyomozó projekt eredményeit, amelyek szerint az NSO izraeli cég által kifejlesztett kémszoftverrel világszerte legalább 180 újságíró, 600 politikus és 85 emberi jogi aktivista, valamint 65 vállalatvezető okostelefonját törték fel. A portál a közzösségi oldalán azt állította, hogy a marokkói titkosszolgálat használta a Pegasus szoftvert arra, hogy megfigyelje két újságírójának telefonos adatait. A marokkói kormány hivatalos közleményben utasította vissza a vádat, amelyet „alaptalan és hamis állításnak” minősített.

Az Egyesült államok kivizsgálja bécsi diplomatái rejtélyes megbetegedéseiről szóló értesüléseket – jelentette be Ned Price amerikai külügyi szóvivő. Mint mondta, nyomatékosan ellenőrzik partnereikkel egyeztetve ezeket az értesüléseket. Price hozzátette, hogy természetesen nemcsak az osztrák fővárosban, hanem más helyen észlelt hasonló eseteket is kivizsgálják. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfőn arról beszélt, egyelőre nem világos, hogy támadásról van-e szó, vagy valamilyen más oka van ezeknek az eseteknek. Amerikai tisztségviselők pénteken számoltak be arról, hogy tisztázatlan eredetű megbetegedéseket észleltek az osztrák fővárosban akkreditált amerikai diplomaták és más kormányzati alkalmazottak körében. A rejtélyes egészségügyi panaszok Joe Biden amerikai elnök januári beiktatása után jelentkeztek, és hasonlóak azokhoz, amelyeket a havannai amerikai nagykövetség nagyjából 20 munkatársánál észleltek 2016-ban és 2017-ben.

Gazdasági hír:

Magyarország bekötése az európai nagysebességű vasúti hálózatba nemcsak egy kihasználható lehetőség, hanem egy elkerülhetetlen lépés is – mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a Visegrádi Együttműködés országait összekötő Budapest-Varsó/Bécs nagysebességű vasút (NSV) magyarországi szakaszáról tartott online konferencián. A megvalósíthatósági tanulmány eredményeit bemutató eseményen megjegyezte: „életünk legnagyobb szabású vasúti fejlesztése van kilátásban. A beruházás hasznát ugyan mi is élvezhetjük, a nagysebességű vasútat azonban valójában már a gyermekeinknek építjük” – hangsúlyozta.

Időjárás:

Ma helyenként derült, másutt mérsékelten felhős lesz az ég, de csapadék már nem hullik. Mérséklődik, de néhol még kissé élénk lesz az északias szél. Kellemesen tetőzik a hőmérséklet.

Este csillagfényes, eseménytelen idő várható.
A hőmérséklet maximuma 25 – 27 fok között alakul.